Now Reading
Υιοθετώντας 8 Κλειδιά για να βελτιώσουμε τη σχέση με τον Εαυτό μας και τους άλλους, για ένα Καλύτερο ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και όχι μόνο….!

Υιοθετώντας 8 Κλειδιά για να βελτιώσουμε τη σχέση με τον Εαυτό μας και τους άλλους, για ένα Καλύτερο ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και όχι μόνο….!

Αυτό το καλοκαίρι, ιδιαίτερα μετά από μια περίοδο Δοκιμασιών εξαιτίας του Covid-19, των lockdowns και των «αλλαγών» που βιώσαμε στη καθημερινότητα μας, θα πρέπει να  στραφούμε σε κλειδιά απαραίτητα για να χτίσουμε την Αυτοπεποίθηση μας, τη πίστη στον εαυτό μας και να υιοθετήσουμε Αισιοδοξία και Θετική Σκέψη για να έχουμε μια Ισορροπημένη και Δημιουργική ζωή.

 Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αυτοπεποίθηση δεν «εμφανίζεται» στη ζωή μας από μόνη της, αλλά χτίζεται σταδιακά με τα 4Α:

Αυτογνωσία : να γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τις ανάγκες και τα θέλω μας

Αυτοφροντίδα: να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να επιλέγουμε ψυχοσωματικούς τρόπους φροντίδας που μας ταιριάζουν

Αυτοσεβασμό: να σεβόμαστε τις ανάγκες και τα όρια μας

Αυτοπεποίθηση: να έχουμε Πίστη στον εαυτό μας και στις Ικανότητες μας

Αρκετές φορές, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με ένταση, θυμό, κρίσεις πανικού, νεύρα, «αρπάζονται» με το παραμικρό και γίνονται ευέξαπτοι ή/και «απόμακροι». Σαφώς κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, προσλαμβάνει και ερμηνεύει τα γεγονότα διαφορετικά και θα ήταν λάθος να βγάζαμε το ίδιο συμπέρασμα για όλους. Βέβαια υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που είναι κοινά στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και τη δική μας και των άλλων.

Οπότε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους πρέπει να έχουμε διάθεση να κατανοήσουμε τα στοιχεία της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, της δικής μας και των άλλων!

Να καταλάβουμε ότι όλα έχουν αφετηρία την αποδοχή,  την αγάπη, την πίστη και τη «δουλειά» που πρέπει να κάνουμε μόνοι μας ή με τόνωση, καθοδήγηση και Συμβουλευτική από εξιδεικευμένο και υπεύθυνο Ψυχολόγο/ Σύμβουλο.

Σε αυτή τη διαδικασία το πιο σημαντικό στοιχείο είναι αρχικά η Αγάπη και ο Σεβασμός αρχικά στον εαυτό μας και μετά βέβαια  στους άλλους! Μην ξεχνάμε ότι είμαστε ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ: το πως αισθανόμαστε και φερόμαστε στον Εαυτό μας αντικαθρεπτίζεται στα Συναισθήματα και στη Συμπεριφορά μας στους άλλους.

Το πιο σημαντικό κλειδί είναι να Αγαπάμε και να Σεβόμαστε τον εαυτό μας! Τι σημαίνει αυτό;

Να πιστεύουμε στον εαυτό μας, στην αξία και τη μοναδικότητά μας: Είμαστε υπέροχα, μοναδικά και ξεχωριστά πλάσματα ακριβώς όπως είμαστε !

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να βελτιώσουμε ορισμένους τομείς της συμπεριφοράς μας. Αν το πιστέψουμε, μπορούμε να το κάνουμε! Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να εκτιμάμε και να αγαπάμε λιγότερο τον εαυτό μας. Η αγάπη και η εκτίμηση πρέπει να είναι δεδομένες γιατί είναι εφαλτήρια για μια πιο ισορροπημένη και ικανοποιητική ζωή!

Να πιστεύουμε ότι είμαστε “αρκετά καλοί/ές” ακριβώς όπως είμαστε: «We are good enough exactly as we are!”όπως αναφέρει η καθηγήτρια Dr Brene Brown, Συγγραφέα των best seller βιβλίων: “Dare to Lead”, “Rising Strong”, “Daring Greatly”, “The Gifts of imperfection” και Inspirational Speaker με ομιλίες στο TED x  με πάνω από 54 εκατομμύρια views!!!

See Also

Να σεβόμαστε τους στόχους και προτεραιότητες μας που εμείς επιθυμούμε και έχουμε ανάγκη, χωρίς να έχουμε «άχρηστες τύψεις»

Nα αγαπάμε τον εαυτό μας σημαίνει να του φερόμαστε µε τρυφερότητα, ειλικρίνεια και αναγνώριση, ακόμα και όταν δεν είναι πάντα «τέλειος/α». Να μην τον/την κρίνουμε αυστηρά, να τον συγχωρούμε και να είμαστε υπομονετικοί μαζί του. Να καλλιεργούμε τον εσωτερικό διάλογο και την αυτο-αποδοχή. Να προσφέρουμε στον εαυτό μας ότι έχει ανάγκη και ό,τι χρειάζεται κάθε στιγμή!

Να έχουμε διάθεση για «δουλειά» με τον εαυτό μας σε ψυχοσωματικό επίπεδο για αυτο-ανακάλυψη, αυτο-αποδοχή και αυτο-βελτίωση και κτίσιμο της αυτοπεποίθησης!

Το να αγαπάμε τον εαυτό μας σημαίνει να τον σεβόμαστε και να τον βάζουμε σε Προτεραιότητα και να ξεκαθαρίζουμε ότι είναι πολύτιμος και σημαντικός! Για να μπορέσουμε να προσφέρουμε με υγιή τρόπο στους άλλους πρέπει να εκτιμήσουμε τον εαυτό μας και να μη παραμελούμε τις ανάγκες του. Αυτό μπορεί να γίνει όταν αφιερώνουμε Ποιοτικό Χρόνο στο εαυτό μας, κάνοντας αυτό που μας αρέσει, μας χαλαρώνει,  μας διασκεδάζει και μας γεμίζει τις ψυχικές και σωματικές «μπαταρίες». Επίσης, να μην ξεχνάμε να φροντίζουμε τη Σωματική και Ψυχική μας Υγεία, με σωστή διατροφή, άσκηση και ξεκούραση!

Το να αγαπάμε τον εαυτό σου σημαίνει να συναναστρεφόμαστε με  θετικούς ανθρώπους και να αποφεύγουμε τους τοξικούς και όποιον και ό,τι δεν είναι ωφέλιµο για εμάς. Είναι θεμιτό να σεβόμαστε και να αγαπάμε τους άλλους με το να αναγνωρίζουμε και να αποδεχόμαστε τη μοναδικότητα τους και να υιοθετούμε το «Εγώ μήνυμα» και την «Ενεργητική Ακρόαση»: ακούγοντας τον άλλον ουσιαστικά!

 Τελικά, το να αγαπάμε τον Εαυτό μας σηµαίνει να πιστεύουμε σε εμάς και να προχωράμε µπροστά ό,τι κι αν γίνει. Έχουμε δηµιουργηθεί σύμφωνα με το Θεϊκό σχέδιο με Αγάπη. Υπάρχει Θεϊκή Πρόνοια. Ας πιστέψουμε σε αυτό, ιδιαίτερα όταν οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες και περνάμε δοκιμασίες! Όταν το κάνουμε αυτό,  μπορούμε να ενισχύσουμε τον εαυτό μας και να μεταδώσουμε θετική ενέργεια, ισορροπία και αγάπη σε ό,τι δημιουργούμε και μας περιβάλλει.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.