Now Reading
Ο φιλελληνισμός στη Γαλλία και η επιρροή του στην μουσική και τις τέχνες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821

Ο φιλελληνισμός στη Γαλλία και η επιρροή του στην μουσική και τις τέχνες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821

View Gallery

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy, οργάνωσαν εκδήλωση – αφιέρωμα στον Γαλλικό Φιλελληνισμό και στην επίδραση που είχε στις τέχνες και την μουσική κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και κατά τον 19ο αιώνα.

O Φιλελληνισμός υπήρξε ένα μείζον πολιτικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό φαινόμενο που διαδόθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη με αφορμή την Ελληνική Επανάσταση, του 1821” ανέφερε στην ομιλία του ο Καθηγητής Δρ. Φώτης Παπαθανασίου, και συνέχισε “αυτή η έκφραση αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους Έλληνες είχε ως υπέρτατη αιτία την αίσθηση ενός πνευματικού χρέους, ή ακόμα καλύτερα την αίσθηση ότι η υπόθεση αυτή αφορά στην ίδια την υπόσταση κάθε ευρωπαϊκού λαού, κάθε ανθρώπου και κάθε κοινωνίας που μετέχει αυτού που ονομάζουμε δυτικό πολιτισμό”.

Συγκινητικό ήταν το κλείσιμο της ομιλίας του Δρ. Φώτη Παπαθανασίου “Η Ελλάδα χρειάζεται έναν Νέο Φιλελληνισμό. Το όνομά της χτυπήθηκε τα χρόνια της κρίσης. Αυτοί που έλεγαν κάποτε η Νέα Αθήνα, η Νέα Ελλάδα (Neue Hellas), τώρα λένε «μη γίνουμε Ελλάδα». Είναι η ώρα του Νέου Φιλελληνισμού. Είναι και πάλι η Ώρα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού. Είναι η ώρα της ανανέωσης της ευγνωμοσύνης. Της Ελλάδας προς τους Φιλέλληνες. Των Φιλελλήνων προς την Ελλάδα”.

Τονίσθηκε ιδιαίτερα ο ρόλος των νεοκλασικιστών και ρομαντικών του 18ουκαι 19ου αιώνα, η εμβληματική μορφή της Ελληνοκύπριας Ελισάβετ Σάντη Λουμάκη Chenier, συζύγου του εύπορου Γάλλου εμπόρου Chenier, το διάσημο φιλολογικό σαλόνι της οποίας απετέλεσε τον καταλύτη για την σύσταση το 1809 της μυστικής οργάνωσης Ελληνόγλωσσο Ξενοδοχείο.

Στην οργάνωση αυτή συμμετείχε και ο Τσακάλωφ, ο οποίος μετακόμισε το 1814 στην Οδησσό, όπου το Ξενοδοχείο ουσιαστικά μετεξελίχθηκε στην Φιλική Εταιρεία.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον Σατωβριάνδο και στους μεγάλους φιλέλληνες Γκιρώ (Guiraud), Καζιμίρ Ντελαβίν (Casimir Delavigne), Βίκτωρ Ουγκώ (Victor Hugo), Αλφόνσο Λαμαρτίνο (Alphonse de Lamartine), ντε λα Ροσφουκώ-Λιανκούρ (de la Rochefoucault-Liancourt), ντε Μπρέιγ (De Broglie), και άλλους που στελέχωσαν τα φιλελληνικά κομιτάτα, καθώς και στη δράση τους υπέρ των αγωνιζόμενων Ελλήνων.

Αναφέρθηκαν οι Φαβιέρο, Δεριγνύ, Βουτιέ, Μεζόν και άλλοι, για τη δράση τους κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, της ναυμαχίας στο Ναβαρίνο και της Γαλλικής Αποστολής στην Πελοπόννησο για την εκδίωξη του Ιμπραήμ και την στήριξη του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Christophe Chantepy, πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, ο Δρ. Φώτης Παπαθανασίου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, ο Κωνσταντίνος Βελέντζας, ιδρυτής της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, πρόεδρος ομίλου EUROPEAN DYNAMICS.

See Also

Η εκδήλωση έκλεισε με μια μοναδική συναυλία που περιλάμβανε φιλελληνικές συνθέσεις του 19ου αιώνα – άγνωστες στο ευρύ κοινό, με τον γνωστό βαρύτονο Νικόλαο Καραγκιαούρη και την Μαρία Παπαπετροπούλου στο πιάνο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης λειτουργούσε στην πρεσβεία έκθεση με 100 περίπου εμβληματικά φιλελληνικά έργα τέχνης του 19ου αιώνα από την Γαλλία, της συλλογής της ΕΕΦ με πίνακες, γλυπτά, ρολόγια, πορσελάνες, παιχνίδια, βιβλία και χρηστικά αντικείμενα, αλλά και σημαντικά έγγραφα της περιόδου της Επανάστασης του 1821.

Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό
www.eefshp.org

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.