Θάνος Νιφόρος: Η κρίση που σημάδεψε τον 21ο Αιώνα
Το μόνο βέβαιο είναι ότι από το Μάϊο του 2020 και για όσο καιρό απαιτηθεί, δεν θα βιώσουμε τη μετα-Covid19 περίοδο.
Θα πορευτούμε σε μια σταδιακή άρση και λελογισμένη αποκλιμάκωση των μέτρων που ληφθήκανε κατά τις 40 ημέρες καραντίνας “quaranta giorni” για να αξιολογηθεί από τους ειδικούς αν η υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης πέτυχε το στόχο της στην αποτροπή της εξάπλωσης του Κορωνοϊού.
Ο Covid-19 είναι ακόμα παρών.
Στόχος είναι να περιοριστούν, όσο αυτό είναι δυνατόν, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις ώστε να τιθασευτεί η καλπάζουσα οικονομική ύφεση των επόμενων τριμήνων και να αξιολογηθεί αν οι δυσοίωνες προβλέψεις για ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού θα επιβεβαιωθούν.
Ταυτόχρονα, είμαστε όλοι εντυπωσιασμένοι με το πώς ο κόσμος συσπειρώθηκε για να πολεμήσει αυτόν τον αγώνα.
Κάθε μέρα, επιστήμονες σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια και σε μικρές εταιρείες, διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών και επικεφαλής χωρών προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι νέα εργαλεία θα είναι διαθέσιμα το συντομότερο δυνατό. Και υπάρχουν τόσοι πολλοί ήρωες που θαυμάζουμε συμπεριλαμβανομένου και τους επαγγελματίες υγείας που βρεθήκανε και βρίσκονται ακόμα, αλλά και αυτούς που θυσιάστηκαν, στην πρώτη γραμμή και αφιέρωσαν το χρόνο τους αλλά και τη ζωή τους για τη διάσωση συνανθρώπων τους και για τη μη εξάπλωση του υγειονομικού εχθρού.
Όταν οι ειδικοί και ο κόσμος όλος τελικά δηλώσουν ότι η πανδημία έχει τελειώσει, θα πρέπει να τους ευχαριστήσουμε.
Στον πυρήνα του το Covid-19 είναι μια ανθρωπιστική κρίση, που θέτει σε κίνδυνο την ευημερία των ανθρώπων και των συστημάτων υγείας όπου έχουν επηρεαστεί 124 χώρες.
Οι οικονομικές εξελίξεις όμως ενσωματώνουν και μια ευκαιρία η οποία απαιτεί μακροπρόθεσμη προοπτική.
Εκτός από τις άμεσες ανάγκες στήριξης για τις χρήσεις 2020 και 2021 των εταιρειών που επλήγησαν από τα μέτρα της καραντίνας είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδυθεί χρόνος και χρήμα σε στρατηγικούς τομείς αλλά και στον επαναπροσδιορισμό των παραγωγικών δομών με εξάλειψη του γραφειοκρατικού κράτους και των συνεπειών του, στο περιορισμό των δημοσιοοικονομικών ελλειμμάτων και στις ακαμψίες της αγοράς εργασίας.
Για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και οι νέες ανάγκες της οικονομίας και του καταναλωτή χρειαζόμαστε ένα νέο εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στις εξαγωγές, στις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις τόσο σε παραδοσιακούς κλάδους, όπου η ελληνική παραγωγή διατηρεί συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Να προωθηθεί η παραγωγή σε κλάδους τεχνολογικής αιχμής στην υγεία και την μεταποίηση και σε κλάδους που μπορούν να βελτιώσουν τη θέση της οικονομίας στο διεθνή ανταγωνισμό και στην αλυσίδα παραγωγής με το μήνυμα «Select Greece».