Τάκης Καρπουτζόγλου: H Νέα Κανονικότητα
«Η πανδημία του κορωναιού είναι μία από τις πολλές που έχει περάσει η ανθρωπότητα με πιο πρόσφατες την Ασιατική γρίπη και την γρίπη του Χόνγκ-Κόνγκ, στα τέλη της δεκαετίας ’50 και του ’60. Προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους και αυτό γιατί πιθανότατα δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας.
Φέτος παρά τον τραγικό απολογισμό, είμαστε πολύ μακριά από τα ολέθρια death tolls, των προαναφερθέντων. Και αυτό εξαιτίας του παγκόσμιου lockdown, του εγκλεισμού, #μένουμε σπίτι — του οποίου πρωτοστάτησε η χώρα μας, σημειώνοντας παγκόσμια επιτυχία για την οποία απέσπασε τα εύσημα από αρχηγούς κρατών, διεθνή ΜΜΕ, αλλά και από τον απόλυτο influencer των καιρών μας, τον ιστορικό και φιλόσοφο Γιουβάλ Νώε Χαράρι, συγγραφέα ανάμεσα σε άλλα του υπερ-μπέστσέλλερ, Sapiens, στο οποίο υποστηρίζει ότι το ανθρώπινο είδος εισέρχεται σε μία νέα φάση της εξέλιξης του προς ένα Υπεράνθρωπο.
Και υπεράνθρωποι νιώσαμε σίγουρα όλοι αυτές τις σαράντα ημέρες που διήρκησε η καραντίνα—αν υποθέσουμε ότι αίρεται και ότι θα αρθεί. Είναι η πρώτη φορά που η καλομαθημένη μας γενιά των γιάππις, τα παιδιά των baby boomers στερηθήκαμε κάτι και μάλιστα αυτό το κάτι δεν είναι άλλο από την ατομική μας ελευθερία αλλά και το δικαίωμά μας στην καλή ζωή, όπως την έχουμε προσδιορίσει, δηλ. το shopping, τα εστιατόρια, τα μπάρς και τα κλάμπς, τα ταξίδια και τις διακοπές…Πολλοί στερηθήκαμε επίσης, την άμεση επαφή με τις οικογένειές μας, ενώ για πρώτη φορά, είδαμε την μεγάλη πνευματική γιορτή του Πάσχα, συμβολική της Άνοιξης, να…αναβάλλεται. Όλα αυτά με ανάμικτα συναισθήματα, ενώ #μέναμε σπίτι, με μόνο σύμμαχο το κινητό και το διαδίκτυο.
Α! ξέχασα και κάποιον άλλον που μας κρατούσε συντροφιά, τον εαυτό μας. Τις αναμνήσεις και την συνείδησή μας. Πώς άραγε μας επηρέασε η ζύμωση αυτή; Τι συμπεράσματα προέκυψαν; Και πώς βλέπουμε την επόμενη ημέρα, μίας «μετά» εποχής; Θα επιστρέψουμε πίσω στο σημείο όπου προέκυψε η διαταραχή; Πάμε γι’ άλλα; Που πηγαίνουμε;»
Τάκης Καρπουτζόγλου
Δημοσιογράφος και Σύμβουλος Έκδοσης Volta