Now Reading
Λίμπερτυ Πολύζου – Ιστορικός Τέχνης

Λίμπερτυ Πολύζου – Ιστορικός Τέχνης

Μέλος του Δ.Σ του Μουσείου Ίων Βορρέ & Πρόεδρος Φίλων του Μουσείου Βορρέ.

Η Λίμπερτυ Πολύζου είναι μια σύγχρονη μούσα που έχουμε την τιμή να ζει στην χώρα μας και να συνεισφέρει στον σύγχρονο πολιτισμό. Πνευματικός άνθρωπος και στοχαστική γυναίκα, μεγάλωσε στο Λονδίνο και τελείωσε το Hitchin High School for Girls. Μεγαλωμένη σε οικογένεια που λάτρευε την Τέχνη και με κοινωνικό κύκλο μεγάλων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών η επαφή της με τον χώρο της Τέχνης ήρθε πολύ νωρίς στη ζωή της και έγινε η ζωή της.  Ως Ιστορικός Τέχνης αλλά και ως συλλέκτρια η ίδια είναι επαΐων και δεινή συγγραφικά στο να αποκαλύπτει τον εσωτερικό κόσμο του καλλιτέχνη και την ιστορική του διαδρομή. Για τα σενάρια της και την επιστημονική της επιμέλεια στις ταινίες «Παναγιώτης Τέτσης: Παίζοντας με τα χρώματα» και  «Δημήτρης Μυταράς- Είδωλα στον Καθρέφτη» έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή επιβράβευσης του έργου σας;

Η επιβράβευση του έργου μου δεν προέκυψε δωρεάν. Ύστερα από επίμοχθη μελέτη και αφοσίωση ήρθε και η αναγνώριση. Όντας, σε νεαρή ηλικία είχα την πολυτέλεια να έρθω σε επαφή και να συνεργαστώ με ιερά τέρατα της νεοελληνικής τέχνης όπως ήταν οι μεγάλοι δάσκαλοι, Τέτσης, Μυταράς, Μόραλης, Κοκκινίδης, αλλά πλάι και σε άλλους σπουδαίους βετεράνους του είδους, Άγγελος, Δρούγκας, Μανωλίδης, Καράς, Φασιανός… Συνδυαστικά, όταν ο αείμνηστος Ίων Βορρές με συμπεριέλαβε στο Δ.Σ. του Μουσείου Βορρέ και με έχρισε Πρόεδρο των φίλων του μουσείου. Γεύτηκα την αποδοχή τους και με αυτό πορεύτηκα και φυσικά τους χρωστάω τα μέγιστα.

Υπήρξαν φάσεις που βιώσατε την ανισότητα λόγω φύλου και ανθρώπους που σας εμπόδισαν ή προσπάθησαν να σας αποθαρρύνουν;

Αφοριστικά όχι. Πάντα είχα τη στήριξη που μου αναλογούσε μέσα στην οικογένεια αλλά και έξω από αυτήν με υπέρμετρο θαυμασμό· ευγνώμων. Όσο για την ανισότητα, ανάλογα με την εποχή επαναπροσδιορίζεται· ας μην ξεχνάμε τη θέση της γυναίκας ανά τους αιώνες. Σήμερα, ο τομέας μας έχει έντονο άρωμα γυναίκας ως αναφορά τους ιστορικούς, σε αντίθεση με εκείνους που παράγουν έργα τέχνης. Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες δημιουργοί ανέκαθεν αντιμετώπιζαν φραγμούς, αλλά πλέον φρονώ ότι αυτό τείνει εξελικτικά να αποκαθίσταται.

See Also

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να το είχατε αντιληφθεί όταν ξεκινούσατε την καριέρα σας;

Δεν αντιλήφθηκα τη σπουδαιότητα των ευκαιριών που μου παρουσιάστηκαν. «Οι ευκαιρίες πάντα φαίνονται μεγαλύτερες όταν φεύγουν παρά όταν έρχονται» είχε πει ο Σεφέρης πολύ εύστοχα. Αδράξτε λοιπόν, όποια μικρή, μεγάλη ευκαιρία χτυπά την πόρτα σας γιατί ίσως να είναι και η μοναδική.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.