Now Reading
Η παραδοσιακή «καρσάνικη βελονιά» της Λευκάδας αναβιώνει

Η παραδοσιακή «καρσάνικη βελονιά» της Λευκάδας αναβιώνει

Η ιδιαίτερη Καρσάνικη βελονιά της Καρυάς ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα, από μια ανάπηρη γυναίκα, τη Μαρία Σταύρακα. Κουτσοχέρω ήταν το παρατσούκλι που της έδωσαν, γιατί είχε χάσει από μικρή το δεξί της χέρι και είχε πρόβλημα και στο αριστερό. Περνώντας αρκετές ώρες στο σπίτι και με πολύ προσπάθεια βρήκε τον δικό της μοναδικό τρόπο να κεντήσει, εφευρίσκοντας τη δική της τεχνική και τα δικά της σχέδια.

Αρχικά, η περίπλοκη βελονιά της Μαρίας εκτιμήθηκε από την αριστοκράτισσα Ζωή Βαλαωρίτη, η οποία με την υποστήριξη της βασίλισσας Σοφίας πέτυχε την ίδρυση Σχολής Κεντητικής στην Καρυά το 1912. Η Μαρία Κουτσοχέρω δίδασκε στα κορίτσια του χωριού έως το 1930. Όταν η σχολή έκλεισε, άφησε πίσω της ένα χωριό γεμάτο κεντήστρες. Έτσι, οι Λευκαδίτισσες κεντήστρες χειραφετήθηκαν φέρνοντας εισόδημα στο σπίτι από τις παραγγελίες των πλουσίων της περιοχής.

Σήμερα, η καρσάνικη βελονιά αναβιώνει και εξελίσσεται στολίζοντας την γυναίκα σε κοσμήματα, τσάντες και κάθε λογής αξεσουάρ, από την Ελευθερία Λογοθέτη και το Ελίχρυσο, στο κέντρο της πόλης της Λευκάδας.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.