Now Reading
Η άνοδος και η πτώση του Χουάν Κάρλος

Η άνοδος και η πτώση του Χουάν Κάρλος

+4
View Gallery

Ένα κυνήγι ελεφάντων στην Μποτσουάνα στάθηκε η αφορμή για να αποκαλυφθεί η παράνομη σχέση του βασιλέως της Ισπανίας µε µία κατά περίπου 30 χρόνια νεώτερή του γυναίκα. Τα υπόλοιπα ήταν θέµα χρόνου.

Ήταν τέλη του 1997 όταν η Έλενα Ματθαιοπούλου µού πρότεινε να εκδώσουµε µία βιογραφία του Χουάν Κάρλος, την οποίαν συνέγραψε µε την συνεργασία του Ισπανού µονάρχη. Το βιβλίο εξεδόθη τον Μάϊο του εποµένου έτους και έφερε τον προσφυή τίτλο «Χουάν Κάρλος Α’, ο µοντέρνος βασιλιάς», µία ελεύθερη µετάφραση του αρχικού ισπανικού τίτλου «El rey de Nuestro Tempo», ο βασιλιάς της εποχής µας.

Θυµάµαι, τότε, τον ενθουσιασµό µου λόγω του ότι επίκειτο εκείνο το διάστηµα η επίσκεψις του βασιλικού ζεύγους στην Ελλάδα.

Ο ενθουσιασµός µου δεν ήταν µόνον εκδοτικός. Επί χρόνια στο βασιλικό ρεπορτάζ για λογαριασµό του «Point de Vue» και του «Paris Match», είχα καταλήξει στο συµπέρασµα ότι, πράγµατι, ο Χουάν Κάρλος είναι ο µοντέρνος βασλιάς της Ευρώπης, σε αντιδιαστολή µε την Ελισάβετ της Αγγλίας, µε την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έχουν την ίδια προγιαγιά, την βασίλισσα Βικτωρία.

Τι διαφορά, όµως, στην µοίρα των δύο κατά τεκµήριο πιο επιτυχηµένων µοναρχών εκείνης της εποχής!

Και ενώ για την Ελισάβετ η διαδροµή ήταν προδιαγεγραµµένη µετά τον θάνατο του πατρός της, ο «απένταρος πρίγκηπας Χουανίτο», όπως τον αποκαλούσαν πίσω από την πλάτη του, δεν ήλπιζε παρά µόνο σε ένα θαύµα. Ο παππούς του είχε αναγκασθεί να παραιτηθεί από τον Θρόνο, ήδη από το 1931, και ο κραταιός δικτάτωρ Φράνκο δεν φαινόταν διατεθειµένος να αλλάξει το πολίτευµα.

Ως διά µαγείας, λίγο πριν από τον θάνατό του ο Φράνκο διόρισε τον Χουάν Κάρλος διάδοχό του στην αρχηγία του κράτους. Εάν θέλουµε να κάνουµε έναν απολογισµό, σήµερα, της βασιλείας του, που διήρκησε ακριβώς σαράντα χρόνια, θα λέγαµε ότι χαρακτηρίζεται από τρία σπουδαία επιτεύγµατα: την αποτροπή στρατιωτικού πραξικοπήµατος, την αποκατάσταση της ∆ηµοκρατίας στην ιβηρική αυτή χώρα και την εξασφάλιση της σταθερότητος, τόσο της πολιτικής όσο και της εθνοτικής.

Τι εµφιλοχώρησε όµως και το τέλος, διότι περί τέλους πρόκειται, είναι καταστροφικό;

Μία γυνή. Το όνοµά της είναι σαν σιδηρόδροµος. Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn. ∆εν είναι ακριβώς το δικό της, αλλά του πρώην συζύγου της. Η Κορίννα Λάρσεν, αυτό είναι το πραγµατικό της, κράτησε τον… σιδηρόδροµο για ευνοήτους λόγους. Ποια φιλόδοξη κοπέλλα δεν θα ήθελε να φέρει τον τίτλο της πριγκιπίσσης, ακόµη και µετά το διαζύγιό της;

Η Κορίννα, ας περιορισθούµε, χάριν οικονοµίας, στο βαπτιστικό της, γνώρισε τον Χουάν Κάρλος το 2004, ενόσω ήταν ακόµη νυµφευµένη. Προξενητής ήταν ο 6ος ∆ούκας του Westminster. Το ειδύλλιο εγεννήθη στην Botswana, κατά την διάρκεια ενός κυνηγιού ελεφάντων. Η σχέσις παρέµεινε κρυφή έως το 2012. Τότε, ένα ατύχηµα του Χουάν Κάρλος οδήγησε σε µία σειρά αποκαλύψεων, οι οποίες τον στοιχειώνουν έως σήµερα.

See Also

Με λίγα λόγια, εκτός από την αποκάλυψη της εξωσυζυγικής του σχέσεως, γνωστοποιήθη ότι ο βασιλεύς της Ισπανίας µετέφερε το ίδιο έτος 65 εκατ. δολλάρια από τον λογαριασµό του στην ελβετική τράπεζα Mirabaud, προς την ερωµένη του.

Προς γενική έκπληξη του φιλοθεάµονος κοινού, το 2018 εδηµοσιεύθη στον ισπανικό Τύπο µία µαγνητοσκοπηµένη συνοµιλία όπου µία γυναικεία φωνή ρωτά για το πού βρίσκει τα χρήµατα ο επίτιµος µονάρχης (σ.σ.: ο Χουάν Κάρλος παρητήθη το 2014, αφήνοντας τον Θρόνο στον υιό του Φελίπε).

Η απάντησις άφησε αφώνους άπαντας. «Παίρνει το αεροπλάνο και πάει στις αραβικές χώρες. Επιστρέφει µε τα µετρητά στις βαλίτσες, ορισµένες φορές µε πέντε εκατοµµύρια. Έχει µία µηχανή που τα µετράει, την είδα µε τα µάτια µου».

Λίγο πριν το Ανώτατο ∆ικαστήριο της Ισπανίας καλέσει τον πρώην άνακτα για να καταθέσει, εφ’ όσον η ασυλία του ήρθη µετά την παραίτησή του, ο Χουάν Κάρλος πήρε το αεροπλάνο και µετέβη στα Ηνωµένα Εµιράτα.

Sic transit gloria mundi – Έτσι παρέρχεται η δόξα του κόσµου…

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.