Now Reading
Διερευνώντας τις προκλήσεις της εφηβείας: Αποκαλύψεις του ιδιωτικού ερευνητή Κωνσταντίνου Σωτηρόπουλου

Διερευνώντας τις προκλήσεις της εφηβείας: Αποκαλύψεις του ιδιωτικού ερευνητή Κωνσταντίνου Σωτηρόπουλου

Απαγωγές – Κακές επιρροές – Ναρκωτικά – Βullying – Εξαφανίσεις εφήβων

Το σενάριο έχει σίγουρα έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ και μια υπόθεση προς εξιχνίαση. Η πραγματικότητα και η φαντασία όμως, ιδιαίτερα στη δουλειά ενός ιδιωτικού ερευνητή, δεν έχουν τεράστια απόσταση. Ας πούμε πως έχουν την διακριτική απόσταση που κρατά ένας ντετέκτιβ από το άτομο που παρακολουθεί. Ο Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος διατηρεί γραφεία ιδιωτικών ερευνών και δραστηριοποιείται 35 σχεδόν χρόνια στον χώρο των εμπιστευτικών ερευνών. Η εργασία αυτή, εμπεριέχει τεράστια ευθύνη και πέρα από την αδρεναλίνη που πραγματικά κάποιες φορές ανεβαίνει, ο ιδιωτικός ερευνητής είναι «παντογνώστης», νομομαθής, με διεισδυτική ματιά και με στοιχεία ενσυναίσθησης, ιδίως όταν οι υποθέσεις του, αφορούν στην οικογένεια και τα παιδιά. Ο γνωστός Ιδιωτικός ερευνητής θα μας βοηθήσει, διερευνώντας σε βάθος τις αιτίες που αφορούν την παραβατικότητα των παιδιών μας στην εφηβεία και μας συμβουλεύει έμμεσα, πως θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε τέτοια προβλήματα έχοντας φιλτράρει με την εμπειρία των χρόνων, τι είναι αυτό που επιφέρει θετική έκβαση ή τι αποτρέπει τις αρνητικές συνέπειες της εφηβικής παραβατικότητας.

Πολλές υποθέσεις που έρχονται στα γραφεία μας, έχουν να κάνουν με την οικογένεια και τα παιδιά. Συνήθως παιδιά, που βρίσκονται στην εφηβεία ή μετεφηβεία, τα οποία είναι πιθανό ότι κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουν ορισμένα κοινά προβλήματα λόγω της αμφισβήτησης και αναζήτησης της προσωπικής τους ταυτότητας. Η ηλικία αυτή, είναι άλλωστε, ο όμορφος δρόμος που ενώνει την παιδική ζωή με την ενήλικη, και σε αυτό το δρόμο ο έφηβος/η παρά τις λοξοδρομήσεις θα αποκτήσει μια αναγνωρίσιμη μορφή και έναν σχεδόν ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Σε αυτά τα αδιέξοδα που συναντά στην καθημερινότητά του, μια σωστή επιτήρηση και καθοδήγηση αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την μετέπειτα πορεία του στη ζωή. Στο επάγγελμα μου προσπαθούμε να εστιάσουμε στην πηγή του προβλήματος και να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα τους κηδεμόνες.

Τα προβλήματα
Η εγκληματικότητα έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας. Οι τάσεις για αυτοκτονία σε εφηβικές ηλικίες αυξάνονται, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, η αλόγιστη χρήση αλκοόλ, η έκθεση της σωματικής ακεραιότητας σε ενέργειες που θέτουν ακόμα σε κίνδυνο και την ίδια τη ζωή τους, οι διάφοροι εθισμοί από τυχερά παιχνίδια, η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου , η οπαδική βία, οι πιθανές ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, η εμπλοκή σε πορνεία, ο κοινωνικός αποκλεισμός που οδηγεί σε κατάθλιψη κ.ά είναι προβλήματα που μας αναθέτουν οι γονείς ερχόμενοι στα γραφεία μας ώστε να τα αντιμετωπίσουμε και να τα αποτρέψουμε. Σίγουρα δεν υπάρχει εγχειρίδιο που να λειτουργεί σε όλες τις περιπτώσεις των προβλημάτων της εφηβείας, αλλά το βέβαιο είναι ότι η μόνιμη επαγρύπνηση από τους γονείς/κηδεμόνες, η άμεση εξιχνίαση της αιτίας μιας ασυνήθιστης συμπεριφοράς με τη σωστή καθοδήγηση μετέπειτα από εξειδικευμένους επιστήμονες παιδοψυχιάτρους, παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και σίγουρα τους καθηγητές και προπονητές, οδηγούν στο να υπάρξει λύση. Έχουμε διαπιστώσει, ότι η πολύπλευρη αυτή αντιμετώπιση επιφέρει ένα πρώτο σωστό βήμα και βέβαια την αποτροπή προς τα χειρότερα.

Οι γονείς
Οι γονείς συνήθως έρχονται αρκετά ανήσυχοι και πολλές φορές σε πανικό μιας και μόνο η παρουσία ενός παιδιού μέσα σε μια οικογένεια σε αυτές της μεταβατικές φάσεις επιφέρει αγωνία και εκνευρισμό, πόσο μάλλον όταν έχει αρχίσει να παρουσιάζει άσχημες αντιδράσεις και παραβατικές συμπεριφορές. Υπάρχουν και οι γονείς, που ελέγχουν προληπτικά όπως και εκείνοι που διογκώνουν τα πράγματα και δημιουργούν άθελά τους μια ένταση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στο μέγεθος του προβλήματος. Ένας τίμιος και ειλικρινής ιδιωτικός ερευνητής έχοντας πάντα επαγγελματική εμπειρία και εξειδίκευση, οφείλει να καθησυχάζει και να δρομολογεί σε σωστή κατεύθυνση τους γονείς.

Ο νεαρός διακινητής
Θα αναφερθώ ενδεικτικά σε κάποιες περιπτώσεις που ακόμη και εγώ ως επαγγελματίας προβληματίστηκα έντονα. Η περίπτωση αφορά σε ένα νεαρό 15 ετών, γόνο μιας πολύ καλής και συγκροτημένης οικογένειας με πατέρα και μητέρα επιστήμονες και ιδιαίτερα δραστήριους με τα παιδιά τους.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πατέρας ενός 16χρονου κοριτσιού έμαθε από την ίδια, ότι η κόρη του κάνει χρήση κάνναβης και ότι προμηθευτής ήταν ο νεαρός έφηβος της δίπλα γειτονιάς. Ο πατέρας πράττοντας σωστά, ενημέρωσε τους γονείς του νεαρού και οι ίδιοι με τη σειρά τους απευθύνθηκαν στα γραφεία μας, όπου έγινε έρευνα και διαπιστώθηκε με αρκετή προσπάθεια λόγω πραγματικά της απίστευτης οργάνωσης του κυκλώματος και του όλου συστήματος, ότι ο 15χρονος είχε μπει σε ρόλο διακινητή ναρκωτικών. Εντύπωση μας προκάλεσε ότι η όλη παρουσία του νεαρού ήταν πέραν κάθε υποψίας.

Ένας νέος με ήρεμο και χαμογελαστό πρόσωπο, μην έχοντας κάποια υπερβολή στη συμπεριφορά του με σχολικές επιδόσεις αξιοζήλευτες και παράλληλα ένας πολύ καλός αθλητής. Κυκλοφορούσε «αθόρυβα» με το ποδηλατάκι του και ήταν διακριτικός χωρίς να φέρει στοιχεία αγωνίας, φόβου και νευρικότητας στις κινήσεις του. Θα πω ακόμα, προς τιμήν της οικογένειας, στο ότι ενημερώθηκαν από τους ίδιους και οι άλλοι γονείς για την εξέλιξη αυτή. Οι γονείς διαχειρίστηκαν πάρα πολύ άμεσα και σωστά το θέμα και ο ανήλικος συνειδητοποίησε πλήρως το τι επιπτώσεις θα μπορούσε να είχε ο ίδιος, η οικογένεια του αλλά και οι συνομήλικοι φίλοι του.

Υπήρξε βέβαια και η ενημέρωση των αρχών διότι κρίθηκε απαραίτητο και από την οικογένεια για την ορθή διαδικασία και για τυχόν επιπλοκές στην πορεία.

Απότομη εγκατάλειψη της οικογενειακής στέγης
Μία ακόμη περίπτωση μετεφηβικής παραβατικότητας αφορούσε στην αναζήτηση μίας κοπέλας 18 χρονών, η οποία εγκατέλειψε ξαφνικά το σπίτι της και ακολούθησε αβίαστα μια «άγνωστη» γυναίκα σε μια επαρχιακή πόλη μένοντας ως συγκάτοικος – φιλοξενούμενη, μαζί της. Όπως παρατηρήσαμε από την έρευνα, είχε αναπτυχθεί μια ερωτική σχέση μεταξύ τους. Στην πορεία και σε μικρό χρονικό διάστημα αποδείχθηκε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα μεθοδευμένα δρούσε σε κύκλωμα μαστροπείας όπου προωθούσε σιγά σιγά νεαρά κορίτσια σε διαδικτυακό πορνό και την προώθηση τους σε ένα στενό κύκλο επωνύμων ομοφυλόφιλων γυναικών. Ουσιαστικά και αυτό είναι αποπλάνηση ανηλίκου, μιας και η αφετηρία της γνωριμίας είχε γίνει μισό χρόνο πριν κλείσει τα δεκαοκτώ.

Η υπόθεση αυτή όπως και η πρώτη είχαν έναν κοινό παρανομαστή μόχλευσης, την επαφή μέσω των social media.

Διακριτική συνοδεία
Την τελευταία δεκαετία στα γραφεία μας αντιμετωπίζουμε οξύτερα προβλήματα, για την ελληνική οικογένεια.

Η έντονη μορφή γκετοποίησης με ότι συνεπάγεται αυτό, όπως η βία, οι βανδαλισμοί οι ακραίες επιθέσεις σε περιουσίες, αλλά και η πιο άσχημη πλευρά που ονομάζεται ομαδικοί βιασμοί – ένα πραγματικά αυξανόμενο ανησυχητικό σημάδι της εποχής μας. Πολλοί γονείς ζητούν τη διακριτική συνοδεία και προστασία των παιδιών τους παράλληλα με την παρατήρηση για το που εμπλέκονται στην καθημερινότητα τους.

Βullying
Αρκετές οικογένειες αναφέρουν πως αντιμετωπίζουν βίαιη συμπεριφορά από το παιδί τους. Έχουμε ερευνήσει ανακαλύπτοντας γυμναστήρια όπου οι νεαροί μπαίνουν σε χρήση αναβολικών τα οποία επιφέρουν ψυχολογικές διακυμάνσεις, παιδιά σε  απομόνωση και διαπόμπευση από παρέες και μη αποδοχή με ηλεκτρονικό αποκλεισμό από τα μέσα δικτύωσης που ίσως επιφέρουν εκνευρισμό και θα πρέπει να είμαστε αρκετά καχύποπτοι με όλα αυτά.

See Also

Κατά συνέπεια, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της εφηβικής παραβατικότητας ή της όποιας ασυνήθιστης συμπεριφοράς, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένους ανθρώπους, όπου το κάθε ένα από αυτά τα υποστηρικτικά συστήματα, συμβάλλει μεμονωμένα ή και συνδυαστικά.

Συμβουλές
Πρώτα ερευνούμε, εντοπίζουμε τον πυρήνα του προβλήματος, επισκεπτόμαστε ειδικό επιστήμονα παιδοψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο και καθοδηγούμαστε για το ποιος είναι ο σωστός χειρισμός του προβλήματος ενώ ενημερώνουμε τους εκπαιδευτικούς ώστε να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των μαθητών.

«Τσεκάρισμα»
Το πιο σημαντικό που ακούω από γονείς που μας επισκέπτονται για μια προληπτική έρευνα, είναι το «τσεκάρισμα». Είναι οι γονείς που δείχνουν κατανόηση στο παιδί τους, δίνουν συναισθηματική στήριξη και δυνατότητα επιλογών για την σωστή επιλογή παρέας. Αυτές οι γονεϊκές συμπεριφορές, είναι ικανές να βοηθήσουν την οικογένεια να μην αντιμετωπίσει προβλήματα και να διανύσουν αρμονικά την ηλικιακή μετάβαση. Για εμάς του χώρου, είναι ευλογία να βλέπεις ότι κάτι που προσφέρεις ως επαγγελματίας επιφέρει μια ουσιαστική βοήθεια. Είμαι κι εγώ πατέρας εφήβου και καθημερινά διαχειρίζομαι προβλήματα με εφήβους μέσω της δουλειάς μου την οποία αγαπώ. Επομένως, ό,τι απασχολεί τους γονείς, με απασχολεί κι εμένα. Μπορεί κάθε κατάσταση σε κάθε οικογένεια και σπίτι να μην είναι η ίδια, είμαστε δίπλα τους όμως, για να βοηθήσουμε στον βαθμό που μπορούμε και μας επιτρέπεται.

Προσοχή!
Είναι πολύ σημαντικό, οι κηδεμόνες να απευθύνονται σε γραφεία ιδιωτικών ερευνών που διαθέτουν επίσημες και ενημερωμένες άδειες λειτουργίας από το ελληνικό κράτος, όπως επίσης εφόσον κάποιοι παρουσιάζουν και προβάλουν εξειδικεύσεις, βραβεύσεις και ότι άλλο αποτελεί και προκαλεί το αίσθημα της εγγύησης, να απαιτούν να τους προσκομίζονται κατά την συνάντηση τους.

Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος
Ιδιωτικός ερευνητής
Sotiropoulos & Associates
Αιόλου 100, Αθήνα
Αθήνα-Κηφισιά-Γλυφάδα-Πειραιάς-Πάτρα-Ιωάννινα-Θεσσαλονίκη και Εξωτερικό

Τηλ.: 210 321 7000
Website: www.sotiropoulos-24h.gr
Email: [email protected]

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.