Now Reading
Αγάθη Καλησπέρα – Η γυναίκα πίσω από το Ελληνικό Κέντρο στο Λονδίνο

Αγάθη Καλησπέρα – Η γυναίκα πίσω από το Ελληνικό Κέντρο στο Λονδίνο

Η υπέρτατη αναγνώριση για τα επιτεύγματά της, την έμπνευση, την αφοσίωση και την ακρίβειά της ήρθε το 2015, όταν η ΑΜ Βασίλισσα Ελισάβετ απένειμε το Μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Civil Division) στην κυρία Αγάθη Καλησπέρα. Τα τελευταία 23 χρόνια είναι η γυναίκα πίσω από το Ελληνικό Κέντρο, ένα «ανοιχτό» σπίτι για Έλληνες και φιλέλληνες στο Λονδίνο, που αγαπούν την ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα. Με πάθος και αφοσίωση, μαζί με την ομάδα της, προωθεί τις αξίες και το ήθος της αρχαίας και σύγχρονης Ελλάδας.

British Empire Medal. The Queen has been graciously pleased
to approve the award of the British Empire Medal (Civil Division)
to Mrs. Agatha Kalisperas, for services to the Greek community in London.

Πέρυσι, γιορτάσατε την επέτειο των 25 χρόνων, από την έναρξη σας. Πως αισθάνεστε;
Στην αρχή δεν είχα συμμετοχή μέχρι που ανέλαβα τη διεύθυνση το 1997. Έχουμε ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, διαλέξεων, εκθέσεων, συναυλιών, εκδηλώσεων για παιδιά και πολλά άλλα. Για να τα πετύχουμε όλα αυτά, συγκεντρώνουμε χρήματα από την διάθεση των χώρων μας για συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις. Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε 25 χρόνια μέσα από δύσκολες συνθήκες, καθώς δεν έχουμε ουσιαστική υποστήριξη από καμία κυβέρνηση. Είμαστε μια μοναδική, μη κερδοσκοπική, ανεξάρτητη, πολιτιστική οργάνωση.

Με τα χρόνια, υπάρχει κάτι που σας έχει μείνει αξέχαστο που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας;
Με τα χρόνια είχαμε καταπληκτικές διαλέξεις, θεατρικά έργα και μουσικές συναυλίες αλλά το σημαντικότερο που θα θυμόμαστε πάντα είναι ότι στις 24 Μαρτίου 2011 το Hellenic Centre βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού.

Ζείτε και εργάζεστε πολλά χρόνια στη Βρετανία και σε ένα οργανισμό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, προωθώντας την ιστορία και τον πολιτισμό μας σε τοπικό επίπεδο. Πώς ανταποκρίνεται το βρετανικό κοινό στην κουλτούρα μας;
Είμαι πολύ ευτυχής που λέω ότι το βρετανικό κοινό αγκαλιάζει τον πολιτισμό μας, την αρχαία ιστορία, τη φιλοσοφία μας, τη μουσική μας. Οι περισσότερες εκδηλώσεις μας είναι στα αγγλικά και είναι πολύ δημοφιλές στο βρετανικό κοινό. Επιπλέον, έχουμε πάνω από 350 ενήλικες φοιτητές από 35 εθνικότητες, οι οποίοι παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και συμμετέχουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις μας.

See Also

Την επόμενη χρονιά γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Τι δραστηριότητες σχεδιάζετε;
Μια ομάδα Βρετανών ακαδημαϊκών και άλλων, οργανώνουν 21 εκδηλώσεις για το 2021 και μερικές από αυτές θα πραγματοποιηθούν στο Hellenic Centre. Το Πρόγραμμα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά ελπίζουμε ότι το καλοκαίρι θα έχουμε όλες τις πληροφορίες.

Ποια είναι η ευχή σας για τα επόμενα 25 χρόνια του Hellenic Centre;
Εύχομαι οι μελλοντικές γενιές μας να συνεχίσουν αυτά που ήδη έχουμε επιτύχει και να τα βελτιώσουν. Εύχομαι περισσότεροι άνθρωποι να γίνουν μέλη και να έχουμε περισσότερες δωρεές, χορηγίες και υποστήριξη. Το κέντρο μας θα παραμείνει ένα φιλόξενο σπίτι για ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο, που μοιράζονται την αγάπη τους για τον ελληνικό πολιτισμό.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.