Now Reading
Tamara Vucic – Η Πρώτη Κυρία της Δημοκρατίας της Σερβίας

Tamara Vucic – Η Πρώτη Κυρία της Δημοκρατίας της Σερβίας

Ήταν δημοσιογράφος. Έγινε η πρώτη κυρία της Σερβίας και θεωρείται από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα. Εξαιρετικά δραστήρια, πολυμήχανη, κομψή με προσωπική αισθητική αλλά και με ιδιαιτέρως υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και ισχυρή αντίληψη, η Ταμάρα Βούτσιτς είναι ένα πρόσωπο που χτίζει ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Συνέντευξη: Άντα Ηλιοπούλου

Ήσασταν δημοσιογράφος. Αν μπορούσατε να κάνετε μια ερώτηση στον εαυτό σας, ποια θα ήταν αυτή;
Αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση για να ξεκινήσουμε. Ας πούμε… Περιγράψτε την απόλυτη ευτυχία, καθώς και τη στιγμή ή την περίοδο στη ζωή σας, όταν την πλησιάσατε περισσότερο.

Πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν για εσάς να περάσετε από τη δημοσιογραφία στο ρόλο της Πρώτης Κυρίας; Πώς σας ωφέλησε η προηγούμενη εμπειρία σας στη νέα σας θέση;
Πιστεύω πως ό,τι κάνουμε και οι άνθρωποι που συναντάμε αφήνουν αποτυπώματα στη ζωή μας, επηρεάζοντας την προσωπικότητά μας. Από αυτή την οπτική γωνία, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό να έχω ένα χόμπι όταν ήμουν μικρότερη καθώς και αργότερα στη ζωή μου – πρώτα την υποκριτική και μετά τη δημοσιογραφία. Κάθε μια από αυτές τις δραστηριότητες είχε ένα ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς μου. Γι’ αυτό ενθαρρύνω με πάθος τους νέους να ασχολούνται με ενδιαφέροντα που εμπλουτίζουν τις ζωές τους, εκτός σχολείου. Η δραστηριοποίησή μου με την υποκριτική και τα πολλά θεατρικά έργα στα οποία συμμετείχα με δίδαξαν πολλά και με βοήθησαν να γίνω λιγότερο ντροπαλή, ενώ η δημοσιογραφία μου έδωσε μια εντελώς διαφορετική οπτική για τον κόσμο. Μάθαινα να διακρίνω μεταξύ σχετικών και περιττών πληροφοριών, να μεταδίδω μηνύματα συνοπτικά και με σαφήνεια, και να προσπαθώ πάντα να παρέχω συμπεράσματα ή συμβουλές αν η εμπειρία μου το επιτρέπει. Η αποφοίτησή μου από τη Φιλολογική Σχολή, μου επέτρεψε να ενταχθώ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Είμαι τυχερή που οι παρούσες επαγγελματικές μου δραστηριότητες – ως δημόσιος υπάλληλος και ως σύζυγος του Προέδρου – είναι συμπληρωματικές, κάτι που διευκολύνει την οργάνωση και την προετοιμασία μου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις διεθνείς δραστηριότητες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Aleksandar Vučić και η σύζυγός του Tamara Vučić στο συμπόσιο καλωσορίσματος με τον Πρόεδρο Xi Jinping και τη σύζυγό του στην Κίνα.

Τι θα κάνατε για να βελτιώσετε τη Σερβική κοινωνία;
Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση επειδή μπορεί να προσεγγιστεί από διαφορετικές σκοπιές. Ως εξωτερικός παρατηρητής, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τις προσπάθειες αυτοπροβολής και μάρκετινγκ. Παρά την αγάπη μας για τη δικαιοσύνη, έχουμε υποστεί σημαντικές καταστροφές κατά τη διάρκεια της ιστορίας λόγω έλλειψης δεξιοτήτων στην προώθηση της χώρας μας και των πεποιθήσεών μας. Από την άλλη πλευρά, νιώθω πως σήμερα υπάρχει ένα γενικευμένο πρόβλημα με την ανθρωπότητα που χρειάζεται να αλλάξει. Στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, επιδεικνύουμε πλήρη έλλειψη ευγένειας, αξιοπρέπειας και σεβασμού στην αλληλεπίδρασή μας. Πιστεύω στη σημασία των λέξεων, γι’ αυτό τις επιλέγω με μεγάλη προσοχή. Πιστεύω στη δύναμη του χαμόγελου και ξεκινάω πάντα με καλοσύνη.

Η Tamara Vučić στη Σύνοδο Κορυφής των Συζύγων Ευρωπαίων Ηγετών στο Ζάγκρεμπ με τη βασίλισσα Letizia της Ισπανίας.

Πότε χρειαστήκατε το θάρρος στη ζωή σας;
Όταν τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, χρειάζεστε το μεγαλύτερο θάρρος. Όταν πέφτετε, χρειάζεται θάρρος να σηκωθείτε και να ξεκινήσετε από την αρχή. Τείνουμε να ξεχνάμε την πλειονότητα αυτών των καταστάσεων… Η πιο δύσκολη περίοδος για μένα ήταν η εγκυμοσύνη. Απαιτείται θάρρος να ξεκινήσετε ένα δύσκολο ταξίδι χωρίς εγγύηση ενός ευτυχισμένου τέλους. Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου, που άκουσες τις προσευχές μου. Γέννησα ένα υγιή και υπέροχο αγοράκι, που σήμερα είναι έξι ετών. Μετά από όλα αυτά, συνειδητοποιεί κάποιος πόσο δυνατοί είμαστε.

Συμμετέχετε σε πολλά φιλανθρωπικά έργα. Ποιο είναι το πιο σημαντικό για εσάς;
Κάποιοι ισχυρίζονται πως ένας κρίκος μιας αλυσίδας είναι τόσο δυνατός όσο ο πιο αδύναμος. Ξεκινώντας με τη σημασία της πρώιμης ανάπτυξης, ξεκινήσαμε ένα μοναδικό, ίσως και πρωτοποριακό έργο στη Σερβία που ονομάζεται Κέντρο για την Πρώιμη Παιδική Ανάπτυξη και Ενσωμάτωση. Αναμένεται η ολοκλήρωση της κατασκευής του Κέντρου μέχρι το τέλος του έτους. Το Κέντρο θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση κατά την πιο σημαντική περίοδο για την ανάπτυξη ενός ατόμου, θα λειτουργεί ως σημείο συνάντησης για ειδικούς και γονείς, και θα αντιμετωπίζει όλες τις ερωτήσεις, τις αμφιβολίες, τους φόβους τους…

Η Tamara Vučić υποστηρίζει ενεργά και συμμετέχει σε πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στη βοήθεια των παιδιών και στην έρευνα σπάνιων ασθενειών.

Ποια ήταν η πιο συναρπαστική εμπειρία που είχατε φέτος;
Από επαγγελματικής πλευράς, το πιο σημαντικό γεγονός ήταν η επιλογή του Βελιγραδίου για τη φιλοξενία της Ειδικής Έκθεσης EXPO 2027. Δεδομένου ότι ήμουν μέλος της ομάδας που εκπροσώπησε τη δημιουργική μας υποψηφιότητα στο Παρίσι, αλλά και μέσω μακρόχρονων συναντήσεων και διπλωματικών επαφών, θεωρώ αυτή τη νίκη τεράστια επιτυχία για τη Σερβία, καθώς και προσωπικό επίτευγμα. Η EXPO είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία ανάπτυξης της Σερβίας. Μεγάλες πρωτοβουλίες προγραμματίζονται για το 2027, και αναμένουμε τους αναγνώστες σας στη Σερβία.

Κατά τη θητεία σας ως Πρώτη Κυρία, είχατε την ευκαιρία να συναντήσετε αρκετές άλλες Πρώτες Κυρίες. Πώς ήταν η εμπειρία σας όταν συναντήστε τη Μπριζίτ Μακρόν, τη Μισέλ Ομπάμα, τη Μελάνια Τραμπ ή άλλες;
Όλες οι Πρώτες Κυρίες που αναφέρατε είναι γοητευτικές, αυθόρμητες και ελκυστικές σε προσωπική επαφή, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι μπορεί να αποτυπωθεί μέσω της τηλεόρασης ή της φωτογραφίας. Από την άλλη, είναι όλες κυρίες που έχουν τις ίδιες ή παρόμοιες ανησυχίες, αμφιβολίες και φόβους με τις γυναίκες που δεν είναι δημόσια πρόσωπα. Σύμφωνα με την Ιεραρχία Αναγκών του Μάσλοου, εφόσον οι βασικές μας ανάγκες και η ασφάλεια ικανοποιούνται, όλοι επιθυμούν να ανήκουν, και σε ένα επόμενο επίπεδο αναζητούν την εκτίμηση και τελικά την αυτοπραγμάτωση. Αυτά είναι τα κοινά μας στοιχεία, ανεξαρτήτως του τι κάνουμε ή από πού προερχόμαστε. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η εστίαση πρέπει να είναι αποκλειστικά στα έργα, και όχι στις προσωπικότητες.

Η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας, Tamara Vučić, επισκέφθηκε τη Γαλλία και με την ευκαιρία αυτή συναντήθηκε με τη σύζυγο του Γάλλου Προέδρου, Brigitte Macron.

Αγαπάτε τη μόδα. Πείτε μας για τη μόδα στη Σερβία.
Μου αρέσει η έκφραση της μόδας, αλλά δεν ακολουθώ όλες τις τάσεις τυφλά. Σπάνια ρισκάρω. Γνωρίζω ακριβώς τι ταιριάζει στο στιλ μου και τι μου πηγαίνει. Τα ρούχα των σερβικών brands μόδας είναι ευρείας γκάμας, υψηλής ποιότητας και μοναδικά. Τα επαινώ ιδιαιτέρως και τα συστήνω. Έχω μια εξαιρετική σχέση μαζί τους και πάντα επιλέγω σχέδια από σχεδιαστές μόδας της Σερβίας. Εάν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να αναφέρω μερικούς από αυτούς: Στέφανος Τζόκοβιτς, Μαριντρούνα, Αλεξάνταρ Ζαμπουνόβιτς, Μπίλιανα Τιψαρέβιτς, Ίγκορ Τοντορόβιτς και Μιχάνο Μόμοσα…

Σε λίγους μήνες θα εορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η απελευθέρωση των γυναικών στη Σερβία;
Οι γυναίκες είναι πολύ επιτυχημένες σε θέσεις ηγεσίας, γεγονός που πηγάζει από ένα φυσικό ταλέντο στην οργάνωση. Οι γυναίκες συνειδητοποίησαν ότι η οικονομική αυτονομία είναι σημαντική, ακόμα και απαραίτητη, επειδή αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της γνήσιας ανεξαρτησίας. Η ισότητα των φύλων είναι μία διαδικασία που λαμβάνει υπόψη τις αμοιβαίες διαφορές. Ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία αυτής της διαδικασίας, κατά τη γνώμη μου, είναι η εκπαίδευση. Γι’ αυτό θα ήθελα να δω περισσότερη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για τέτοιες περιπτώσεις, καθώς και περισσότερες συζητήσεις για τις επιτυχίες των γυναικών μας στην επιστήμη, τις τέχνες, τον αθλητισμό και την επιχειρηματικότητα. Οι Σέρβες είναι δυνατές, σταθερές, έξυπνες και υπεύθυνες.

See Also

Σου αρέσει η ποίηση; Ποιος είναι ο αγαπημένος σου στίχος που είναι πηγή έμπνευσης για σένα;
Ο Πλάτων έλεγε ότι η ποίηση είναι πιο κοντά στη πραγματική αλήθεια από την ιστορία. Απλά λατρεύω την ποίηση. Ένας από τους στίχους που θυμάμαι περισσότερο είναι αυτός που ανακάλυψα πριν πολλά χρόνια στο ημερολόγιο της μητέρας μου: “Σε παρακαλώ, μείνε πάντα παιδί, αθώο και αγνό σαν ένα λουλούδι. Και άφησε μια γριά νταντά να φροντίζει την ιερή σου τρυφερότητα…” Για πολύ καιρό, αυτός ο στίχος αναμφίβολα αποτελεί μία σταθερή πηγή έμπνευσης για μένα.

Έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα. Τι σας άρεσε περισσότερο στη χώρα μας;
Αναμφίβολα, έχετε μία από τις πιο όμορφες ακτογραμμές στον κόσμο. Η Σερβία είναι μία χώρα χωρίς ακτογραμμή, και οι άνθρωποί μας περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ελλάδα. Απολαμβάνουμε τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελληνική κουζίνα. Έχουμε πολλές ομοιότητες ως έθνη. Γνωρίζουμε πώς να διασκεδάζουμε διατηρώντας έναν ισορροπημένο συνδυασμό μεταξύ υποχρεώσεων και απολαύσεων. Πρέπει να ομολογήσω ότι στην Ελλάδα νιώθω σαν στο σπίτι μου.

Η Ταμάρα Βούτσιτς μιλάει στον ΟΗΕ για τα Μηδενικά Απόβλητα.

Για ποιο θέμα θα μπορούσαμε να κάνουμε μία κοινή εκδήλωση μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων;
Πιστεύω ότι θα είχαμε δυσκολία να αποφασίσουμε με όλες τις επιλογές που έχουμε στη διάθεση μας. Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί ένα από τα ενδιαφέροντά μου και ένας σκοπός στον οποίο είμαι βαθιά αφοσιωμένη. Διοργανώνουμε ένα όμορφο φεστιβάλ αφιερωμένο στην προστασία και προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και ένα έτος θα ήθελα να δω την Ελλάδα ως κεντρικό θέμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η σύζυγός του Ταμάρα Βούτσιτς, Τζιλ Μπάιντεν, η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια φράση που άλλαξε τη ζωή σου.
Υπάρχουν αρκετές. Θα επιλέξω ένα υπέροχο μήνυμα από τον νομπελίστα Ivo Andric: “Όλοι μας, άνδρες και γυναίκες, πρέπει να φροντίζουμε περισσότερο για τα λόγια μας, γιατί κανείς δεν ξέρει πόσο και με ποιες συνέπειες μπορεί να ζήσουν τα λόγια μας μέσα σε κάποιον άλλο άνθρωπο.” Θα ήθελα να προσθέσω ακόμα ένα πράγμα: όταν πηγαίνετε να κοιμηθείτε κάθε βράδυ, το πιο σημαντικό είναι η καθαρότητα της φήμης σας και η διαύγεια των σκέψεων σας, διότι μόνο αυτά τα δύο πράγματα θα καθορίσουν την γαλήνη και την ποιότητα του ύπνου σας. Και τελικά τη ζωή σας.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.