Now Reading
Cobi Bitton – CEO of Integritas People & Business CEO of Israel-Greece Chamber of Commerce, Partner-Ridge Global Europe S.A.

Cobi Bitton – CEO of Integritas People & Business CEO of Israel-Greece Chamber of Commerce, Partner-Ridge Global Europe S.A.

Ο ρόλος του Cobi Bitton έχει υπάρξει καταλυτικός στην εξέλιξη και την ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας. Στέλεχος με πλούσια και διεθνή εμπειρία κατοικεί τόσο στην Αθήνα όσο και στο Τελ Αβίβ.

Νιώθει την «αδελφότητα» μεταξύ των εθνών μας και έχει βοηθήσει Ισραηλινούς και Έλληνες επενδυτές και εταιρείες να συνεργαστούν μεταξύ τους, οργανώνοντας συναντήσεις, εμπορικές αποστολές και επιχειρηματικές εκδρομές. Διαθέτει διεθνή επιχειρηματική εμπειρία σε 5 ηπείρους παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες συγχωνεύσεων και εξαγορών. Ο κ. Μπιτόν συμμετείχε στενά στην οργάνωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ τον Ιούνιο του 2020, συνεργαζόμενος με συμμετέχοντες και από τις δύο πλευρές για τον καθορισμό και τη διερεύνηση πιθανών τομέων εμπορικής συνεργασίας.

Το όραμά του είναι να ενδυναμώσει τη γυναικεία παρουσία, την ηγεσία και την επιχειρηματικότητα και στόχος του είναι να δημιουργήσει έναν «υγιή ορίζοντα» που χτίζει σχέσεις, προάγει την καινοτομία και βοηθά την ανταλλαγή «εμπειριών» και κατανόησης μεταξύ των δύο εθνών.

Όταν περιγράφετε τις εμπορικές και οικονομικές δυνατότητες μεταξύ των δύο χωρών, αρκετά συχνά χρησιμοποιείτε τους όρους «ελληνική εμπειρία» και «ισραηλινή εμπειρία». Γιατί;

Η ελληνική εμπειρία, όπως την εννοώ, είναι κάτι περισσότερο από μια απλή γνώση των ανθρώπων, του φαγητού, της μουσικής και του περιβάλλοντος. Είναι η κατανόηση της πολυπλοκότητας. Είναι να ψηλαφίζεις, να αγγίζεις, να αισθάνεσαι, να γνωρίζεις τη θέση σου, πού βρίσκεσαι και με ποιον βρίσκεσαι, και να κατανοείς τη θέση σου πριν ξεκινήσεις την επιχειρηματική σου δραστηριότητα. Η ισραηλινή εμπειρία είναι το ίδιο πράγμα αντίστροφα. Παρατηρούμε ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες, ωστόσο, υπάρχει μια βαθύτερη διαφορά που πρέπει να αντιληφθούμε.

«Ισραήλ – Ελλάδα. Σε γαλανόλευκο». Έχω παρατηρήσει ότι πάντα τελειώνετε τις συνεντεύξεις σε άρθρα και ομιλίες με αυτή τη δήλωση. Τι σημαίνει αυτό?

Το γαλάζιο και το λευκό είναι πολύ περισσότερα από δύο χρώματα για μένα. Το γαλάζιο και το λευκό αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα αισιοδοξίας. Οι σημαίες μας είναι γαλανόλευκες, η θάλασσα που μας χωρίζει είναι γαλανόλευκη, οι δύο λαοί έχουν πλούσια ιστορία, πλούσιο πολιτισμό που έφερε στον κόσμο σε σημαντικές αξίες, οι δύο λαοί γνώρισαν και έζησαν αγώνες, αλλά και αφύπνιση , υπερηφάνεια, αδελφοσύνη, και αμοιβαία εγγύηση. Όλα αυτά είναι τι σημαίνει για μένα το γαλάζιο και το λευκό.

Ξεκινήσατε πρόσφατα μια νέα πρωτοβουλία, μία από τις πολλές σε μπλε και λευκό, για την δημιουργία μιας διμερούς γυναικείας επιχειρηματικής και ηγετικής οργάνωσης. Γιατί;

Αναζητώ ισορροπία όπου κι αν πάω. Για μένα οι γυναίκες είναι ένας παράγοντας που δημιουργεί ισορροπία. Η γυναικεία ηγεσία σε ανώτερες θέσεις βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι εμφανές στο Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια και παρακολουθώ στενά τις αλλαγές στην Ελλάδα. Πριν από πέντε χρόνια, όταν ανέλαβα την ηγεσία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ-Ελλάδας στη νέα του μορφή, το όραμά μου περιελάμβανε την ενδυνάμωση της γυναικείας παρουσίας, την επιχειρηματικότητα και την ηγεσία. Ακόμη το περιλαμβάνει. Αυτή η πρωτοβουλία ενός διμερούς οργανισμού για την ενδυνάμωση των γυναικών θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη και των δύο πλευρών.

Σήμερα οργανώνεται από την Keren Hod, την ιδρύτρια του «WE – Women Entrepreneurship» στο Ισραήλ. «WE» λοιπόν και στα γαλανόλευκα.

Στο πρόσφατο συνέδριο Ισραήλ-Ελλάδας στην Αθήνα, ζητήσατε τη σύσταση κοινού Ισραηλοελληνικού Επενδυτικού Ταμείου που θα επενδύει σε πρωτοβουλίες για την προστασία των συμφερόντων των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της βιωσιμότητας, της επισιτιστικής ασφάλειας, και για τη νέα γενιά. Πόσο εφικτό είναι;

Η ιδέα της συγκρότησης διμερούς επενδυτικού φορέα δεν είναι νέα. Στόχος μου είναι να δημιουργήσω ένα κίνημα που θα φέρει κοντά την ισραηλινή και την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, ώστε κάθε πλευρά να μπορεί να προσθέσει τη μοναδική της αξία. Αυτό θα πυροδοτήσει νέες πρωτοβουλίες και θα εισαγάγει γραμμές επικοινωνίας τόσο στους λαούς όσο και στην περιοχή και θα λύσει προβλήματα που μας απειλούν στους τομείς της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της επισιτιστικής ασφάλειας, της προσωπικής ασφάλειας και μιας καλύτερης κοινωνίας. Θα βελτιώσει τη χρήση των πόρων και θα προσφέρει ένα λαμπρό μέλλον για τη νέα γενιά. Αυτό είναι δυνατό μόνο εάν υπάρχει κατανόηση και κοινά ενδιαφέροντα μεταξύ του εμπορικού, ακαδημαϊκού και πολιτικού κόσμου. Όσο τρελό κι αν ακούγεται, ένα τέτοιο επενδυτικό ταμείο μπορεί να δημιουργηθεί και να εκτελεστεί με την καλή θέληση και την αξιοποίηση των influencers.

See Also

Στο ίδιο συνέδριο, καλέσατε τους υπευθύνους λήψης αποφάσεων από την Ελληνική πολιτεία να ενθαρρύνουν τους επενδυτές να συμμετάσχουν σε ένα roadshow στο Ισραήλ με στόχο να εξοικειωθεί καλύτερα η ισραηλινή επιχειρηματική κοινότητα με την ελληνική, και να καταρριφθεί η αντίληψη ότι ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος στερείται πρωτοβουλίας και γενναιότητας. Το πιστεύεις ειλικρινά;

Με ρωτούν συχνά γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στο Ισραήλ από ελληνικές επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και ανεξάρτητους επιχειρηματίες. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, στους οποίους δεν θα αναφερθώ τώρα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει δυνατότητα. Δεν είναι μυστικό ότι το Ισραήλ είναι ένας δημοφιλής προορισμός για επενδυτές σε όλο τον κόσμο, είτε πρόκειται για δημόσια επενδυτικά ταμεία είτε για μεγάλες διεθνείς εμπορικές τράπεζες, για να επενδύσουν σε ιδιωτικές ισραηλινές εταιρείες και κυβερνητικές οντότητες. Είτε πρόκειται για μια γνωστή τεχνολογική εταιρεία είτε για μια πολυεθνική εταιρεία στον κλάδο των τροφίμων και της γεωργίας, εδώ έχουν θέση Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές. Το Ισραήλ είναι μια τοποθεσία που είναι δυναμική, γεωγραφικά κοντινή και πολλά υποσχόμενη, αλλά συγχρόνως πολύπλοκη και προκλητική, η οποία απαιτεί ένα επίπεδο θάρρους και θράσους. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια αποστολή να συγκεντρώσω διαφορετικούς επιχειρηματικούς ομίλους, στελέχη σε οικονομικές εταιρίες και  «family offices», και φιλανθρωπικούς οργανισμούς για να εξερευνήσουν και να μάθουν από την ισραηλινή εμπειρία – να νιώσουν τον παλμό του Ισραηλινού επιχειρηματία και να αναπτύξουν ένα νέο κανάλι επενδύσεων με περισσότερους «game changers».

Φίλοι, σύμμαχοι και συνεργάτες είναι μόνο μερικοί από τους όρους που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών σήμερα. Ποιος είναι ο ορισμός σας και γιατί;

Θα χρησιμοποιήσω μια φράση που μου λένε συχνά δύο εν ενεργεία Έλληνες υπουργοί: «Αδέρφια!». Νιώθω πολύ κοντά και μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι ήμουν Έλληνας σε προηγούμενη ζωή (γεννήθηκα στο Ισραήλ από Μαροκινούς γονείς!). Υπάρχουν μερικές μεγάλες διαφορές, αλλά αυτό που μας ενώνει τελικά είναι ότι είμαστε όλοι άνθρωποι. Εξάλλου, πρέπει να γνωριστούμε καλύτερα χωρίς προκαταλήψεις και fake news.

Ποιο είναι το μήνυμά σας στους Έλληνες της Ελλάδας και της Διασποράς που συνεχίζουν να κινούνται στον άξονα των στίγματος, των προκαταλήψεων, του μίσους και του κίτρινου τύπου που απευθύνεται στους Εβραίους γενικά και στους Ισραηλινούς ειδικότερα;

Ένας Εβραίος δεν είναι απαραίτητα Ισραηλινός, και το αντίστροφο. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη διαφορά. Καταρχήν, η βασική μας αρχή είναι ότι εμείς ως Εβραίοι και ως ισραηλινό έθνος θέλουμε ειρήνη και να ζήσουμε με ασφάλεια. Βρισκόμαστε σε μία διαρκή σύγκρουση για τη γη και τη θρησκεία για περισσότερα από 5.000 χρόνια, και πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο ανοιχτός διάλογος και το να κάνουμε καλό μόνο θετικές αλλαγές μπορούν να φέρουν. Γι’ αυτό χρόνια τώρα αξιοποιούμε τα ταλέντα μας για να αναπτύξουμε περισσότερη καινοτομία προς όφελος όλης της ανθρωπότητας.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.