Now Reading
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κύριος Νικήτας

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κύριος Νικήτας

+4
View Gallery

Έρχομαι σε μια εποχή που κλονίζεται ο κόσμος από πολλές δοκιμασίες και ανισότητες, είπε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ως Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, στο Λονδίνο, τον Ιούνιο του 2019. Πρώην Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ και Άπω Ανατολής, στη συνέχεια Δαρδανελλίων και Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως επικεφαλής της Βρετανικής Εκκλησίας και διάδοχος του επί 31 έτη Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου. Γεννήθηκε το 1955 στην Τάμπα της Φλόριντα. Έλληνας της διασποράς, δεύτερη γενιά, με ρίζες από την Κάλυμνο και την Κοζάνη, σπούδασε Θρησκειολογία στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και μεταπτυχιακά στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας υπηρετεί την Μητέρα Εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη ως Συντονιστής της Πατριαρχικής Ομάδας για την Εμπορία Ανθρώπων και τη Σύγχρονη Δουλεία και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ένας σύγχρονος, χαρισματικός ιεροκήρυκας και δάσκαλος, είναι διεθνώς γνωστός και σεβαστός ως ισχυρός ηγέτης και οραματιστής για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Παρότι όλα γίνονται με την πρόνοια του Θεού, όταν αναλάβατε την Μητρόπολη Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη;
Πρώτα απ΄ όλα επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε. Το εκτιμώ ιδιαίτερα. Μόλις μου ανακοινώθηκε από τον Παναγιώτατο η εκλογή μου στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Bρετανίας αισθάνθηκα μια σύγχυση και αμφιβολία. Ήμουν πραγματικά συγκλονισμένος στο άκουσμα ότι η Εκκλησία με είχε καλέσει σε αυτό το σημαντικό υπούργημα. Είχα επίσης να αντιμετωπίσω την πραγματικότητα, ότι δηλαδή θα έπρεπε να εγκαταλείψω το σπίτι μου, τους οικείους μου, τη θέση μου στο Πανεπιστήμιο, ολόκληρη τη ζωή μου αν μου επιτρέπεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και να μεταβώ στο Λονδίνο και τη Μεγάλη Bρετανία. Μέσα σε λίγα λεπτά, τα πάντα στη ζωή μου είχαν αλλάξει. Ήταν βεβαίως ιδιαίτερα τιμητική για το πρόσωπό μου  η απόφαση του Παναγιωτάτου να προκρίνει την δική μου υποψηφιότητα για την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων καθώς υπάρχουν και άλλοι Αρχιερείς του Θρόνου εξίσου άξιοι και έμπειροι.

Σεβασμιώτατε ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την παροικία του Λονδίνου;
Προτεραιότητά μου είναι να χτίσω πάνω στο έργο που συντελέσθηκε κατά το παρελθόν, στις προσπάθειες όλων των προκατόχων μου. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι ζούμε σε μια αναπτυσσόμενη και εξελισσόμενη κοινωνία εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έτσι και εμείς, ολόκληρη η παροικία θα πρέπει να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε κατ’ αυτό τον τρόπο σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

Αγωνίζομαι από την πρώτη στιγμή και ελπίζω να καταφέρω να προσεγγίσω τη νεολαία, την νέα γενιά έτσι ώστε να τους κάνω κοινωνούς του σημαντικού ρόλου που μπορούν και καλούνται να διαδραματίσουν στα δρώμενα της παροικίας μας γεφυρώνοντας έτσι το χάσμα που έχει δημιουργηθεί. Πάνω από όλα να καταλάβουν οι νέοι ότι εμπιστευόμαστε το μέλλον στα δικά τους χέρια.

Πρέπει να εκπαιδεύσουμε και να διδάξουμε τους νέους για τον Ιησού Χριστό, για την πίστη μας και την Ιερά παράδοση με τέτοιο τρόπο ώστε προσφέροντάς τους τις ενδεικτικές μεθόδους και τους κατάλληλους τρόπους για αυτό το σκοπό έτσι ώστε παράλληλα να διατηρήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα και ιδιοπροσωπία. Έχουμε ξεκινήσει προγράμματα θρησκευτικής κατάρτισης για ενηλίκους, οργανώνονται ημερίδες και φόρα νεολαίας, προγραμματίζεται επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο Αγιορειτών Πατέρων καθώς και ποικίλες άλλες δράσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο, διοργανώσαμε και φιλοξενήσαμε στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής αρκετές μέχρι στιγμής συναθροίσεις νεολαίας που έδωσαν τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να συναντηθούν με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα όπως υπουργούς, ακτιβιστές και ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πάνω από όλα, η Εκκλησία στη Διασπορά μαζί με τον κύριο ρόλο της που είναι να κηρύττει την Αλήθεια του Ευαγγελίου, κρατάει παράλληλα τη φλόγα της εθνικής μας κληρονομιάς, της γλώσσας και της εθνικής μας ταυτότητάς ζωντανή.

Αγωνιζόσαστε χρόνια τώρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Θα συνεχίσετε αυτή την αποστολή;
Τοποθετήθηκα  από τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να υπηρετήσω ως Πρόεδρος της Πατριαρχικής Ομάδας για θέματα Σύγχρονης Δουλείας, διότι ο Παναγιότατος έχει ιερή δέσμευση  να αγωνιστεί ενάντια σε αυτήν την μάστιγα.

Εφόσον ο Παναγιώτατος το επιθυμεί και ευλογεί τις προσπάθειες μου, θα συνεχίσω να εργάζομαι από αυτή τη θέση αγωνιζόμενος να εξαλείψω αυτή τη κοινωνική αδικία από το πρόσωπο της γης.

See Also

Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους μας, ειδικά τους νεαρότερους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι, καθώς η εμπορία ανθρώπων και η σύγχρονη δουλεία είναι πραγματικότητα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε και στις δικές μας κοινωνίες. Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι η σύγχρονη δουλεία είναι κάτι περισσότερο από το εμπόριο λευκής σαρκός – πρόκειται για καταναγκαστική εργασία, παράνομες υιοθεσίες, πώληση ανθρώπινων οργάνων και πολλά άλλα. Η εκπαίδευση είναι ένας από τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας. Η Ομάδα μας διοργανώνει το τέταρτο διεθνές Φόρουμ στην Κάλυμνο, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τον προσεχές Μάιο. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τα μέσα και τρόπους έτσι ώστε να βοηθήσουμε τα θύματα / επιζώντες αυτής της μάστιγας να θεραπεύσουν τις πληγές τους, αν αυτό είναι δυνατό. Έχω μια βαθιά προσωπική δέσμευση για την καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας και ελπίζω ότι η κοινότητά μας θα αγκαλιάσει και θα συμμετάσχει σε αυτή την πρωτοβουλία.

Πως πιστεύετε ότι μπορείτε να φέρετε τη νεολαία πιο κοντά στην εκκλησία;
Από τη φύση μου είμαι άνθρωπος αισιόδοξος. Αλλά αυτή η πηγαία αισιοδοξία πρέπει να εκφράζεται με τους κατάλληλους τρόπους. Η Εκκλησία και οι άνθρωποι που την εκπροσωπούν πρέπει να είναι φιλόξενοι και να μπορούν να αγκαλιάζουν τους νέους ανθρώπους φροντίζοντας να τους κάνουν να αισθάνονται ότι και αυτοί αποτελούν ενεργά μέλη της Εκκλησίας. Στις διάφορες συναντήσεις που είχα μέχρι τώρα με εκπροσώπους Εκκλησιαστικών Επιτροπών ζήτησα, στις επόμενες αρχαιρεσίες τους για ανάδειξη Επιτρόπων και Κηδεμόνων, να συμπεριληφθούν δύο νέοι καθώς και δύο γυναίκες. Πρέπει να προετοιμάσουμε την επόμενη γενιά η οποία θα αναλάβει τους ηγετικούς ρόλους σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησίας. Όπως ανέφερα προηγουμένως, διοργανώνουμε μια ημερίδα για τη νεολαία με κεντρικό θέμα “Τι μπορεί να κάνει η Εκκλησία για σας;” Πρέπει να καταλάβουμε με σαφήνεια αλλά και να ακούσουμε ποιες είναι οι ανάγκες των νέων σήμερα και τι περιμένουν από την Εκκλησία. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο ανοικτός διάλογος θα βοηθήσει.

Η Ελλάδα μας το 2021 γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Θα συμμετέχετε με εκδηλώσεις σε αυτόν τον ιστορικό εορτασμό;
Όπως όλοι οι πραγματικοί  Έλληνες, είμαι υπερήφανος για την κληρονομιά και την ιστορία μας. Έχω ήδη συναντηθεί με μία ομάδα εθελοντών που προετοιμάζει τη διοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων για αυτή την ιστορική επέτειο. Η Ιερά μας Αρχιεπισκοπή και εγώ προσωπικά θα πράξουμε το καλύτερο δυνατό για να προωθήσουμε, να οργανώσουμε και να εορτάσουμε εδώ στη Μεγάλη Bρετανία αυτό το ιστορικό γεγονός. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ήταν ένας ηλικιωμένος κληρικός που ύψωσε τη σημαία της ελευθερίας και ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν πάντα η φωνή της ελευθερίας. Έχουμε καθήκον να διδάξουμε στα παιδιά μας τον αγώνα των προγόνων μας και να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν τη μεγάλη θυσία πολλών ηρώων γυναικών και ανδρών που χάρη σ’ αυτούς η Ελλάδα σήμερα είναι ελεύθερη.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.