Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου
Για ένα τέταρτο του αιώνα, το Ελληνικό Κέντρο είναι μια ανοιχτή πόρτα για όσους ενδιαφέρονται για τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία και τη γλώσσα.
To 2019 ήταν χρονιά ορόσημο για το Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, που γιόρτασε τα 25 χρόνια λειτουργίας του. Ένα όνειρο μιας μικρής ομάδας Ελληνοκυπρίων του Λονδίνου, κατάφερε να μετατραπεί σε ένα ζωντανό πολιτιστικό και κοινοτικό κέντρο στην καρδιά του Marylebone. Το 1993, εν μέσω εργασιών ανακαίνισης, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Ι, ευλόγησε το κτήριο όπου στεγάζεται το Κέντρο και το εγκαινίασε στις 18 Νοεμβρίου 1994, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.
Το Ελληνικό Κέντρο, που αποτελεί εγχείρημα του Ελληνικού Κοινοτικού Ταμείου (Hellenic Community Trust), διοικείται από Διαχειριστές και ένα Διοικητικό Συμβούλιο, σε εθελοντική βάση. Από τότε που ιδρύθηκε, έχει φιλοξενήσει δεκάδες εκθέσεις, ομιλίες, παραστάσεις, παιδικές γιορτές, προβολές ταινιών, συζητήσεις, αναγνώσεις και παρουσιάσεις, τις περισσότερες με ελεύθερη είσοδο. Μια από τις σπουδαίες, κύριες δραστηριότητές του από το 1999 είναι η διεξαγωγή τμημάτων εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας για ενήλικες, που έχουν προσελκύσει πάνω από 300 μαθητές από 40 διαφορετικές εθνικότητες.
Η ιδέα
Η ιδέα για τη δημιουργία ενός Ελληνικού Κέντρου για κάθε πολιτιστικό σκοπό γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, από μια ομάδα Ελλήνων που ενώθηκαν για να προσφέρουν έμπνευση και στέγη, στην Ελληνική και Ελληνοκυπριακή κουλτούρα του Λονδίνου. Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο δημιουργήθηκε το 1978 χάρη στη σκληρή δουλειά αυτών των ανθρώπων. Μεταξύ των στόχων της ομάδας, ήταν και η εύρεση ενός κτηρίου στο κέντρο του Λονδίνου, που θα αποτελούσε τη βάση και θα γαλουχούσε τη μοναδική σχέση μεταξύ του Βρετανικού και του Ελληνικού κόσμου.
Το κτήριο
Το Ελληνικό Κέντρο αυτή τη στιγμή στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτήριο από πέτρα τύπου Portland και κόκκινα τούβλα, σε μια από τις πιο γοητευτικές και περιζήτητες περιοχές του Λονδίνου. Το κτήριο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για χρήση κολλεγίου καθηγητών σουηδικής γυμναστικής. Mε τις γενναιόδωρες δωρεές του AG Leventis Foundation, του κύριου και της κυρίας Στέλιου Ιωάννου, της Fafalios Shipping SA και της Κυπριακής Τράπεζας του Λονδίνου, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, απέκτησε ένα χώρο να στεγαστεί.
Στη συνέχεια, με δωρεές από την Κυβέρνηση της Κύπρου και της Ελλάδας, τις οικογένειες και τα ιδρύματα Κέδρος, Λασκαρίδης, Λάτσης, Λαιμός, Μούσκας, Παρασκευαϊδης, Παρακόκκινος και Γέμελος, και τα ιδρύματά τους, καθώς και το Michael Marks Charitable Trust αλλά και από διάφορους μεμονωμένους χορηγούς, το κτήριο της οδού Paddington 16-18 μεταμορφώθηκε σε έναν κομψό χώρο.
Το Ελληνικό κέντρο έχει αποτελέσει πραγματικό έργο αγάπης πολλών ανθρώπων και γιορτάζουμε, με πολλή συγκίνηση και ευχαρίστηση, τα 25 χρόνια δράσης του, ως ορόσημο για τους Έλληνες και τους Φιλέλληνες. Με έδρα στο κέντρο της πόλης, έχει υπάρξει κέντρο αναφοράς για την Ελληνική και Ελληνοκυπριακή Κοινότητα του Λονδίνου.
Έντμε Λεβέντη Ο.Β.Ε., Πρόεδρος
Το Ελληνικό κέντρο έχει αποτελέσει πραγματικό έργο αγάπης πολλών ανθρώπων και γιορτάζουμε, με πολλή συγκίνηση και ευχαρίστηση, τα 25 χρόνια δράσης του, ως ορόσημο για τους Έλληνες και τους Φιλέλληνες. Με έδρα στο κέντρο της πόλης, έχει υπάρξει κέντρο αναφοράς για την Ελληνική και Ελληνοκυπριακή Κοινότητα του Λονδίνου.
Δήμητρα Μήτση-Δαυίδ, Ιδρύτρια
Ήταν καταπληκτικό. Αρχές του ‘75 στο Λονδίνο, χιλιάδες Έλληνες από την Ελλάδα και την Κύπρο και δεν υπήρχε ένα μέρος για να συναντηθούν όλοι μαζί, να ανταλλάξουν ιδέες, να συνεχίσουν την κουλτούρα τους και να τη μεταδώσουν στους νέους, πόσο μάλλον να την επιδείξουν στην πόλη που μας φιλοξενούσε, το Λονδίνο. […] Ήταν φοβερό το γεγονός ότι οι Έλληνες από την Ελλάδα και την Κύπρο που βρίσκονταν στο Λονδίνο δεν έσμιγαν. Όταν έθιξα το θέμα στον άνδρα μου Ανδρέα, και του είπα ότι ήμουν αποφασισμένη να δημιουργήσω ένα Κέντρο για όλους τους Έλληνες και Φιλέλληνες, το βρήκε πολύ διασκεδαστικό. Όταν του ανέφερα πόσοι νέοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών μας, μεγάλωναν χωρίς ρίζες, πιθανά ξεκομμένοι από τον Ελληνισμό, το ξανασκέφτηκε. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Συγκροτήθηκε μια Διευθύνουσα Επιτροπή. Αργότερα, βρέθηκε ένα κτίριο που ταίριαζε στις ανάγκες μας και ο Ανδρέας έπεισε τα ξαδέρφια του και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος A. G. Leventis, να προσφέρουν για το σκοπό αυτό.
Η ιδέα της δημιουργίας του Κέντρου γρήγορα υιοθετήθηκε απ’ όλους. Είναι πολλοί αυτοί που αφιέρωσαν μεγάλο μέρος του χρόνου, του ταλέντου και των χρημάτων τους ώστε να γίνει η ιδέα αυτή πραγματικότητα. Αποτελεί ένα φάρο του Ελληνισμού και ένα κοσμικό συνεργάτη της Εκκλησίας, σε ένα φιλόξενο Λονδίνο.
Κούλα Λαιμού, Ιδρύτρια
“Στο πέρας των χρόνων, το Ελληνικό Κέντρο έχει αποτελέσει ένα φυσικό κέντρο για εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα πρώτης τάξης, όχι μόνο για Έλληνες, αλλά και για το ευρύτερο κοινό”.
Στάμος I. Φαφαλιός, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου
Χειροκροτούμε αυτούς που είχαν το όραμα να δημιουργήσουν ένα τέτοιο κέντρο, αυτούς που βοήθησαν στην υλοποίησή του, τα Μέλη που το έχουν στηρίξει και που συνεχίζουν να το στηρίζουν, και τέλος, αυτούς που φροντίζουν για τη λειτουργία του σε καθημερινή βάση. Θα με ρωτήσετε ποιες είναι οι εικόνες που μου έρχονται στο μυαλό όταν με ρωτούν για το κέντρο. Είναι τόσες πολλές που δεν προλαβαίνω να τις αναφέρω τώρα, συνήθως όμως είναι εικόνες μιας γεμάτης σάλας, είτε πρόκειται για κάποια συναυλία, είτε για παρουσίαση βιβλίου, για έκθεση ή για βραδιά μουσικής και χορού, είναι εικόνες δασκάλων που μαζεύονται έξω στο πεζοδρόμιο πριν ξεκινήσουν να παραδίδουν μαθήματα Ελληνικών, εικόνες προσωπικών συναντήσεων στη βιβλιοθήκη ή οι φωνές των παιδιών που χαίρονται και εικόνες ενός δάσους από Χριστουγεννιάτικα έλατα.
Δμήτρης Καραμήτσος-Τζηράς, Πρέσβης της Ελλάδος
Είναι τιμή μου να χαιρετώ και να συγχαίρω με όλη μου την καρδιά, τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου, καθώς και όλα τα μέλη και τους συμπαραστάτες, στην 25η Επέτειο ίδρυσής του και στην πολιτιστική και κοινωνική συμβολή που είχε όλα αυτά τα χρόνια. Πρόκειται για ένα ορόσημο που πρέπει να αποτελεί έμπνευση για κάθε άτομο και κάθε οργανισμό που ενδιαφέρεται για την κουλτούρα και την κληρονομιά του Ελληνικού Κέντρου. Επίσης, θα πρέπει να λειτουργεί εμψυχωτικά για όλους ώστε να συνεχίσουν να αναδεικνύουν την Ελληνική Κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο με την ίδια θέρμη, την ίδια πίστη και τις αξίες που μοιράζονταν τα ιδρυτικά μέλη.
Αρχιεπίσκοπος Νικήτας Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας
Τα τελευταία 25 χρόνια, το Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελληνικής Διασποράς του Λονδίνου, και είμαι σίγουρος ότι υπό την αξιότιμη ηγεσία σας θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος προς όφελος του Ελληνισμού και της Ορθόδοξης παράδοσής μας.