Now Reading
Η ανάλυση DNA το «κλειδί» για την εξιχνίαση (άλυτων) υποθέσεων

Η ανάλυση DNA το «κλειδί» για την εξιχνίαση (άλυτων) υποθέσεων

Μπορεί πριν από μερικά χρόνια αρκετές υποθέσεις με εγκλήματα κατά ζωής, εξαφανίσεις ατόμων, κλοπές να παρέμεναν ανεξιχνίαστες. Σήμερα ωστόσο και χάρη στην τεχνολογική πρόοδο υπάρχουν εργαλεία που μας επιτρέπουν να ρίχνουμε φως ακόμα και στα πιο σκοτεινά σημεία μιας έρευνας.

Ο ιδιωτικός ερευνητής Κώστας Σωτηρόπουλος αποκαλύπτει τα «μυστικά» της σύγχρονης και αποτελεσματικής έρευνας

Ένα καινοτόμο και εξελισσόμενο «όπλο» που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιωτικοί ερευνητές είναι η ανάλυση DNΑ, ώστε να λύσουν μυστήρια και να αποκαλύψουν αλήθειες που διαφορετικά θα έμεναν βαθιά κρυμμένες στο σκοτάδι ή θα άφηναν κάποια αναπάντητα ερωτήματα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Κώστας Σωτηρόπουλος ο οποίος δραστηριοποιείται για πάνω από τρεις δεκαετίες στον χώρο των εμπιστευτικών ερευνών, μας βοηθά να κατανοήσουμε τον σημαντικό ρόλο ενός επαγγελματία στην εξιχνίαση δύσκολων υποθέσεων ενώ παράλληλα, αποκαλύπτει ορισμένα «μυστικά» της επιτυχίας τους έχοντας σύμμαχο τις αναλύσεις των εργαστηρίων. Όπως τονίζει εμφατικά, «η δουλειά μας δεν είναι πολλές φορές μια απλή υπόθεση, ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιπολαιότητα και χωρίς τα σωστά αλληλένδετα στοιχεία». Οπότε πέραν της όποιας (ρομαντικής) πλευράς που προσφέρει η λέξη και η έννοια της έρευνας σε κάθε επαγγελματία του χώρου αυτού, απαιτεί μια διαρκή μελέτη, επαγγελματική κατάρτιση, βαθιά γνώση της ισχύουσας νομοθεσίας, παρατηρητικότητα, έμφαση στη λεπτομέρεια και σίγουρη τοποθέτηση του κάθε κομματιού παζλ στο σωστό κενό σημείο. Τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν άλλωστε έναν καλό Ιδιωτικό Ντετέκτιβ ποικίλουν κάθε φορά, ωστόσο αυτά που ξεχωρίζουν είναι η απόλυτη εχεμύθεια και η ισχυρή ενσυναίσθηση. Όπως μας λέει εμφατικά: «το σημαντικό απόσταγμα του ρόλου, είναι να προσφέρουμε γρήγορα τη σωστή λύση σε προβλήματα που βιώνουν οι συνάνθρωποι μας, σε προσωπικό επίπεδο ή σε επαγγελματικό. Είμαστε κοντά τους με υπευθυνότητα για εξιχνιάσεις εγκλημάτων κατά ζωής, την παρακολούθηση και επιτήρηση ανηλίκων, την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών όπως: ναρκωτικά, οπαδική βία, προσήλωση σε παραθρησκευτικές οργανώσεις, διαδικτυακή παρενόχληση ανηλίκων και διερεύνηση ψεύτικων προφίλ, υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης, ανεύρεση εξαφανισμένων προσώπων, παραποιήσεις προϊόντων, έρευνες βιομηχανικής αντικατασκοπείας, εξιχνιάσεις κλοπών και εντοπισμός των κλοπιμαίων, γενετήσια εγκλήματα αλλά και τόσα άλλα πολλά σύγχρονα και κλασικά αδικήματα».

Ακολουθούν οι αποκαλύψεις από τον έμπειρο ιδιωτικό ερευνητή

Τα μυστικά για την αποκάλυψη της αλήθειας
Η εξιχνίαση ορισμένων υποθέσεων κάποιες φορές είναι μια ιδιαίτερη και απαιτητική εργασία. Προϋποθέτει πως θα ζητήσουμε τη συνδρομή ενός ιδιωτικού ερευνητή που έχει αντίληψη της σοβαρότητας του προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει. Έχει την εμπειρία και τη γνώση να επιστρατεύσει τα κατάλληλα, κάθε φορά, εργαλεία που μας επιτρέπουν να φτάσουμε γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά στην αλήθεια. Πρόκειται για «ευαίσθητες» έρευνες, σκληρές, που απαιτούν ιδιαίτερες ενέργειες. Αξιοποιώντας το δίκτυο συνεργατών μας σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό καταφέρνουμε να εξιχνιάσουμε τέτοιες απαιτητικές υποθέσεις. Η ανάλυση DNA είναι μια μέθοδος στην οποία καταφεύγουμε συχνά για να εμπλουτίσουμε με δυνατές αποδείξεις και στοιχεία τον φάκελο της έρευνας.

Ο ρόλος της ανάλυσης DNA
Το DNA είναι το βασικό στοιχείο της ζωής. Το βρίσκετε σε μαλλιά, ιστό, αίμα και σωματικά υγρά. Είναι μοναδικό για κάθε άτομο, κι αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ένα μικρό κομμάτι νυχιού μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ατομικού προφίλ. Οι πιθανότητες δύο άτομα να έχουν το ίδιο DNA είναι περίπου ένα στο ένα δισεκατομμύριο. Δηλαδή, είναι εξαιρετικά απίθανο. Σήμερα, αυτό το «κλειδί» για την εξιχνίαση υποθέσεων, μας επιτρέπει να περιορίζουμε τους υπόπτους ή να εντοπίζουμε τυχόν αγνοούμενα πρόσωπα πιο γρήγορα. 

Οι Ντετέκτιβ μπορούν να συλλέγουν αίμα, μαλλιά, σάλιο και πολλά άλλα από σχεδόν οτιδήποτε. Καπέλα, σεντόνια, μία οδοντογλυφίδα ή οδοντόβουρτσες. Τα δείγματα αυτά αποστέλλονται στο ειδικό εργαστήριο και τα αποτελέσματα συμβάλλουν καθοριστικά στην πορεία των ερευνών. Σήμερα η ανάλυση DNA χρησιμοποιείται πολύ συχνά στις ιδιωτικές έρευνες για μια σειρά από υποθέσεις όπως η ταυτοποίηση πατρότητας ή μητρότητας, η ταυτοποίηση άλλης συγγένειας, οι ιατροδικαστικές υποθέσεις, υποθέσεις κλοπών, δολοφονιών ή η σεξουαλική κακοποίηση.

Το πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τέτοιου είδους εργαλεία στην εξιχνίαση υποθέσεων μπορούμε να το δούμε στην πράξη. Αρκεί να εξετάσουμε ορισμένες υποθέσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το γραφείο μας και το δίκτυο συνεργατών μας, και στις οποίες η ανάλυση αυτή οδήγησε στη λύση!

Ο χαμένος αδελφός
Μια από τις υποθέσεις που χειριστήκαμε ήταν η αναζήτηση ενός χαμένου αδελφού. Πρόκειται για παιδιά μιας φτωχής οικογένειας, που πριν από πολλά χρόνια είχαν δοθεί για υιοθεσία σε διαφορετικές οικογένειες, έτσι τα αδέρφια χώρισαν. Τα χρόνια πέρασαν και το ερώτημα που τέθηκε στο γραφείο μας ήταν από την μικρότερη αδελφή η οποία ζούσε στην Ουγγαρία. Αυτό που αναζητούσε (ύστερα από σημαντική πληροφορία που είχε) ήταν να την βοηθήσουμε να βρει τον χαμένο βιολογικό αδελφό της και βέβαια να τον συναντήσει. Αναλάβαμε με διακριτικότητα την υπόθεση και ξεκινώντας ένα μεγάλο ταξίδι ερευνών, αξιοποιώντας το ευρύ δίκτυο συνεργατών μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, φτάσαμε σε αποτέλεσμα. Με την συλλογή πληροφοριών και βέβαια τη συρραφή αυτών, φτάσαμε σε άτομο που έφερε αρκετά από όλα αυτά που αναζητούσαμε να ταιριάζουν και ο χαμένος αδελφός εντοπίστηκε σε χωριό της βόρειας Γερμανίας, ζούσε με τον θετό του πατέρα, μη γνωρίζοντας βέβαια ο ίδιος πως είχε μια αδελφή. Το κλειδί βέβαια της ολοκληρωμένης απάντησης κρυβόταν και στην ταυτοποίηση γενετικού υλικού για την ξεκάθαρη βιολογική σύνδεση των δύο αυτών ανθρώπων. Η ταυτοποίηση έγινε με τον σωστό και νόμιμο τρόπο που ορίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις και από τους δυο με την συλλογή και ανάλυση dna. Έτσι η έρευνα ολοκληρώθηκε χωρίς καμία αμφιβολία για το σωστό αποτέλεσμα, τα βιολογικά αδέρφια συναντήθηκαν και αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η οικογενειακή συνένωση έφερε και μια επαγγελματική συνεργασία, όπου τα δυο αδέρφια δραστηριοποιήθηκαν από κοινού στην διάθεση προϊόντων στην κεντρική Ευρώπη και μάλιστα από όσο γνωρίζω πάνε πάρα πολύ καλά και στα επαγγελματικά.

­Το DNA λέει πάντα την αλήθεια
Είναι πραγματικά πολλές οι υποθέσεις τις οποίες καταφέραμε να εξιχνιάσουμε σχεδόν άμεσα. Μια τέτοια ήταν και η περίπτωση του κυρίου «Ισόβιου», γιατί έτσι τον ονομάσαμε ως παρατσούκλι μιας και σε όλη τη διάρκεια των ερευνών μας έλεγε διαρκώς την φράση «ισόβια, ισόβια σε όποιον άπλωσε χέρι, ισόβια». Σε μια επαρχιακή πόλη, λοιπόν, είχε προκύψει μια κλοπή κοσμημάτων αρκετά μεγάλη σε αξία συναισθηματική και οικονομική. Μετά από μια ιδιαίτερη έρευνα είχαμε καταλήξει εγώ και οι συνεργάτες μου σε δυο άτομα υπόπτους, το ένα ήταν μάλιστα πρώτου βαθμού συγγένειας. «Οδηγώντας» τα άτομα αυτά με συγκεκριμένες μεθόδους υπέπεσαν σε ορισμένα λάθη και σε σημαντικές αντιφάσεις. Στην πορεία έχοντας την συγκατάθεση όσων εμπλέκονταν δόθηκε γενετικό υλικό ώστε να γίνει ανάλυση η οποία και θα εξυπηρετούσε στην ταυτοποίηση  κάποιων γεγονότων. Σε συνδυασμό με την υπόλοιπη έρευνα μας και τα στοιχεία της ταυτοποίησης του ατόμου που δεν προβλεπόταν ως ο πιθανός στην αρχή της έρευνας (ο κύριος Ισόβιος) φτάσαμε στο αποτέλεσμα ότι ήταν τελικά ο μόνος υπαίτιος και πως το σύνολο των κοσμημάτων τα είχε τοποθετήσει σε άλλο δωμάτιο του ίδιου σπιτιού όπου είχε διαπράξει την κλοπή. Αυτό είχε ως σχέδιο μέχρι να νιώσει την ασφάλεια να τα μεταφέρει κάπου αλλού και να τα διανείμει πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα κινηθούν υποψίες. Ο κύριος «Ισόβιας» ήταν ο αδερφός του εντολέα μας και μάλιστα ένας επιφανής κοινωνικά άνθρωπος ο οποίος από όσα αποκαλύφθηκαν μεταγενέστερα είχε εκβιαστεί από ανθρώπους που είχαν στην κατοχή τους υλικό από ερωτικές του συνευρέσεις με νεαρό αλλοδαπό που εργαζόταν στον τόπο τους. Του αποσπούσαν χρήματα λέγοντας ότι θα διαρρεύσουν το υλικό σε οικογενειακά πρόσωπα και άτομα του κοινωνικού περιβάλλοντος. Έτσι έφτασε να σχεδιάσει την κλοπή.

See Also

Το τεστ DNA «μίλησε»
Είναι φορές που η ανάλυση DNA φέρνει και πρέπει να φέρνει στο φως, αλήθειες που επείγουν. Μια τέτοια υπόθεση κλήθηκε να διαλευκάνει το γραφείο μας, όταν μια οικογένεια, μας ανάθεσε να δούμε εάν η κοινωνικοποίηση της ανήλικης κόρης τους είναι η δέουσα και χωρίς συναναστροφές με ακατάλληλα άτομα. Μετά από την παρατήρηση μας με φυσική παρουσία και με άλλα μέσα, διαπιστώσαμε ότι η νεαρή δυστυχώς συναναστρεφόταν με ακατάλληλα άτομα που λυμαίνονταν την περιοχή των βόρειων προαστίων με παράνομες πράξεις. Οι άνθρωποι αυτοί προσέγγιζαν νεαρά άτομα και εισχωρούσαν με διαφορά προσχήματα και ανάλογα την περίπτωση. Μας είχε κάνει εντύπωση ότι η νεαρή σχεδόν μια φορά την εβδομάδα έκανε ραντεβού με άτομο, όπου περπατούσαν χωρίς σχεδόν να μιλούν, σε στενά της περιοχής και αποχωριζόντουσαν χωρίς να ανταλλάξουν κάτι ή να δείχνουν ότι κάτι έστω συζητούν. Έπειτα από έρευνα όπου δεν κρύβω σταθήκαμε τυχεροί στο να συνδυάσουμε στοιχεία, ο νεαρός της ομάδας αυτής χρησιμοποιούσε την κοπέλα ως μια έξυπνη τακτική για την απόσπαση και παραπλάνηση της προσοχής των περιοίκων των παρακείμενων οικιών ως κάτι το ύποπτο. Αυτό γινόταν ώστε να επισημάνει ο ίδιος πιο άνετα τις όποιες προφυλάξεις μπορεί να είχαν κάποια σπίτια ως ασφάλεια για την αποτροπή διαρρηκτών. Η κοπέλα, έπειτα από την έρευνα μας, είχε συμμετάσχει κάτω από την επήρεια ναρκωτικής ουσίας σε σεξουαλικές συνευρέσεις και είχε απειληθεί ότι το υλικό αυτό θα δίδονταν σε γνωστούς και στην οικογένεια της. Είχε αρχίσει να εμπλέκεται σε σκληρές καταστάσεις φοβούμενη ότι θα μάθουν τα συγγενικά της πρόσωπα όλα αυτά στα οποία η ίδια είχε συμμετάσχει. Με την έρευνα μας και με την συνδρομή της ανάλυσης dna όπου και έγινε ύστερα από δείγμα μαλλιών της το οποίο συνέλεξαν οι γονείς (αθόρυβα) την ώρα που η ανήλικη κοιμόταν, ανακαλύφθηκε και η ναρκωτική ουσία την οποία έκανε χρήση η νεαρά. Έχοντας όλα τα στοιχεία της κατάστασης όπου βρισκόταν στην πραγματικότητα η ανήλικη και με την συνδρομή ειδικού ψυχιάτρου παιδοψυχολόγου η κοπέλα απεμπλάκει άμεσα, στηρίχθηκε και επανεντάχθηκε στην κανονικότητα της αποτρέποντας τα χειρότερα στη ζωή της. Η ενδελεχής έρευνα μας σε συνδυασμό με τις αποτελεσματικές απαντήσεις των αναλύσεων DNA, απέδωσαν άμεσα και με 100% επιτυχία.

Τι να προσέξετε
Αυτό που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου όταν απευθύνεστε σε έναν Ιδιωτικό Ερευνητή, είναι το να ζητάτε εγγυήσεις για την ποιότητα των υπηρεσιών που πρόκειται να λάβετε. Βεβαιωθείτε πως έχετε ζητήσει τη συνδρομή ενός ιδιωτικού γραφείου ερευνών που διαθέτει επίσημη και ενημερωμένη άδεια λειτουργίας από το ελληνικό κράτος. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσετε και στις βραβεύσεις που ενδεχομένως διαφημίζει ένα γραφείο, και πάντα να ζητάτε αποδεικτικά στοιχεία για αυτές ώστε να είστε 100% σίγουροι πως πρόκειται για αληθινές διακρίσεις και όχι παραποιημένες ή φωτοτυπημένα έγγραφα. Εξίσου σημαντικό είναι να απευθύνεστε σε γραφεία που διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και δίκτυο συνεργατών. Μην ξεχνάτε πως μια έρευνα μπορεί να απαιτεί τη συνεργασία πολλών παραγόντων, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στη λύση της εξίσωσης και την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος
Ιδιωτικός ερευνητής
Sotiropoulos & Associates

Τηλ.: 210 32 17000
Website: www.sotiropoulos-24h.gr
Email: [email protected]

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.