Μελέτη: Μόνο το 7% των ελληνικών startups έχει γυναίκα founder
Στην Ελλάδα, μόλις το 7% των startups, που χρηματοδοτούνται, έχει μία γυναίκα ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη.
Το φαινόμενο αφορά γενικότερα στην Ευρώπη αφού μόλις το 2% των κεφαλαίων που επενδύουν venture capitals πηγαίνει σε startups με γυναίκα -founder. Στο μεταξύ μόνο το 15,5% των startups στην Ευρώπη έχουν γυναίκα στην ιδρυτική ομάδα.
Ακόμη και στη Μεγάλη Βρετανία η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Οι startups με γυναίκες founders υποδέχονται ποσοστό μικρότερο του 1% της συνολικής χρηματοδότησης των venture capitals, ενώ οι νεοφυείς εταιρείες με άνδρες ιδρυτές απορροφούν το 89% και οι μικτές ομάδες το 10%.
Αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τις ΗΠΑ, νεοφυείς εταιρείες με γυναίκα-founder υποδέχονται μόνο 2% των επενδύσεων venture capitals. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι 4 στις 10 startups στις ΗΠΑ έχουν γυναίκα στα ιδρυτικά μέλη.
Στις αναδυόμενες αγορές, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις με μια γυναίκα στην ιδρυτική ή ηγετική ομάδα λαμβάνουν μόνο το 11% της χρηματοδότησης πρώτων σταδίων και μόλις το 5% σε επόμενα στάδια ανάπτυξής τους.
Κάτι αλλάζει
Η εικόνα της εκπροσώπησης των γυναικών στη startup σκηνή βελτιώνεται. Για την ακρίβεια το ποσοστό των γυναικών founders σε startups, που βρίσκονται στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, διπλασιάστηκε σε μία δεκαετία και από 10% το 2009 άγγιξε το 20% το 2019.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Crunchbase, το 2020 εν μέσω πανδημίας επενδύθηκαν παγκοσμίως 4,9 δισ.δολάρια σε 800 startups με γυναίκα founder.
Η women-friendy Στοκχόλμη
Η σουηδική πρωτεύουσα κρατά αυτό τον τίτλο, σύμφωνα με το Startup Heatmap Europe.
Στη Στοκχόλμη το ποσοστό των startups με γυναίκα founder ανέρχεται σε 19%.
Από κοντά ακολουθούν το Βερολίνο και το Λονδίνο με 18%.
Πρωταθλητισμό στη νεοφυή επιχειρηματικότητα δια χειρός γυναικών κάνει και το Λονδίνο όπου το 16% των startups έχουν γυναίκα στην ιδρυτική ομάδα, ενώ
Στη Ζυρίχη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15%.
Η μελέτη διακρίνει τα tech hubs της Ευρώπης σε μεγάλα, μεσαία και μικρά με την Αθήνα να κατατάσσεται στα μικρά οικοσυστήματα και να σκοράρει καλά στην κατηγορία της. Με ποσοστό 20% η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται κάτω από τη Βουδαπέστη (30%), τη Σόφια (25%) και το Λουξεμβούργο (23%).