Now Reading
Η ιστορία μας μέσα από 9 θεματικά μουσεία στην Ελλάδα

Η ιστορία μας μέσα από 9 θεματικά μουσεία στην Ελλάδα

+14
View Gallery

Ένα όραμα γίνεται πραγματικότητα, για τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Μουσεία σύγχρονα, προσιτά στον επισκέπτη από το Σουφλί μέχρι την Τήνο και από τα Γιάννενα μέχρι τη Σπάρτη.

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης παρουσιάζοντας τις προβιομηχανικές τεχνικές που χρησιμοποιούσαν το νερό ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή προϊόντων. Μέσα σε άφθονα τρεχούμενα νερά, στη γραφική Δημητσάνα ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά ένα σύνολο από αποκατεστημένες εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς (νεροτριβή, νερόμυλο, βυρσοδεψείο, μπαρουτόμυλος).
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, Δημητσάνα, T: (+30) 27950 31630

Μουσείο Μετάξης
Βρίσκεται στο Σουφλί, στο αρχοντικό που έζησε ο γιατρός Κωνσταντίνος Κουρτίδης. Το Μουσείο παρουσιάζει όλες τις φάσεις και τα στάδια της προβιομηχανικής σηροτροφίας και της μεταξουργίας. Παράλληλα, προβάλλεται το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο που ανέδειξε το Σουφλί ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας.
Σουφλί, Ελευθερίου Βενιζέλου 73, T: (+30) 25540 23700

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Αποτελεί τη λογική συνέχεια του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού. Στεγάζεται στον χώρο του κοινοτικού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Το Μουσείο παρουσιάζει τη βιομηχανική φάση της ελαιουργίας στην Ελλάδα. Εστιάζει στις αλλαγές που επέφερε η εισαγωγή της μηχανικής κίνησης στη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου και προσεγγίζει με ευαισθησία τη συμβολή των κατοίκων της περιοχής στην παραγωγική διαδικασία.
Αγία Παρασκευή, Λέσβος, T: (+30) 22530 32300

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Βρίσκεται στη Σπάρτη, και ταξιδεύει τον επισκέπτη στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Στόχος του Μουσείου είναι να φωτίσει την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με την ταυτότητα της Ελλάδας αλλά και γενικά με τον μεσογειακό χώρο.
Όθωνος-Αμαλίας 129, Σπάρτη, T: (+30) 27310 89315

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου, αποτελεί μοναδικό παράδειγμα παρουσίασης της τεχνολογίας του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η μόνιμη έκθεση, που περιγράφει αναλυτικά και ζωντανά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών μαρμαροτεχνίας, δίνει έμφαση στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, σημαντικότερο νεοελληνικό κέντρο μαρμαροτεχνίας. Παράλληλα, αναδεικνύει το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια.
Πύργος, Πάνορμος Τήνου, T: (+30) 22830 31290

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, Βόλος
Στεγάζεται στο παλαιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα, στον Βόλο. Ο επισκέπτης θα μαθαίνει για την καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, καθώς και όλα τα στάδια της παραγωγής διαφορετικών τύπων τούβλων και κεραμιδιών. Στόχος του Μουσείου είναι αναδείξει την ιστορική ταυτότητα της πόλης του Βόλου και να συμβάλει στη διάσωση και την προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς της.
Πολυχώρος Τσαλαπάτα, Νότια Πύλη, Βόλος, T: (+30) 24210 29844

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
Βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία. Επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, εστιάζοντας στην αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. Στο Μουσείο παρουσιάζεται και η παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.
Στυμφαλία, T: (+30) 27470 22296

See Also

Μουσείο Μαστίχας Χίου
Βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια, σύνολο μεσαιωνικών χωριών στη Νότια Χίο, στο μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου ευδοκιμεί η καλλιέργεια της μαστίχας. Το Μουσείο αναδεικνύει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και την επεξεργασίας της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου. Μέσα από το πρίσμα της εγγραφής από την UNESCO της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, το 2014, έμφαση δίνεται στη διαχρονία και την αειφορία του χιώτικου αυτού προϊόντος.
Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), T: (+30) 22710 72212

Μουσείο Αργυροτεχνίας, Ιωάννινα
Πρόκειται για μουσείο θεματικό, αφού πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο, αλλά ταυτόχρονα και μουσείο περιφερειακό, αφού εστιάζει κυρίως στην ιστορία της αργυροχοΐας στην περιοχή της Ηπείρου. Βρίσκεται μέσα στο κάστρο των Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ). Σκοπός του είναι η διάσωση της γνώσης για την ηπειρώτικη αργυροτεχνίας, της τέχνης που αναπτύχθηκε και άκμασε στην ευρύτερη περιοχή.
Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων, T: (+30) 26510 64065

Ευχαριστούμε Πολιτιστικό  Ίδρυμα  Ομίλου Πειραιώς για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.