Now Reading
Γυροειδής αλωπεκία

Γυροειδής αλωπεκία

Η γυροειδής αλωπεκία ανήκει στις παθήσεις μαλλιών και είναι μια νόσος που οδηγεί σε απώλεια των τριχών εξαιτίας της φλεγμονής που δημιουργείται στον θύλακα.  Η εμφάνισή της αγγίζει μόλις το 2% του πληθυσμού. Προσβάλλει εξίσου και τα 2 φύλα, ενώ παρατηρείται πολύ συχνά και στα παιδιά. Αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα με κύριο χαρακτηριστικό του τις μικρές αποψιλωτικές πλάκες στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά ο τύπος της νόσου μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε έντριχη περιοχή του σώματος.

Ποιοί παράγοντες οδηγούν στην εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας;

Μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας είναι:

  • Το έντονο στρες
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Γενετική προδιάθεση
  • Φλεγμονές
  • Λοιμώξεις
  • Αλλεργικές αντιδράσεις

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Η ένταση της τριχόπτωσης κάνει την εμφάνισή της απροειδοποίητα και ποικίλει από άτομο σε άτομο. Μπορεί να δημιουργήσει μικρά στρογγυλά κενά στα μαλλιά ή σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος και να οδηγήσει ακόμη και σε εκτεταμένη ή ολική απώλεια των μαλλιών. Είναι μη ουλωτική και συνήθως δεν συνοδεύεται από κάποιο σύμπτωμα. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει κνησμό, πόνο ή αίσθημα καύσου πριν την πτώση των τριχών.

Είναι μεταδοτικό νόσημα;

Σε καμία περίπτωση! Ωστόσο, μπορεί να εκδηλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως γένια, φρύδια και σε διάφορα έντριχα σημεία του υπόλοιπου σώματος. Σπάνια, μπορεί να εξαφανιστούν όλες οι τρίχες από το σώμα, και τότε μιλάμε για αλωπεκία universalle.

Ψυχολογικές επιπτώσεις

Μελέτες που έχουν διεξαχθεί φανερώνουν πως πάθηση αυτή επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών γιατί συνδυάζεται με αυξημένο άγχος και καταθλιπτική διάθεση. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως η εμφάνιση κατάθλιψης και άγχους δεν σχετίζεται με τη βαρύτητα της νόσου.

Επομένως, οποιοσδήποτε κι αν είναι ο βαθμός σοβαρότητας της νόσου, οι ασθενείς με γυροειδή αλωπεκία θα πρέπει να βρίσκουν ψυχολογική υποστήριξη τόσο από τον ειδικό δερματολόγο, ο οποίος θα τους παρακολουθεί, όσο κι από ειδικό ψυχίατρο ή ψυχολόγο, ο οποίος θα μπορέσει να τους υποστηρίξει με ψυχοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή. Ανάλογη υποστήριξη θα πρέπει να έχουν και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας των ασθενών.

Υπάρχει θεραπεία;

See Also

Η γυροειδής αλωπεκία θεωρείται από τα πιο δύσκολα νοσήματα του τριχωτού της κεφαλής και πρέπει να αντιμετωπίζεται από έμπειρο Δερματολόγο. Κι αυτό γιατί παρότι έχουν δοκιμαστεί ποικίλες και αποτελεσματικές αγωγές, η νόσος δείχνει έντονη αντίσταση και διαρκώς επεκτείνεται.

Τρόποι αντιμετώπισης

Η θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Θεραπεία με κορτικοστεροειδή
  • Συστηματική χορήγηση κυκλοσπορίνης
  • Ανθραλίνη
  • Ομοιοπαθητική θεραπεία
  • Ψυχολογική υποστήριξη
  • Φωτοδυναμική θεραπεία

Στις νεότερες θεραπείες, το Olumiant (Μπαρισιτινίμπη) – φάρμακο που χορηγείται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα – πρόσφατα έλαβε έγκριση από τον FDA των ΗΠΑ για τη χορήγησή του στη γυροειδή αλωπεκία. Το φάρμακο, παρά την ωφέλειά του, δεν παύει να είναι ανοσορυθμιστικό και ανοσοκατασταλτικό, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση από ειδικό ιατρό με εμπειρία.

Ευχαριστούμε πολύ
τον Dr. Nικόλαο Βουτσάκη,
Αχιλλέως 56, Παλαιό Φάληρο
Tηλ.: 2109841074, 6945893616

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.