Now Reading
Διεθνής διαδικτυακή συζήτηση : «Οι γυναίκες στην εποχή της πανδημίας»

Διεθνής διαδικτυακή συζήτηση : «Οι γυναίκες στην εποχή της πανδημίας»

+5
View Gallery

Τις φωνές και τις δυνάμεις σπουδαίων γυναικών από ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα για την ανάγκη περισσότερης και αληθινής ισότητας, ένωσε το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στο πλαίσιο της Διεθνούς Διαδικτυακής Συζήτησης «Οι Γυναίκες στην Εποχή της Πανδημίας» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Με πρωτοβουλία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και με την ιδιαίτερα τιμητική συμμετοχή της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, 20 γυναίκες από ολόκληρο τον κόσμο, με σημαντικό έργο σε διεθνείς οργανισμούς και κέντρα λήψης αποφάσεων, στις επιστήμες, στην κοινωνική προσφορά, στην πολιτική και στα ΜΜΕ αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις γύρω από τον σπουδαίο ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν οι γυναίκες στις δύσκολες εποχές που ζούμε, καθώς και για τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες τις έφερε αντιμέτωπες η πανδημία.

Κατά την έναρξη της Συζήτησης, η κυρία Βαρδινογιάννη μίλησε αναλυτικά για τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας στις ζωές των γυναικών παγκοσμίως, οι οποίες έχουν πληγεί δυσανάλογα από φτώχεια, ανεργία, μειώσεις μισθών, επιπλέον ευθύνες φροντίδας μικρών παιδιών και ηλικιωμένων, αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας ενώ έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και η ψυχική τους υγεία.

Μέσα από την ομιλία της έστειλε παράλληλα και ένα συγκινητικό μήνυμα ενδυνάμωσης και έμπνευσης για τις μοναδικές ικανότητες των γυναικών που μέσα στη σκοτεινή περίοδο της πανδημίας κράτησαν και κρατούν τις κοινωνίες μας όρθιες.

Η σύζυγος της Α.Ε. του Πρωθυπουργού, κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, μίλησε για τον σημαντικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι γυναίκες στην εποχή της πανδημίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο κίνημα MeToo.

. Η Πρόεδρος του Κέντρου «Robert F. Kennedy Human Rights» κυρία Kerry Kennedy συνεχάρη την κυρία Βαρδινογιάννη για την πρωτοβουλία τονίζοντας τη σπουδαία προσφορά της σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «έμπνευση για κάθε γυναίκα». Παράλληλα, η κυρία Kennedy στην ομιλία της τόνισε πόσο σημαντικό είναι να αγωνίζονται οι γυναίκες ενωμένες για την ισότητα:

Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της UNESCO για Κοινωνικά και Ανθρωπιστικά Θέματα κυρία Gabriella Ramos επεσήμανε τον κίνδυνο που θέτει η πανδημία στην επίτευξη της ισότητας, ενώ μίλησε και για τις σημαντικές πρωτοβουλίες της UNESCO για την εξάλειψη των διακρίσεων, των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων.

Η Υφυπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας κυρία Mona Keijzer μίλησε για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Πρέσβης Μαρία Θεοφίλη παρουσίασε το έργο του Οργανισμού UNWomen των Ηνωμένων Εθνών στη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας στις ζωές των γυναικών, ενώ μίλησε και για τον ρόλο της Ελλάδας στον ΟΗΕ στο πλαίσιο λήψης αποφάσεων για την ισότητα των φύλων:

Η οφθαλμίατρος και βραβευθείσα από τον ΟΗΕ με το Βραβείο Nelson Rolihlahla Mandela 2015 Δρ Helena Ndume παρουσίασε με μεγάλη συγκίνηση τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Ναμίμπια εξαιτίας της πανδημίας αναφερόμενη στη φτώχεια, την ανεργία, τη βία και την κακοποίηση.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ, Καθηγήτρια Φωτεινή Παζαρτζή, η οποία παρουσίασε με αναλυτικά στοιχεία τις επιπτώσεις της πανδημίας στις ζωές των γυναικών, ενώ μίλησε και για το σημαντικό έργο των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων.

Στο παράδειγμα της Ελλάδας και τις συνέπειες στις ζωές των Ελληνίδων ήταν αφιερωμένη η Δεύτερη Ενότητα της Διαδικτυακής Συζήτησης με τη συμμετοχή γυναικών που έχουν διακριθεί για το έργο τους στους τομείς της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της κοινωνικής αλληλεγγύης και των επιστημών. Στην ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στις γυναίκες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου:

See Also

Η Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, κυρία Μαρία Συρεγγέλα, επεσήμανε ότι οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών δεν οφείλονται στην έλλειψη νομικού πλαισίου, αλλά στην μειωμένη αποτελεσματικότητα εφαρμογής του, όχι μόνο λόγω των βαθιά ριζωμένων στερεοτύπων της ελληνικής κοινωνίας αλλά λόγω και των λιγότερων ευκαιριών που δίνονται στις γυναίκες.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Women in Business του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κυρία Μυλαίδη Στούμπου παρουσίασε την έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου για τις συνέπειες της πανδημίας στη ζωή των γυναικών στην Ελλάδα από την οποία προκύπτει ότι οι γυναίκες έχουν πληγεί δυσανάλογα σε κάθε επίπεδο. Τόνισε όμως ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου εργασίας που θα ενδυναμώσει τον ρόλο των γυναικών και θα βασίζεται στην χρήση των νέων τεχνολογιών, στη δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας αλλά και στη δημιουργία ενός πιο ανθρώπινου μοντέλου ηγεσίας στις επιχειρήσεις στο οποίο οι γυναίκες μπορούν να παίξουν σπουδαίο ρόλο.

Για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο εργασίας μίλησε η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου. Τόνισε επίσης, την ανάγκη να τους δοθούν ίσες ευκαιρίες.

Η Αντιπρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», κυρία Μαριάννα Λαιμού, τόνισε τον ρόλο της κοινωνικής αλληλεγγύης, της συμπόνιας και της ανθρωπιάς για να σταθούν οι κοινωνίες μας όρθιες σε περιόδους κρίσεων:

Συντονίστρια της Δεύτερης Ενότητας της Διαδικτυακής Συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος Αντριάνα Παρασκευοπούλου.

 Όλη η εκδήλωση είναι διαθέσιμη στο κανάλι YouΤube του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»: https://www.youtube.com/watch?v=szNEc5H0-8k

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.