Now Reading
Πλέοντας σε αχαρτογράφητανερά εν όψει παγκόσμιων προκλήσεων με την Ελληνική Ναυτιλία στο κέντρο

Πλέοντας σε αχαρτογράφητανερά εν όψει παγκόσμιων προκλήσεων με την Ελληνική Ναυτιλία στο κέντρο

Από το ξεκίνημά τους, σχεδόν πριν από 60 χρόνια, τα «Ποσειδώνια» εξελίχθηκαν στο πιο διάσημο και σημαντικότερο ναυτιλιακό γεγονός στον κόσμο.

Τα «Ποσειδώνια 2024» θα είναι τα μεγαλύτερα στη μακρά ιστορία της κορυφαίας διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης, σε μια κρίσιμη χρονιά όπου τα θέματα της ασφάλειας και της βιωσιμότητας αποκτούν για τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς η βιομηχανία έχει να διαχειριστεί ένα περίπλοκο περιβάλλον συνεχιζόμενων γεωπολιτικών συγκρούσεων και την ταυτόχρονη εισαγωγή νέων περιβαλλοντικών κανονισμών στη ναυτιλία.

Περισσότεροι από 2.000 εκθέτες και 40.000 επισκέπτες αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Metropolitan Expo Center της Αθήνας, από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου, το οποίο θα αναδειχθεί ως το κέντρο της παγκόσμιας ναυτιλίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση κρίσιμου διαλόγου για τη διαμόρφωση του μέλλοντος του θαλάσσιου εμπορίου.

Ο Θεόδωρος Βώκος, Διευθύνων Σύμβουλος των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε., δήλωσε:

«Η χρονική συγκυρία διεξαγωγής των φετινών Ποσειδωνίων είναι ιδανική, καθώς την περίοδο αυτή πρέπει να συζητηθούν πολλές παράμετροι που επηρεάζουν τη ναυτιλία και να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες. Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις, με νέες κρίσεις να ξεσπούν σε όλο τον κόσμο και την ναυτιλία να καλείται να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα και απαιτήσεις κάθε έξι μήνες. Στα φετινά Ποσειδώνια θα παρουσιαστούν οι νέες τεχνολογίες και θα συζητηθούν οι επιλογές εναλλακτικών καυσίμων, καθώς η ναυτιλία σπεύδει να εκπληρώσει τους περιβαλλοντικούς στόχους για το 2030 και το 2050».

Καθώς η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στη Σύνοδο Κορυφής «Shaping the Future of Shipping: Delivering a Net Zero World», που διοργανώθηκε στο περιθώριο της COP 28 από το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), γίνεται εμφανές ότι αυτό το καλοκαίρι η ελληνική ναυτιλία θα πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση των ζητημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία. Η Πρόεδρος της ΕΕΕ κα Μελίνα Τραυλού ανέδειξε το κεντρικό ζήτημα της ναυτιλίας για την απαλλαγή του κλάδου από τον άνθρακα.

Το εκτεταμένο Πρόγραμμα Συνεδρίων και Σεμιναρίων των Ποσειδωνίων 2024 θα καλύψει όλα τα κρίσιμα ζητήματα του κλάδου, περιλαμβάνοντας συναντήσεις και φόρουμ όπως το Tradewinds Shipowners Forum και το συνέδριο της HELMEPA, που προσελκύουν τους κορυφαίους πλοιοκτήτες από όλο τον κόσμο. Επίσης, το Greener Shipping Summit, που διοργανώνει η Naftiliaki/Newsfront υπό την αιγίδα της MARTECMA, της ένωσης των τεχνικών διευθυντών των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών της Ελλάδας, θα εστιάσει στην αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών και των δυνατοτήτων χρήσης τους από ναυτιλιακές εταιρείες. Το συνεδριακό πρόγραμμα θα ξεκινήσει μία εβδομάδα νωρίτερα από την Έκθεση, με το Συνέδριο «Marine Insurance Greece», το οποίο θα επικεντρωθεί στο να φέρει κοντά μεσίτες, ασφαλιστές και άλλους ενδιαφερόμενους στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, για να συζητήσουν όλες τις πτυχές της ναυτικής ασφάλισης, η οποία πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Ποσειδώνια Games
Περισσότεροι από 4.000 επαγγελματίες της ναυτιλίας αναμένεται να συμμετάσχουν σε δράσεις όπως το Posidonia Cup Sailing Race, το Posidonia Running Event, το Posidonia Shipsoccer Tournament, το Posidonia Golf Tournament και το Posidonia 3×3 Basketball Tournament έχοντας άφθονες ευκαιρίες δικτύωσης.

See Also

Τα Ποσειδώνια 2024 διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και της Επιτροπής Ελληνικής Ναυτιλιακής Συνεργασίας.

Πάνω από 50 χρόνια «Ποσειδώνια»
Η Διεθνής Ναυτιλιακή Έκθεση “Ποσειδώνια” ξεκίνησε με ελληνική πρωτοβουλία το 1965, όταν ο Θεόδωρος Βώκος, δημοσιογράφος και ιδρυτής της Ναυτιλιακής-Ναυτεργατικής, μαζί με τον φίλο του Richard (Dick) Stubbs, στέλεχος δημοσίων σχέσεων, αναγνώρισαν την ανάγκη να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια έκθεση για τη ναυτιλία, η οποία θα προωθούσε τη δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας και τη σημασία του ελληνικού στόλου για την βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1969 στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συμμετοχή 80 ναυπηγείων και ναυτιλιακών εταιρειών από 15 χώρες, ενώ από το 1970 διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, τον Ιούνιο. Στην πορεία των χρόνων, η πιο διάσημη ναυτιλιακή έκθεση στον κόσμο ανέβηκε σε νέα ύψη.

Οι εκθέτες αυξήθηκαν σημαντικά και τα «Ποσειδώνια» έφτασαν το 2022, τους 1964 εκθέτες από 88 χώρες, χρονιά ρεκόρ! Τα Ποσειδώνια ως έκθεση τεράστιου βεληνεκούς, συμβάλλει τόσο στην οικονομία της χώρας όσο και στη δημιουργία θετικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και προωθεί την πόλη της Αθήνας, αλλά και τη χώρα συνολικά, ως προορισμό για σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.