Now Reading
Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννης – Ηγέτιδα του ανθρωπισμού

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννης – Ηγέτιδα του ανθρωπισμού

Ηγέτιδα στο χώρο του ανθρωπισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο. Μεγάλη ευεργέτης και φιλάνθρωπος έγραψε το δικό της κεφάλαιο στις καρδιές των μικρών παιδιών με καρκίνο και στις πονεμένες οικογένειές τους.

Οραματιζόταν μια καλύτερη κοινωνία και αφιέρωσε τη ζωή της για να την αλλάξει, για να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πρώτα απ’ όλα, τον κόσμο των παιδιών με καρκίνο. Το Δικαίωμα στην υγεία ήταν για την Μαριάννα Βαρδινογιάννη το ύψιστο δικαίωμα κάθε παιδιού.

Αγωνίστηκε, και προσέφερε έμπρακτα την αγάπη της. Από το 1990 ως πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» θεμελίωσε την πρώτη και μοναδική Ογκολογική Μονάδα Παίδων στη χώρα μας.

Το όραμα της αγκαλιάστηκε και αναγνωρίστηκε απ’ όλους τους  Έλληνες και οι δράσεις της κέρδισαν το διεθνή σεβασμό. Το 1999 ανακηρύχθηκε πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO απλώνοντας τη δράση της στον πολιτισμό, στην παιδεία, στα ανθρώπινα δικαιώματα με διεθνή δικτύωση. Το έργο της έλαβε την ύψιστη αναγνώριση ανθρωπιστικής προσφοράς διεθνώς από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με το βραβείο «Nelson Mandela 2020». Είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2020, ενώ πρόσφατα η UNESCO τίμησε τα 25 χρόνια προσφοράς της στον οργανισμό σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του στο Παρίσι. Αυτή ήταν και η τελευταία της δημόσια εμφάνιση.

Ήξερε να δίνει κουράγιο και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ακόμη και τα νήπια όταν την αντίκριζαν από τους θαλάμους τους έτρεχαν κοντά της και τη φώναζαν με το μικρό της όνομα. Η υπογραφή της μαζί με τις υπογραφές των μεγαλύτερων ηγετών του κόσμου συνοδεύει τα πιο σημαντικά ψηφίσματα και τις πιο δυνατές εκκλήσεις για την Υγεία, για την Ειρήνη, για την αειφόρο ανάπτυξη και την επιβίωση του πλανήτη, για την προστασία των αδυνάτων και την καταπολέμηση της φτώχειας, για το δικαίωμα στη μόρφωση και για την προστασία των παιδιών.

Ο απολογισμός του έργου της Μαριάννας Βαρδινογιάννη είναι μεγάλος. Η πρώτη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και το πρώτο Ογκολογικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο ολόκληρης της χώρας, ξενώνας για τις οικογένειες που έρχονται από την περιφέρεια, το πρώτο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους σε ολόκληρη την Ελλάδα και το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ για να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στην Ελλάδα και να βρίσκουν, επιτέλους, οι ΄Έλληνες που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών, εύκολα κι ανέξοδα, συμβατό μόσχευμα. όλα αυτά ήταν τα οράματά της και στόχοι που με επιμονή, αγώνα και πάνω απ’ όλα αγάπη για τον Άνθρωπο, έγιναν πραγματικότητα.

See Also

Αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα όχι μόνο των πέντε παιδιών που απέκτησε με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, αλλά όλων των παιδιών που σώθηκαν χάρη στο φιλανθρωπικό της έργο. Γεννήθηκε στην Ερμιόνη Αργολίδας, κόρη του Γιώργου και της Ευαγγελίας Μπουρνάκη. Άριστη μαθήτρια, ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στον Πειραιά και στη συνέχεια σπούδασε στις ΗΠΑ. Σε πολύ νεαρή ηλικία γνώρισε και παντρεύτηκε τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος τότε ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Ως νεαρή μητέρα επισκεπτόταν τον εξόριστο αντιστασιακό σύζυγό της στην Αμοργό. Όταν γινόταν ένα παιδί καλά καμάρωνε λες και ήταν δικό της. Όταν δεν τα κατάφερνε, το πενθούσε με τον ίδιο τρόπο. Από το 1990 μέχρι σήμερα, πάνω από 1.100 παιδιά ανέκτησαν πλήρως την υγεία τους χάρη στο δικό της όραμα. Και με την υποδομή που φρόντισε να υπάρχει στην πατρίδα μας θα θεραπευτούν και άλλα παιδιά στο μέλλον, δίχως να χρειάζεται να πάνε στο εξωτερικό για να λάβουν τη σωστή αγωγή, όπως παλιά. Στην αρχή, τόσο εκείνη ως ιδρύτρια όσο και οι άλλες γυναίκες, συνοδοιπόροι στην ΕΛΠΙΔΑ, δέχθηκαν τη χλεύη: «Οι κοσμικές κυρίες με τα σινιέ μοντελάκια» τις αποκαλούσαν.

«Η ευαισθησία δεν είναι θέμα οικονομικής κατάστασης», απαντούσε.

Ο τρόπος που αντιμετώπισε τα γεγονότα της ζωής της, τις δοκιμασίες, δείχνουν μια γυναίκα δυνατή, αξιοπρεπή, υπομονετική, με συμπόνια, που δεν κουράζεται, και δίνει την αγάπη της με όλη τη δύναμη της ψυχής της. Δεν παραπονέθηκε ποτέ, δεν κατηγόρησε κανέναν. Ως τέλεια σύζυγος και τέλεια μητέρα, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη θα μείνει στην αιωνιότητα ως η Ελληνίδα που έφερε την ΕΛΠΙΔΑ στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.