Now Reading
Τα θετικά της καραντίνας μου

Τα θετικά της καραντίνας μου

Καθώς ξεκινάω να γράψω αυτό το άρθρο, συνειδητοποιώ σχεδόν σοκαρισμένη ότι όλος αυτός ο εγκλεισμός κρατάει πια ένα ολόκληρο χρόνο. Ένας χρόνο που όλα ήρθαν πάνω-κάτω στη ζωή μας. Ένας χρόνος που μας έκανε τα δεδομένα, ζητούμενα. 

Σοκαριστήκαμε, φοβηθήκαμε, αγχωθήκαμε, αμφισβητήσαμε, ακούσαμε, ρωτήσαμε, συζητήσαμε και τελικά…σχεδόν συνηθίσαμε. Ένας χρόνος πανδημία, πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών, μέτρα-μέτρα και ξανά μέτρα. Κλειστά σχολεία και μαγαζιά, έρημοι δρόμοι, μοναχικές γιορτές και ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι μόνο λίγα από αυτά που δοκιμάζουν τις αντοχές μας.

Εντάξει, αυτά είναι τα δεδομένα. Τα ξέρουμε όλοι. Εμείς, τα ταβάνια μας, τα ψυχοσωματικά μας, οι ανεβασμένοι παλμοί μας, οι καναπέδες μας και τα κινητά μας που έχουν πάρει φωτιά, καθώς κάθε άλλος τρόπος να επικοινωνήσουμε με τους αγαπημένους μας φαντάζει επίφοβος.

Υπάρχουν όμως και κάποια θετικά. Γι’ αυτά θα μιλήσουμε σήμερα. Ξέρω, ξέρω σου περνάει από το μυαλό ότι κάνω πλάκα όμως όχι. Τα δικά μου θετικά, μπορεί να είναι και δικά σου και να βρεις τον εαυτό σου πίσω από αυτές τις γραμμές. Ίσως ακόμα και να τα έχεις συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα και μόλις διαβάσεις το κείμενό  μου να σε βρεις μέσα σε αυτά. Ακόμα όμως κι αν δεν σε βρεις πουθενά και δεν υπάρχει τίποτα θετικό για εσένα σε αυτή τη συνθήκη, είμαι σίγουρη στο τέλος του διαβάσματος του άρθρου, θα σου μείνει κάτι θετικό. Αυτό μου αρκεί… προς το παρόν!

Χρόνος για τον εαυτό μου

Δεν φανταζόμουν ποτέ, ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα ότι θα είχα στην καθημερινότητα μου τόσο ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθώ με εμένα. Ουσιαστικά. Να διαβάσω τα αγαπημένα μου βιβλία που πάντα άφηνα στη μέση, να ασχοληθώ με το σπίτι μου και να κάνω μικροαλλαγές που πάντα τις ήθελα όμως δεν είχα το χρόνο. Να μαγειρέψω χρονοβόρες μεν, πεντανόστιμες δε,  συνταγές που ούτε τα Σαββατοκύριακα  δεν προλάβαινα.  Να περπατήσω, να περπατήσω πολύ, να δω τη γειτονιά μου, να χαζέψω λεπτομέρειες που σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα της παρατηρούσα καν. Να ακούσω μουσική. Να ακούσω πολλή μουσική. Όλες τίς ώρες της ημέρας. Να μάθω νέα τραγούδια και να θυμηθώ υπέροχα, παλιά. Να μιλήσω λίγο περισσότερο με το μέσα μου να με γνωρίσω πιο καλά. Αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο θετικό. Ίσως και το πιο λυτρωτικό.

Μέτρησα ανθρώπους

Οι παλιοί έλεγαν «τον πραγματικό χαρακτήρα ενός ανθρώπου τον βλέπεις στα δύσκολα». Έτσι κι όλοι εμείς  αυτή τη δύσκολη περίοδο, αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε τις συνήθειες μας, να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να διαχειριστούμε τον φόβο, τον εγκλεισμό και την ψυχολογική πίεση. Όλα τα παραπάνω, αρκετές φορές μας οδηγούν στο να ξεπερνάμε τα όριά μας και να εκδηλώνουμε συμπεριφορές που σε άλλη περίπτωση δεν θα τις είχαμε. Είδα ανθρώπους με τεντωμένα νευρά και αγενείς συμπεριφορές, άκουσα λόγια και έκανα συζητήσεις αβάσιμες ίσως και κάποιες φορές παράλογες. Τέλος μου έγινε ξεκάθαρο πως κάποιοι άνθρωποι υπάρχουν στη ζωή μου μόνο για διασκέδαση και παρέα και τώρα που αυτό δεν μπορούμε να το έχουμε, απομακρυνθήκαμε καθώς δεν είχαμε  τίποτα ουσιαστικό να μας δένει. Είδα αληθινές συμπεριφορές. Μέτρησα ανθρώπους και κέρδισα σχέσεις ζωής.

See Also

Εκτίμησα τα μέχρι πρότινος αυτονόητα

Ένα ούζο με φίλους πάνω στο κύμα, μια βόλτα στα μαγαζιά ένα ηλιόλουστη πρωινό, μια διήμερη εξόρμηση σε ένα κοντινό προορισμό  και κυρίως η αγκαλιά, είναι μόνο λίγα από αυτά που θεωρούσα δεδομένα και αυτονόητα κι όμως ήρθε η ζωή να με διαψεύσει. Καθημερινές συνήθειες, που πολλές φόρες λόγω κούρασης μπορεί και να επέλεγα να μην τις κάνω, τώρα μόλις τελειώσει όλο αυτό θα τις κάνω κάθε φορά χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν θα ακυρώσω ξανά μια βόλτα στη θάλασσα, ούτε θα προτιμήσω να κάτσω στο καναπέ να δω Netflix από το να πάω για ένα δείπνο με φίλους. Θα παραμερίσω την  όποια κούραση μου, θα ντυθώ, θα βαφτώ και θα βγω, καθώς τώρα ξέρω πως αυτό δεν είναι δεδομένο. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως δεν θα ξεχάσω να αγκαλιάσω. Τους ανθρώπους μου, τους φίλους μου, την οικογένειά μου. Η αγκαλιά είναι υγεία. Ψυχική και σωματική. Δεν είναι αυτονόητη και αυτό η πανδημία μας το έκανε απόλυτα σαφές.

Με μια αγκαλιά και ευχή για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα σας αφήνω για σήμερα. Θα επιστρέψω πάλι σύντομα. Μέχρι τότε μην θεωρείτε τίποτα δεδομένο και μείνετε ασφαλείς. Το νου σας…

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.