Now Reading
Άντα Ηλιοπούλου: Πως από την πολυτέλεια περάσαμε στην πολυτέλεια του διαχρονικού!

Άντα Ηλιοπούλου: Πως από την πολυτέλεια περάσαμε στην πολυτέλεια του διαχρονικού!

Για φανταστείτε να πουλάμε όνειρα σε αυτές τις δουλειές και ξαφνικά να πρέπει να δούμε μια ασύμφορη πραγματικότητα κατά την οποία για να επιβιώσει το όνειρο πρέπει να είμαστε απολύτως ρεαλιστές. Δεν υπάρχει κάτι πιο κυνικό αλλά είναι σωτήριο.

Για να κρατήσουμε το όνειρο ζωντανό πρέπει να γίνουνε κυνικοί και μεθοδικοί.

Σε δουλειές όπως η δική μας η παρούσα κατάσταση αποδεικνύεται ιδιαιτέρως πολύπλοκη αλλά την διαχειριζόμαστε με ευελιξία και ταχύτητα προσαρμοστικότητας.

Η εταιρία μας Méphistophélès productions (www.mephistopheles.fr ) στο Παρίσι ειδικεύεται σε fashion shows στην Εβδομάδα μόδας Παρισιού, που συμπεριλαμβάνει απο παραγωγή φωτογραφήσεων και δημοσίων σχέσεων μέχρι και την επιμέλεια των ρούχων των διάσημων σταρ σε φεστιβάλ μουσικής και σινεμά σε όλο τον κόσμο. Οι αλλαγές είναι πράγματι καταιγιστικές αλλά είμαστε σε καθημερινή ετοιμότητα να ανταπεξέλθουμε.

Πριν λίγες εβδομάδες οι ανδρικές εβδομάδες μόδας και υψηλής ραπτικής του Παρισιού και του Μιλάνο ακυρώθηκαν, αλλά πολλοί προσπαθούν να δώσουν προσωρινές λύσεις.Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας π.χ για πρώτη φορά στην ιστορία της Εβδομαδας αποφάσισε πως η Εβδομάδα Μόδας θα γίνει ψηφιακά. Κατά κάποιο τρόπο θα είναι gender – neutral, όπου θα συνδυαστούν τόσο οι γυναικείες όσο και οι αντρικές συλλογές.

Αυτό ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει στο Παρίσι γιατί ειδικά η υψηλή ραπτική έχει ένα πρεστίζ και κανόνες που δεν επιτρέπεται να διακυβεύονται. Ήδη ο ιστορικός οίκος Saint Laurent δήλωσε πως δεν θα συμμετέχει στη Fashion Week του Παρισιού μέχρι το τέλος του 2020 και επειδή ο καλλιτεχνικός διευθυντής είναι Αμερικανός, αυτή η κίνηση μας υπενθυμίζει τι σημαίνει τα θύματα από τον κορωνοιο να ξεπερνούν στις ΗΠΑ τον αριθμό θυμάτων του Βιετνάμ.

Είδαμε και Οίκους να προσφέρουν έργο όπως ο Louis Vuitton , η Yanina, οι La Metamorphose, η Ormine Ohanyan και πολλοί άλλοι που αμεσως άρχισαν να φτιάχνουν μάσκες. Είδαμε τον Αρμανι και τον Βαλεντινο η τον Balmain , όπως και πολλους άλλους να προσφέρουν χρήματα για να βρεθεί εμβόλιο η για να στηρίξουν τις νοσοκομειακές υποδομές.

Όμως, το φιλανθρωπικό πρόσωπο της μόδας δεν μπορεί ασφαλώς να σώσει την ίδια την μόδα, της οποίας η πραγματική κατάσταση λέγεται εμπορική κίνηση!

Η μοναδική βεβαιότητα όσο αφορά τη μόδα είναι ο επαναπροσδιορισμός της παρουσίασης των συλλογών -σε virtual ή ακόμη και on line boutiques- και η ευρύτερη στροφή στην slow fashion. Κατά τα λεγόμενα του, ο Αρμάνι επιδιώκει να επαναφέρει την διαχρονική αξια ενός καλοραμμένου ρούχου που ξεφεύγει από την πεπατημένη της τάσης. Θα συμφωνήσω πως η πολυτελής μόδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να προσφέρεται για γρήγορη κατανάλωση. Είναι εξάλλου ακριβή. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς αυτό εξυπηρετεί ξεκάθαρα εταιρίες όπως η δική του που βασίστηκαν στο κλασικό. Δεν μπορεί να εγκλωβιστεί έτσι ένας πιο avant garde δημιουργός για τον οποίο εξετάζουμε άλλες λύσεις, πιο εναλλακτικές απαραιτήτως.

Πολλοί λένε πως η αντρική εβδομάδα όπως και η haute couture του Ιουλίου θα μεταφερθούν πιθανώς τον Σεπτέμβριο του 2020 μαζί με το prêt à porter. Δυστυχώς και αυτό είναι ασύμφορο. Οι αντικειμενικές δυσκολίες μας περιορίζουν. Τόσα χρόνια φιλοξενούμε εθνικότητες πελατών από χωρες που σήμερα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα αλλά και πάρα πολλούς δημοσιογράφους από την Ασία η την Ιταλία ή τις ΗΠΑ . Είναι ήδη μεγάλο ερώτημα τι θα κάνουμε με αυτούς. Όπως μας απασχολούν πολύ και τα ζητήματα υγείας των συνεργατών που έρχονται από άλλες χώρες. Όλα αυτά είναι υπό καθημερινή εξέταση.

Και τώρα τι κάνουμε;
Κάτω από αυτές τις συνθηκες ετοιμαζόμαστε με την ομάδα μας για τον Ιανουάριο του ‘21. Με αυτό, θεωρητικά προστατευόμαστε όλοι προς το παρόν. Όσο αφορά στην υπάρχουσα δραστηριότητα μας, προετοιμάζουμε on line boutiques για τους συνεργάτες μας και τους καθοδηγούμε να παρουσιάσουν capsule collections πιο εστιασμένες στο premium loungewear, το οποίο θα είναι πιο αναγκαίο επειδή η ζωή στο σπίτι θα είναι πλέον επιβεβλημένη.

Οι Δημόσιες Σχέσεις, είναι η μόνη δραστηριότητα του γραφείου μας που παραμένει πιο ενεργή απο ποτέ! Είναι η κομβική στιγμή που λανσάρουμε τα brands μας περισσότερο από άλλες φορές και επιμένουμε στη σταθερή τους παρουσία στα media. Έχουμε ήδη διοργανώσει φωτογραφήσεις, συνεντεύξεις και παρουσιάσεις. Όλα γίνονται. Τίποτα δεν χάνεται. Απλά τροποποιείται. Δεν με τρομάζουν οι αλλαγές όταν υπάρχουν λύσεις. Αν δεν υπάρχουν θα τις εφεύρουμε tailor made για τον καθένα ξεχωριστά.

See Also

Τι θα συμβεί με τα Φεστιβάλ;
Ένα δεύτερο σημαντικό σκέλος της δουλειάς μας είναι να ντύνουμε τις σταρ του σινεμά σε Φεστιβάλ και βραβεύσεις και παραλληλως να συντονίζουμε τις δημόσιες σχέσεις. Δυστυχώς μετά την μετάθεση του Φεστιβάλ των Καννών δεν θα ανοίξουμε φέτος το γραφειο μας εκεί τον Μάιο. Είναι πράγματι πολύ στενάχωρο γιατί είχαμε τεράστια επιτυχία ακόμη και προωθώντας Έλληνες δημιουργούς, όπως τον Βασίλη Ζούλια. Αν και όλοι ακόμη ψάχνουν την λύση για το πως θα εξελιχθεί το Φεστιβάλ πρέπει να γίνει αντιληπτό πως ένα μεγαλο μέρος της οργάνωσης βασίζεται στο κόκκινο χαλί και στους σταρ και άρα με την παρούσα κατάσταση θα καταρριφθεί ένα σημαντικο point της οργάνωσης, το κοσμικό, που τόσα χρόνια άνοιξε στο ευρύ κοινό τα πιο ιντελεκτουαλ φεστιβάλ όπως αυτό των Καννών.

Δυσάρεστο γιατί ήταν ένας επιπλέον λογος να έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Έτσι, όπως εξελίσσεται η υπόθεση το φεστιβάλ των Καννών θα κάνει join το Φεστιβάλ της Βενετίας καθώς και αλλά φεστιβάλ και θα παρουσιάσουν event στο you tube! Θα το απέτρεπα αν μπορούσα. Θα καταντήσουν τηλεοπτική εκπομπή. Το θεωρώ σφάλμα!

Σήμερα που επισήμως έχουν απαγορευθεί τα πάρτυ, οι δεξιώσεις, τα θέατρα, τα φεστιβάλ και οι ομαδικές προβολές, σε όλα φαίνεται πως μπαίνει τελεία. Δύσκολο όλα να ενηλικιωθούν σε μια νύχτα αλλά πρέπει …! Και παρότι με ενοχλεί που περιορίζεται τόσο η τέχνη, αν και ήδη εξελίσσονται σύγχρονοι μέθοδοι για να παραμείνει έστω εικονική κατά κάποιο τρόπο, θα ήθελα να θυμίσω σε όλους πως μέσα στην λέξη EartH υπάρχει ξεκάθαρα η λέξη art. Αυτό σημαίνει πως η ίδια η φύση διέπεται από την τέχνη της δημιουργίας και συνεπώς μόνο έτσι υπάρχει ζωή αλλά και ροή. Για μένα αυτό σημαίνει ότι όλα στη γη ανήκουν σε ένα καλλιτεχνικό κίνημα, οπότε όταν υποστηρίζουμε την τέχνη υποστηρίζουμε τη δύναμη να κάνουμε τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα και πιο κοντά στην αληθινή φύση των ανθρώπων… και η αληθινή φύση όλων μας είναι η έμπνευση και η δημιουργία.

Άρα σε μια τέτοια στιγμή το καλύτερο μέρος που μπορούμε να πάμε είναι στην Τέχνη που πάντα βρίσκεται στην Καρδιά μας! Και από εκεί κανείς δεν μπορεί να την πάρει. Η ζωή πάνω από όλα, λοιπόν! Διότι πρόβα δεν έχει.

Τι θα μείνει από την πολυτέλεια;
Η προσβάσιμη πολυτέλεια, η πολυτέλεια του διαχρονικού. Η πολυτέλεια για μένα είναι κυρίως μια νοητική κατάσταση. Είναι το πώς διάγεις τη ζωή σου και πώς εκπληρώνεις τις επιθυμίες των άλλων αλλά και τις δικές σου. Αν και η λέξη πολυτελές χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα για να αποδώσει ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, τότε ναι, βιώνουμε την εποχή που η απόλυτη πολυτέλεια περιορίζεται στο να ζούμε υγιείς! Τα υπόλοιπα διορθώνονται

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.