Now Reading
Βράβευση φιλελλήνων στην Ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο

Βράβευση φιλελλήνων στην Ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο

+10
View Gallery

Η Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, επιλέχτηκε ως συμβολικό ορόσημο για την απονομή, από την Ελληνική πρεσβεία και εξ ονόματος της Προέδρου της Δημοκρατίας, τιμητικών διακρίσεων των Ταγμάτων Αριστείας σε διακεκριμένους φιλέλληνες της Μεγάλης Βρετανίας, ως αναγνώριση και επιβράβευση της συμβολής τους στην ενίσχυση των ελληνοβρετανικών σχέσεων και στην προβολή της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο πλαίσιο του επετειακού έτους 2021, κατά το τριήμερο 19-21 Απριλίου ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο κ. Ιωάννης Ραπτάκης υποδέχτηκε τους τιμώμενους φιλέλληνες στην πρεσβευτική κατοικία, όπου παρασημοφόρησε τον καθηγητή Ευρωπαϊκών Σπουδών Kevin Featherston (Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα), τον καθηγητή Paul Cartledge (Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής), τον πρώην πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Dr John Kittmer (Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικα), τον ιστορικό Robin Lane Fox (Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής) και τον ηθοποιό, παρουσιαστή και συγγραφέα Stephen Fry (Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος).

Μετά την απονομή ο κ. Ραπτάκης δήλωσε:

«Φέτος, είχαμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Είναι ένας σταθμός τον οποίο εκμεταλλευτήκαμε για να δυναμώσουμε τη σχέση μας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η επίσκεψη του διαδόχου Καρόλου στην Ελλάδα, η υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο, η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, η επικοινωνία του με τον Υπουργό Εξωτερικών, με τον οποίο έχουν κατά κάποιο τρόπο κοινή καταγωγή από την Κέρκυρα, η παρασημοφόρησή του από τον Δήμαρχο Αθηναίων, καταδεικνύει ότι υπάρχει κοινή επιθυμία και πρόσφορο έδαφος για αναβάθμιση, εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεών μας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγκατεστημένη μια εξαιρετικά δυναμική Ελληνική παροικία που πλέον αριθμεί περισσότερα από 150.000 άτομα, δραστηριοποιούμενη σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, πολλοί από τους οποίους υπηρετούν σε υψηλόβαθμες θέσεις ευθύνης και επιρροής. Αλλά και η Αγγλική κοινωνία, διάκειται ευνοϊκότατα προς τη χώρα μας. Περιορίζομαι σε δύο πρόσφατα παραδείγματα. Μαθητές  του Αγγλικού Σχολείου Our Lady of Sion, δεκάχρονα παιδιά, μου έστειλαν χειρόγραφες επιστολές, υποστηρίζοντας  την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. 25 διακεκριμένα και καταξιωμένα άτομα στο χώρο τους, με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα πήραν την πρωτοβουλία να απευθύνουν επιστολή στην εφημερίδα Times για να υποστηρίξουν με επιχειρήματα  την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή μας. Αυτονόητο μεν, αλλά όχι μη απαραίτητο.

Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία αυτές τις τρεις ημέρες να βραβεύσουμε πραγματικά μεγάλες προσωπικότητες, ο καθένας στο χώρο του, στα γράμματα, στις τέχνες, στον κινηματογράφο, που διακρίνονται από την αγάπη τους για την Ελλάδα. Αυτό το δυναμικό που υπάρχει πλούσιο στη Βρετανία, θα πρέπει να το ενθαρρύνουμε ούτως ώστε οι δυο λαοί μας – που πάντα ήτανε κοντά, πάντα ήμασταν στην ίδια πλευρά της ιστορίας – να συνεχίσουν και στη μετά-Brexit εποχή».

Αναφορικά με τις συγκινητικές αντιδράσεις των τιμώμενων Βρετανών ο κ. Ραπτάκης είπε:

«Όλοι είπαν ότι ήταν μια απρόσμενη και ευπρόσδεκτη χειρονομία. Αισθάνονταν κοντά στην Ελλάδα. Κάποιοι είπαν ότι αισθάνονταν Έλληνες από τη στιγμή που άρχισαν να διαβάζουν, κάποιοι είπαν ότι η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία πολιτιστικά και πνευματικά ανήκουν. Δε μίλησαν για την πατρίδα τους, μίλησαν για την Ελλάδα. Κάποιοι μίλησαν ελληνικά. Το παράσημο που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους απένειμε τους δίνει την ώθηση να δουλέψουν περισσότερο, να έρθουν πιο κοντά μας, να ανταποδώσουν μέρος της τιμής που τους έγινε. Αυτή είναι η εμπειρία που έχω από αυτές τις τρεις ημέρες. Ήταν συγκινητικό. Δακρύσαμε».

Ο Stephen Fry είπε στα ελληνικά ότι «αυτό το παράσημο σημαίνει για εμένα τα πάντα», ενώ επιχειρηματολόγησε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα λέγοντας:

«Θεωρώ ότι θα ήταν μια πολύ ‘κομψή’ (classy act) κίνηση που θα έδειχνε ανωτερότητα να επιστρέψει η Βρετανία τα Γλυπτά, όχι γενναιόδωρη, ούτε έξυπνη κίνηση αλλά ‘κομψή’. Θα έδειχνε μια ποιότητα των Βρετανών: τα είχαμε, τα διαφυλάξαμε – πιθανώς να ήταν σε χειρότερη κατάσταση εάν δεν τα είχαμε πάρει – αλλά εάν το σπίτι του γείτονα πιάσει φωτιά και πάρουμε τους πίνακες να τους φυλάξουμε, μετά θα τους επιστρέψουμε με ευχαρίστηση και ενθουσιασμό».

See Also

Ο καθηγητής Robin Lane Fox, γνωστός για το βιβλίο του «Ο Μέγας Αλέξανδρος» (Alexander the Great) πάνω στο οποίο βασίστηκε η γνωστή ταινία “Αλέξανδρος” (Alexander) του Oliver Stone, συγκίνησε μιλώντας ελληνικά: «Ξεκίνησα να μαθαίνω αρχαία ελληνικά όταν ήμουν δέκα ετών. Ξεκίνησα να διαβάζω Όμηρο όταν ήμουν 13 ετών. Πήγα πρώτη φορά στην Ελλάδα όταν ήμουν 16… Συνεχίζω να σέβομαι τον Όμηρο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην πρέσβης του ΗΒ στην Αθήνα, Dr John Kittmer επανέλαβε ότι «ερωτεύτηκε την Ελλάδα, τον ελληνικό πολιτισμό και τους ανθρώπους» όταν επισκέφτηκε τη χώρα μας στην ηλικία των 16 ετών. «Πιστεύω ότι είμαι ο μοναδικός διπλωμάτης που παράτησε την καριέρα του για να ακολουθήσει έναν κομμουνιστή ποιητή», είπε χαριτολογώντας για την διδακτορική του διατριβή πάνω στον Γιάννη Ρίτσο. «Ο Ρίτσος απέσπασε την προσοχή μου σε μια παραλία κοντά στον Μαραθώνα, όταν ακούστηκε στο ραδιόφωνο μελοποιημένη ποίηση από τον Μίκη Θεοδωράκη. Αμέσως είπα ότι αυτό δεν είναι ένα απλό τραγούδι, αυτό είναι ποίηση! Τότε ξανά ερωτεύτηκα την Ελλάδα και αυτή η αγάπη για τον Ρίτσο κρατάει 20 χρόνια».

Ο καθηγητής Paul Cartledge, συγγραφέας και ομιλητής κλασσικών θεμάτων, επίτιμος πολίτης Σπάρτης και αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενών (BCRPC) ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και όλους όσους συνέβαλαν ώστε να λάβει αυτήν την τιμή. Ο καθηγητής Cartledge μαζί με τον Kevin Featherstone, είναι από τους λίγους αλλοδαπούς που φέρουν δυο παράσημα της Ελληνικής Δημοκρατίας, αφού το 2002 του είχε απονεμηθεί ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής. Ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών Kevin Featherstone είχε τιμηθεί το 2013 με το παράσημο Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο Kevin Featherstone μετά την απονομή του δήλωσε: «Είπατε ότι είχα μια συνεισφορά στον φιλελληνισμό, αλλά νιώθω ότι έχω πάρει από την Ελλάδα πολύ περισσότερα από αυτά που έχω δώσει και η σημερινή ημέρα είναι ακόμη ένα παράδειγμα της γενναιοδωρίας του ελληνικού πνεύματος. Πάντοτε με εντυπωσίαζε το μέγεθος και το βάθος της ελληνικής συνεισφοράς στην Ευρώπη».

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.