Now Reading
O Κομβικός Ρολος της Γυναίκας στην διατήρηση της Πρωτοκαθεδρίας της Ελληνικής Ναυτιλίας ως Παγκοσμίως πρώτη

O Κομβικός Ρολος της Γυναίκας στην διατήρηση της Πρωτοκαθεδρίας της Ελληνικής Ναυτιλίας ως Παγκοσμίως πρώτη

H Ελληνική Ναυτιλία, αναγνωρισμένη ως πρώτη ναυτιλιακή δύναμη διεθνώς, διατηρεί την κυριαρχία της στην παγκόσμια οικονομία χάρη στην συνεχόμενη καινοτομία, την στρατηγική προνοητικότητα και τον φιλοπρόοδο χαρακτήρα της. Με επενδύσεις σε πλοία προηγμένης τεχνολογίας και πρωτοποριακών δυνατοτήτων, η πατρίδα μας επιβεβαιώνει περίτρανα την πλούσια ναυτική της κληρονομιά η οποία την καθιστά ηγετικό παράγοντα διεθνώς. Ο ρόλος των οικογενειακών επιχειρήσεων και των πλοιοκτητών της Ελλάδος παραμένει καθοριστικός, με έμφαση στην ατομική «απόφαση του Ενός» η οποία, εκτός από την εκάστοτε ευθύνη ενέχει και μια δυναμική ευελιξία κινήσεων, συμβάλλοντας στην ταχύτατη προσαρμογή στις απαιτήσεις της αγοράς.

Η Γυναίκα Ναυτικός

Σε έναν κλάδο παραδοσιακά ανδροκρατούμενο με αντικειμενικές επαγγελματικές δυσκολίες (δομικές και χωροταξικές), η γυναικεία παρουσία παρέμεινε επί μακρόν ένα είδος ταξικού ταμπού το οποίο ξεπεράστηκε τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στην ευαισθητοποιημένη κινητοποίηση κορυφαίων οργανισμών όπως ο ΙΜΟ (International Maritime Organization). Πλέον, η ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη απασχόληση γυναικών σε όλες τις θέσεις του ναυτιλιακού τομέα, σημειώνει τεράστια πρόοδο σε σύγκριση με την προγενέστερη πατριαρχική ανισότητα. Αυτό συμβαίνει μολονότι διακρίνεται από αναμενόμενες προκαταλήψεις που συνάδουν με την στερεοτυπική αντίληψη περί της «υπερευαίσθητης» γυναικείας φύσης. Εντούτοις, οι γυναίκες ναυτικοί που ολοένα και περισσότερο εισέρχονται στο επάγγελμα από προσωπική τους επιλογή, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η γυναικεία εμπειρία περιλαμβάνει κυρίαρχα χαρακτηριστικά όπως επιμέλεια και υψηλό ανταγωνισμό στις ακαδημαϊκές σπουδές, υποδειγματική εργατικότητα στο πλοίο, ευγένεια, εργασιακή ηθική, αποφασιστικότητα και εντυπωσιακές δεξιότητες διοίκησης και ηγεσίας. Η φυλετική ποικιλομορφία συνδυαστικά με την πολυπολιτισμική διαφορετικότητα, θα συντελέσουν στην δημιουργία ισότιμων ευκαιριών μεταξύ φύλων, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην απασχόληση.

Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Ναυτιλίας

Η διεθνής επιτυχία της Ελληνικής Ναυτιλίας αντικατοπτρίζει την εξωστρέφεια που έχει υιοθετηθεί στον κλάδο από τα πρώτα χρόνια της σύστασης του Ελληνικού κράτους, τον 19ο αιώνα. Η εμπιστοσύνη στο τοπικό στοιχείο καταγωγής (συγχωριανοί, συντοπίτες) έγινε αιτία δημιουργίας άτυπων lobbies μέσω των οποίων ξεκίνησε και άνθησε η Ελληνική ναυτιλία μέχρι την τελευταία εικοσαετία του 20ου αιώνα. Από εκεί και πέρα με την αύξηση του αριθμού των ξένων πληρωμάτων, ιδίως του κατώτερου πληρώματος με χαμηλό κόστος, η προώθηση στρατηγικών ευκαιριών, η εκμετάλλευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού δικτύου και η κυριαρχία των Ελλήνων πλοιοκτητών σε μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, επέτρεψαν στους εφοπλιστές της Ελλάδος να προχωρήσουν σε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα εδραιώνοντας τον Ελληνισμό ως παγκόσμιο ναυτιλιακό ηγέτη.

Η απεξάρτηση από κρατικές επιρροές, καθοδηγούμενη από την αναγκαιότητα της εφοπλιστικής αυτονομίας, έχει ενισχύσει την ευελιξία και τη δυνατότητα ανάπτυξης βιώσιμων στρατηγικών. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις και ο στρατηγικός κατακερματισμός τους εξακολουθούν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, αφού η απαλλαγή από εξωγενείς επιδράσεις ισχυροποιεί την δυνατότητα ευέλικτων επιχειρηματικών στρατηγικών, επιτρέποντας την επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

See Also

Ο ρόλος της Γυναίκας στην Ελληνική Ναυτιλία ως Παγκοσμίως Πρώτη Ναυτιλιακή Δύναμη

Η Ελληνική Ναυτιλία, διεθνώς αναγνωρισμένη για τη δυναμική της επιρροή, έχει ενισχυθεί σημαντικά στην πλοιοκτησία από γυναικεία ονόματα. Πρόκειται για προσωπικότητες που δεσπόζουν σε κορυφαίες επιχειρησιακές θέσεις, αναδεικνύοντας την κοινωνική πρόοδο της χώρας μας και την σταδιακή επαγγελματική συνύπαρξη των δύο φύλων. Σπουδαίες Ελληνίδες όπως η κυρία Μελίνα Τραυλού στην προεδρεία της ΕΕΕ, η κυρία Σεμίραμις Παληού Πρόεδρος της HELMEPA, καθώς επίσης οι κυρίες Αγγελική Φράγκου και Μαρία Αγγελικούση – ηγέτιδες δύο κορυφαίων ναυτιλιακών εταιρειών – μαζί με πολλές άλλες κυρίες εξίσου δυναμικές και προοδευτικές, κοσμούν δια της παρουσίας τους τις κυρίαρχες επάλξεις της Ελληνικής Ναυτιλίας στην παγκόσμια σκηνή. Η ενεργή συμμετοχή της Ελληνίδας σε νευραλγικές θέσεις τόσο επιχειρηματικές όσο και διοικητικές θεωρείται πλέον αναμενόμενη. Μέσα από αυτή την εξέλιξη ισχυροποιείται η βιώσιμη ανάπτυξη της Ναυτιλίας, υιοθετούνται ρηξικέλευθες απόψεις και κυρίως αναγνωρίζεται η λεπτοφυής ευφυΐα του επαγγελματισμού η οποία όχι μόνον δεν έχει φύλο, αλλά απεναντίας ενισχύει κάθε αλλαγή, λόγω του ρόλου της γυναίκας στην Ελληνική Ναυτιλία.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.