Now Reading
Ο πρωτοπόρος του Hard Edge Geometric Abstract Minimalism Νάσος Δάφνης (1914 – 2010)

Ο πρωτοπόρος του Hard Edge Geometric Abstract Minimalism Νάσος Δάφνης (1914 – 2010)

Ο Ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης Νάσος Δάφνης έχει αναγνωριστεί διεθνώς για το έργο του στην αφηρημένη γεωμετρική τέχνη και την εξέλιξή του σε αυτό που έγινε γνωστό ως ζωγραφική Hard-Edge Geometric Abstract Minimalist. Υποστηρίχθηκε ενεργά από την γκαλερί του Λέο Καστέλι για 39 χρόνια, η οποία τοποθέτησε το έργο του σε μερικές από τις καλύτερες συλλογές σε όλο τον κόσμο, όπως στο ΜοΜΑ, Γκουγκενχάιμ και αλλού. Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της σχολής Minimalist της Νέας Υόρκης. Τη δεκαετία του 1950, όταν ο Μπάρνετ Νιούμαν έκανε τις επίπεδες ζωγραφικές με παραδοσιακές κινήσεις πινέλου, ο Δάφνης είχε ήδη εισάγει το ρολό για να εξαλείψει την ανθρώπινη επαφή και να φτάσει στην τελειότητα που πάντα αναζητούσε.

Nassos Daphnis (1914-2010) SS 1-70, 1970 Screenprint Print Size: 48h x 48w in (121.92h x 121.92w cm). Edition of 500 Donation to the City of Athens by the Nassos Daphnis Estate.

Η Γκαλερί Richard Taittinger παρουσιάζει την διαχρονική κληρονομιά του Νάσου Δάφνη

Η Γκαλερί Richard Taittinger στη Νέα Υόρκη παρουσιάζει την συλλογή CITY WALLS Inc. με έργα του Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Νάσου Δάφνη. Είναι δεκαεννέα σημαντικά έργα και ένα αντίγραφο δημιουργημένα από τον Δάφνη κατά τη διάρκεια της περιόδου 1969-1975 – City Walls, που συμπίπτει με την αναβίωση της δημόσιας τέχνης στη Νέα Υόρκη.

“CITY WALLS (1969-1975)” Exhibition, (10/11-22/12 2022) at Richard Taittinger Gallery, NY.

Η ιστορία

Τη δεκαετία του 1920, η Νέα Υόρκη ξεπέρασε το Λονδίνο για να γίνει η πιο πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή στον κόσμο. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη της Νέα Υόρκη εξελίχθηκε σε κορυφαία πόλη του κόσμου, και προς τα τέλη της δεκαετίας του 60 η βιομηχανική αναδιάρθρωση οδήγησε την πόλη σε οικονομική δυστυχία και αποσύνθεση.

Ο ιστορικός της τέχνης Πωλ Λάστερ έγραψε: “Μία από τις πιο καινοτόμες δημόσιες πρωτοβουλίες του τέλους του 20ου αιώνα, το City Walls Inc., ιδρύθηκε από μια ομάδα προοδευτικών καλλιτεχνών της Νέας Υόρκης που επιθυμούσαν να δώσουν ζωή σε καταθλιπτικές περιοχές της πόλης μέσα από τη δημιουργία πολύχρωμων τοιχογραφιών τοποθετημένων στις πλευρές μεγάλων κτιρίων. Πολλοί από τους αρχικούς καλλιτέχνες που συμμετείχαν, συμπεριλαμβανομένου του Νάσου Δάφνη, ζούσαν και εργάζονταν στο lower Μάνχαταν εκείνη την εποχή που η πρωτοποριακή τέχνη του SoHo μόλις είχε αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της.

Nassos Daphnis, City Wall #1 2023 (1969) 3 Kanari Street, Athens – Greece. Credits: Curated by Katerina Koskina and Richard Taittinger In collaboration with The Nassos Daphnis Estate, Richard Taittinger Gallery, and The City of Athens Sponsored by AMKE ALMI Produced by Argiris Ser Saraslanidis.

Οι τοίχοι με τις τοιχογραφίες αυτών των καλλιτεχνών διαδραμάτισαν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της βιομηχανικής περιοχής και την τελική οικονομική της μεταμόρφωση, καθιστώντας την και πάλι ένα πιο ελκυστικό μέρος για επίσκεψη”. Ιδρύθηκε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός το 1967 από τους καλλιτέχνες Richard Anuszkiewitz, Jason Crum, Nassos Daphnis, Knox Martin, Mel Pekarsky, Tania, Robert Wiegand και άλλους σημαντικούς ζωγράφους της εποχής.

See Also

“Νομίζω ότι ήρθε η ώρα που η τέχνη μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής ζωής. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν καθημερινή επαφή με την τέχνη στις τοιχογραφίες. Όταν περπατούν σε μια οδό, πηγαίνουν στη δουλειά ή κάθονται σε ένα πάρκο, πρέπει να τους περιβάλλουν έργα τέχνης. Αυτή η συνεχής εμπειρία μακροπρόθεσμα θα ανυψώσει τις αισθητικές μας αξίες σε ένα υψηλότερο επίπεδο”

Το City Walls χρηματοδότησε περισσότερες από 50 τοιχογραφίες από 28 διαφορετικούς καλλιτέχνες τα επόμενα δέκα χρόνια. Το 1977, συγχωνεύθηκε με το Public Arts Council of the Municipal Arts Society, για να γίνει αργότερα το Public Art Fund, και να παραμείνει μία από της σημαντικότερες οργανώσεις της Νέας Υόρκης και της Αμερικής για τη δημόσια τέχνη. Από το 2015, η Γκαλερί Richart Tattinger εκπροσωπεί αποκλειστικά την έργο του Νάσου Δάφνη διεθνώς και έχει οργανώσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις.

25th Anniversary Lunch of Castelli Gallery at the ODEON New York, February 1st, 1982 Standing left to right: Ellsworth Kelly, Dan Flavin, Joseph Kosuth, Richard Serra, Lawrence Weiner, Nassos Daphnis, Jasper Jones, Claes Oldenburg, Salvatore Scarpitta, Richard Artschwager, Mia Westerlund Roosen, Cletus Johnson, Keith Sonnier. Seated left to right: Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Leo Castelli, Ed Ruscha, James Rosenquist, Robert Barry. Photo by: Hans Namuth – Photo courtesy of Alfred A. Knopf.

Ο Ρίτσαρντ Τάιτινγκερ ήταν (και είναι) ενθουσιασμένος που παρουσίασε την έκθεση Nassos Daphnis City Walls Inc., στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2023, με την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, για να γιορτάσει την τοιχογραφία του Δάφνη που θα προσέφερε στην πόλη της Αθήνας.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.