Now Reading
Αντιγόνη Λυμπεροπούλου – Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων A.E.

Αντιγόνη Λυμπεροπούλου – Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων A.E.

«Η Ελλάδα έχει ήδη κερδίσει το στοίχημα της εξωστρέφειας. Παρότι μια χώρα μικρή  έχουμε δεσπόζουσα θέση στην κατεξοχήν εξωστρεφή βιομηχανία της ναυτιλίας και
ποτέ δεν υπήρξαμε φοβικοί. Γίνονται μεγάλες επενδύσεις και αναμένονται και άλλες. Η Ελλάδα πλέον πρωτοστατεί, καινοτομεί και αποτελεί πρότυπο για άλλες χώρες και φυσικά έχει περάσει ανεπιστρεπτί η περίοδος, που απλώς αντιγράφαμε ή ακολουθούσαμε».

Μπορείτε να μας χαρτογραφήσετε το επενδυτικό έργο της ΕΑΤΕ στην Ελλάδα του σήμερα;

Η ΕΑΤΕ, από τη δημιουργία της ως ΤΑΝΕΟ το 2000 μέχρι και σήμερα, αποτελεί βασικό μοχλό προσέλκυσης επενδύσεων και συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του επενδυτικού οικοσυστήματος στη χώρα μας, ιδίως όσον αφορά στη χρηματοδότηση καινοτόμων εγχειρημάτων. Διαχειριζόμαστε πάνω από 2 δις ευρώ, από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Η πρότασή μας ήταν μία από τις πρώτες που εγκρίθηκε σε επίπεδο ΕΕ, καθιστώντας μας, ως Equity πλατφόρμα για το Σχέδιο Ελλάδα 2.0. Επενδύουμε μέσω των προγραμμάτων μας τα οποία σχεδιάζουμε  με τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις συνθήκες και τις ανάγκες της αγοράς, καλύπτοντας σχεδόν όλο το φάσμα των κλάδων της οικονομίας, αλλά και των σταδίων ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται συνεχόμενη ροή χρηματοδότησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Τι αναμένει η Ελλάδα από τους Ξένους Επενδυτές και τι περιμένουν οι Ξένοι Επενδυτές από την Ελλάδα;

Γενικά, αναγνωρίζεται το νόημα και η προοπτική των επενδύσεων στην ελληνική αγορά. Οι αποκρατικοποιήσεις, τα μεγάλα ιδιωτικά deals, η αυξημένη ροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και το νέο  ΕΣΠΑ, αλλά κυρίως η έκδηλη φιλο-επενδυτική πολιτική, ειδικά και μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δίνουν τεράστια ώθηση στην επενδυτική κίνηση. Θα ήθελα να τονίσω ότι οι ξένες επενδύσεις είναι σημαντικές, όχι μόνο λόγω της εισροής των κεφαλαίων, αλλά και λόγω της εξωστρέφειας που καλλιεργείται και αναπτύσσεται με το «άνοιγμα» σε άλλες χώρες.

Ποιοι είναι οι τομείς που προσελκύουν τους Ξένους Επενδυτές;

Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η  Τράπεζα της Ελλάδας , η οποία καταγράφει τη ροή επενδύσεων, τη “μερίδα του λέοντος” στις άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν οι υπηρεσίες, με ένα σύνολο εισροών ύψους 4,3 δις ευρώ. Βέβαια και ο χώρος των ακινήτων εμφανίζεται ιδιαίτερα ελκυστικός σε επενδύσεις, καθώς πέρα από το Real Estate, καταγράφονται επενδύσεις σε ιδιωτικές αγοραπωλησίες ακινήτων. Μεγάλο μερίδιο παρουσιάζουν και οι επενδύσεις στην μεταποίηση, στα τρόφιμα και τα ποτά και φυσικά και σε άλλες μεταποιητικές βιομηχανίες, όπως ο τομέας της φαρμακοβιομηχανίας. Ας μην ξεχνάμε όμως και τη μεγάλη επενδυτική συμφωνία που έχουμε με οργανισμούς από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερο  ενδιαφέρον για  επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, η αγροδιατροφή, ο τουρισμός, η καινοτομία και η τεχνολογία. 

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα γίνεται ένα τεχνολογικό hub ανεβαίνοντας διαρκώς σε υψηλότερο βάθρο. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα τεχνολογικά επιτεύγματα της χώρας μας;

Η χώρα μας θεωρείται πλέον τεχνολογικό hub, αποδεικνύοντας συνεχώς την εμπιστοσύνη που της δείχνουν οι ξένοι επενδυτές και οι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως είναι η Microsoft, η AWS, η Cisco, η HPE και η Google. Στις παραπάνω επενδύσεις, ήρθε να προστεθεί μία ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα μας, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό της, όσον αφορά στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών, λόγω της απόφασης της Mondelez International, μίας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως στο χώρο των σνακς, να δημιουργήσει στην Αθήνα το κέντρο για την κυβερνοπροστασία των πληροφοριακών υποδομών της παγκοσμίως. Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο και πρέπει παράλληλα να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα επενδύοντας στη γνώση και την εκπαίδευση.

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που τεχνολογικά μπορεί να φέρει την καινοτομία;

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν το υπόβαθρο, για να φέρει η χώρα μας την καινοτομία. Έχουμε πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις, που είναι πραγματικά διαμάντια και τόσα χρόνια δυσκολεύονταν να προχωρήσουν στη χώρα μας, οπότε είτε έφευγαν στο εξωτερικό, είτε άφηναν την ιδέα τους στο συρτάρι. Απαιτείται η ενθάρρυνση νέων ανθρώπων με ενδείξεις επιχειρηματικού πνεύματος, προβολή θετικών επιχειρηματικών προτύπων που εμπνέουν, απομυθοποίηση της αποτυχίας και στοχευμένη «καθοδήγηση» από ανθρώπους της αγοράς και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε να εμπλουτιστεί η χώρα με καινοτόμες ιδέες, με φρέσκιες συμπεριφορές και με σύγχρονα επιχειρηματικά πρότυπα.

See Also

Ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι σημαντικός γιατί στηρίζει την οικονομία. Ποια είναι η στρατηγική που έχει χαράξει η ΕΑΤΕ για τις επιχειρήσεις αυτές;

Η ΕΑΤΕ, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, είναι πάντοτε σε εγρήγορση, ώστε να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας και να δημιουργεί στοχευμένα  προγράμματα, και να βοηθά στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Όλα μας τα προγράμματα εστιάζουν στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Η Ευρωπαϊκή συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθώς και η ΕΕ έχει σχεδιάσει πληθώρα προγραμμάτων που λειτουργούν συμπληρωματικά και ενισχυτικά προς τις εθνικές πρωτοβουλίες. 

Ήδη το fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα επενδύσεις. Ποια είναι η ροή των επενδυτικών προτάσεων που είναι στο τραπέζι;

Οι επενδυτικοί οργανισμοί των ΗΑΕ, Mubadala και ADQ , εξετάζουν ήδη πολλές επενδυτικές προτάσεις και αναμένουμε ότι σύντομα, θα έχουμε θετικές εξελίξεις. Ειδικότερα, η Mubadala έχει ήδη συμμετάσχει σε τρία επενδυτικά σχήματα (Venture Capital / Private Equity funds) από το χαρτοφυλάκιο της ΕΑΤΕ. Παράλληλα, μέσω της αδιάκοπης συνεργασίας μας, συνεχίζεται η  παρακολούθηση της αγοράς και είμαι βέβαιη, ότι οι επενδύσεις, που θα υλοποιηθούν στη χώρα μας, θα είναι πολλές και εμβληματικές, αναγνωρίζοντας την εξωστρέφεια της  χώρα μας και τη δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.