Now Reading
Άντζελα Γκερέκου – Πρόεδρος του ΕΟΤ

Άντζελα Γκερέκου – Πρόεδρος του ΕΟΤ

Μία υπερήφανη και ευγνώμων για την καταγωγή της Ελληνίδα, με κερκυραϊκές ρίζες, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού έχει το όραμα και ξέρει πώς να εμπνέει, να ανοίγει το δρόμο στην αλλαγή και να μετατρέπει τα εμπόδια σε συναρπαστικές προκλήσεις. Ως αρχιτέκτονας, ηθοποιός, πολιτικός και μητέρα, οι ρόλοι της την καθορίζουν και τους καθορίζει. Ο ελληνικός τουρισμός έχει φτάσει σε νέα ύψη κατά τη διάρκεια της ηγεσίας της, συμβάλλοντας σημαντικά στην ελληνική οικονομία.

Το φετινό καλοκαίρι σημειώσαμε ρεκόρ αφίξεων. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί και τη χειμερινή περίοδο και πως σχεδιάζετε να το υποστηρίξετε;

Είναι γεγονός ότι παρά τις επαναλαμβανόμενες, πρωτοφανείς κρίσεις, που βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά την απώλεια των αγορών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο ελληνικός τουρισμός έχει μια εξαιρετικά καλή πορεία μέσα στο 2022 και αυτό φάνηκε από την αρχή της χρονιάς.

Η επίσημη έναρξη σεζόν έγινε ήδη από τον Μάρτιο, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο εξάμηνο υπολείπεται μόλις κατά 5% περίπου του ’19. Με δεδομένο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ξέσπασε Φεβρουάριο, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούνιο άγγιξαν τα 2,6 δισ. ξεπερνώντας τις αντίστοιχες του 2019.

Οι αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό τον Ιούλιο, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, κινήθηκαν πέρα από κάθε προσδοκία, με 5,127 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 4,490 εκατομμυρίων τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν νέο ρεκόρ αφίξεων με αύξηση 13,9% περίπου.

Κάνω ειδική αναφορά στα περιφερειακά αεροδρόμια, καθώς θέλω να τονίσω ότι σταθερός και πρωτεύων στόχος του ΕΟΤ είναι η ισόρροπη διασπορά των ταξιδιωτικών ροών, σε όλη την επικράτεια.

Η Ελλάδα ήταν πρώτη και τον Αύγουστο σε όλη την Ευρώπη με 5% περισσότερες πτήσεις σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Για τους φθινοπωρινούς μήνες, όλες οι ενδείξεις είναι ιδιαίτερα θετικές. Αυτό φαίνεται από τις κρατήσεις και από την κίνηση πιστωτικών καρτών. Επίσης, από τα γραφεία εξωτερικού του ΕΟΤ, έχουμε αιτήματα για επέκταση των επικοινωνιακών πλάνων προβολής της χώρας μας, στις παραδοσιακές αγορές μας.

Νομίζω ότι ο χειμώνας και η χρονιά που έχουμε μπροστά μας, με μια τέτοια ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που βιώνουμε σε διεθνές επίπεδο, καθιστά διάτρητη κάθε πρόβλεψη. Βλέπετε ο Τουρισμός είναι πάντα ιδιαίτερα ευαίσθητος δέκτης των οικονομικο-κοινωνικών κλυδωνισμών.

Γι’ αυτό προτιμώ να εστιάσω στο τι κάνουμε εμείς μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις ορεινών όγκων είναι σίγουρα οι πιο ευάλωτες αυτό το χειμώνα. Είμαι όμως βέβαιη, πως η Πολιτεία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα στήριξής τους. Αναγκαία μέτρα και για το σύνολο του κλάδου, βέβαια.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέφερε στη ΔΕΘ ότι «προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα, θα εγκρίνουμε πρόσθετα κονδύλια. Θα διατεθούν ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως τον Μάρτιο του 2023».

Οι καμπάνιες του ΕΟΤ, «GREECE DOES HAVE A WINTER» και «GREEKEND», για τον ορεινό τουρισμό και τον τουρισμό πόλεων αντίστοιχα, θα συνεχιστούν σταθερά, ώστε η πατρίδα μας να είναι «always on» επικοινωνιακά.

Όμως, πέρα από τις αναγκαίες οικονομικές ενισχύσεις του κλάδου και το κατάλληλο media mix, αυτό που προέχει είναι να αλλάξουμε εδώ και τώρα νοοτροπίες και αντιλήψεις χρόνων.

Είναι ο Πολιτισμός ένας μαγνήτης προσέλκυσης ώστε η χώρα μας να γίνει all-year τουριστικός προορισμός;

Όπως γνωρίζετε, εστιάζουμε και αναπτύσσουμε μορφές θεματικού τουρισμού, κι αυτό ενισχύει καταλυτικά την επέκταση της σεζόν. Η Γαστρονομία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, ο τουρισμός Ευεξίας, το city break και οι υπόλοιπες ειδικές θεματικές δράσεις, που προβάλουμε πλέον δυνατά, δεν έχουν εποχή και ενισχύουν τον all year round τουρισμό.

Ειδικά φέτος θα μπορούσαμε να «κάνουμε ταμείο» το Δεκέμβρη  και όχι τον Οκτώβρη! Είναι πολύ πιθανόν ότι φέτος θα αγγίξουμε τα 19 δις ευρώ.

Η χώρα πρέπει να επανατοποθετηθεί στο διεθνή χάρτη ως κορυφαίος, αειφόρος προορισμός, και ως η χώρα της ευζωίας, που σέβεται το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αυθεντικότητα των Τοπικών Κοινωνιών.

Βιώσιμος τουρισμός. Τι γίνεται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση;

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα σε αυτόν τον τομέα. Tα τελευταία χρόνια η ανάγκη για έναν «φιλικό» προς το περιβάλλον τουρισμό αποτελεί σημείο τομής και ειδικά τώρα που η κρίση αυτή λειτούργησε ως επιταχυντής της αλλαγής, ως προς μια στροφή στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

Η βιώσιμη και η αειφόρα ανάπτυξη σε συνδυασμό με την γεωπολιτική, η  ψηφιακή υποδομή και η αναβάθμιση σε αναγκαίες υποδομές όπως στον τομέα υγείας, θα μας απασχολήσει πολύ από εδώ και στο εξής!

Βλέπουμε καθαρά τα προβλήματα, που γεννά ήδη ο υπερ-τουρισμός σε συγκεκριμένες περιοχές και υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν και σε άλλες αν δεν προσέξουμε!

See Also

Η υιοθέτηση των αρχών της πράσινης και της γαλάζιας οικονομίας, της κυκλικής οικονομίας, ψηφιοποίηση και ενεργειακή αναβάθμιση όλων των τουριστικών επιχειρήσεων.

Σε αυτά τα πλαίσια ο ΕΟΤ θα ενισχύσει την ανάδειξη και προβολή αειφόρων προορισμών, σε όλη την Ελλάδα. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση, το μεγάλο στοίχημα και οφείλουμε να το κερδίσουμε. Είμαι βέβαιη πως το 2023 θα είναι χρονιά «σταθμός», σε αυτή την κατεύθυνση.

Η Κέρκυρα τι ανάγκες έχει για να αναπτύξει περισσότερο τον ποιοτικό τουρισμό της;

Γενικά για όλη την χώρα  αυτή  η εκτόξευση των ροών αλλά και πιο ειδικά για την  Κέρκυρα, ανέδειξε τις βαθιές, δομικές ανεπάρκειες.

Η ποσότητα είναι τελικά το ζητούμενο ή η ποιότητα που εγγυάται και υψηλότερα έσοδα; Ύστερα από 2 χρόνια πανδημίας, ο κλάδος αλλά και η οικονομία μας στο σύνολό της διψούσε για εισπράξεις.

Απόλυτα θεμιτό, αρκεί να μην μας οδηγήσει σε μια οπορτουνιστική τακτική δίχως σχέδιο και δίχως στρατηγική. Μην το ξεχνάμε: η βιώσιμη αειφόρα ανάπτυξη είναι πλέον μονόδρομος!

Και θα μου πει κάποιος βιώσιμη ανάπτυξη τώρα; εν μέσω ενεργειακής κρίσης, που γίνεται τροχοπέδη σε κάθε πράσινη πολιτική;

Τώρα είναι η ώρα θα πω εγώ, αλλιώς η φράση «το νησί βούλιαξε από τους τουρίστες» θα συμβεί κυριολεκτικά. Οι τοπικοί φορείς έχουν ευθύνη για το πως θα αξιοποιηθούν οι  χρηματοδοτικές και επενδυτικές ευκαιρίες, που έχουμε  αυτή τη στιγμή!

Και βέβαια όλα αυτά απαιτούν δουλειά, καθώς δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.

Ξέρετε δεν χρειάζεται να εφεύρουμε ξανά τον τροχό. Μεθοδολογία υπάρχει  και χρειάζεται ικανούς πιστοποιημένους ανθρώπους, ειδικούς, ώστε να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο όλες τις δυνατότητες για ένα καλύτερο τουριστικό  βιώσιμο τουριστικό προϊόν.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.