Now Reading
Αλλαγή εποχής στο Φλερτ- “Honesty Bombing”

Αλλαγή εποχής στο Φλερτ- “Honesty Bombing”

View Gallery

από την ψυχολόγο Μαριάννα Μίττα

Σήμερα, οι ελεύθεροι άνθρωποι που ερωτοτροπούν θέτουν βάσεις για το μέλλον μιας σχέσης. Έτσι, αν κάποιος δεν επιθυμεί μακροχρόνια σχέση το επικοινωνεί ξεκάθαρα ώστε να μην κλέβει τον χρόνο του άλλου.

Μία μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2021 από έναν δημοφιλή διεθνή κυβερνοχώρο γνωριμιών, παρουσιάζει σημαντικές ποιοτικές αλλαγές στον τρόπο που συνδιαλέγονται οι άνθρωποι μετά την τελευταία καραντίνα. Πάνω από χίλια άτομα μεταξύ 18 έως 45 ετών συμμετείχαν με κύρια συνιστώσα τη δημιουργία σχέσεων.

Πράγματι, το κλειδί της αλλαγής συνδέεται με τους νέους, ξεκάθαρους θετικούς στόχους που οι ίδιοι έχουν θέσει για την ποιότητα της συντροφικότητας. Συγκεκριμένα, το 72% δήλωσε ότι είναι πιο ειλικρινές στο τι θέλει από μια σχέση, ενώ το 69% δεν θέλει με τίποτα να παίξει παιχνίδια και να έχει στρατηγικές χειρισμού. Τέλος, το 82% είναι έτοιμο να μιλήσει ανοιχτά και ξεκάθαρα για όλα, όπως απόψεις που σχετίζονται με τον γάμο, την οικογένεια, θέματα υγείας, τι επιθυμεί από τον/τη σύντροφο του. Έτσι γεννήθηκε η νέα ορολογία του φλερτ  ”Honesty Bombing”.

Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ξοδέψουν άσκοπα πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους παίζοντας παιχνίδια. Ακόμα, η ίδια έρευνα δεικνύει πως ο ορίζοντας των σχέσεων στη μετά καραντίνας εποχή είναι πιο ακριβής και καθαρός εν συγκρίσει με την προ Κορονοϊού εποχή.

Ας ανατρέξουμε λίγο στις ρίζες μας για να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα της ασφάλειας, για την επιβίωση και την ανέλιξή μας σε σκεπτόμενα πνευματικά όντα. Με απλά λόγια χρειαζόμαστε ένα ασφαλές πλαίσιο διαβίωσης.

Άλλωστε, στη σύγχρονη εποχή αποτελεί βάλσαμο για την ψυχοσωματική μας υγεία. Συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που έχουμε τις ίδιες πεποιθήσεις, αξίες καθώς μοιραζόμαστε οφέλη, χώρο και χρόνο, χωρίς εκπτώσεις. Ακόμα και η αίσθηση του ”διαφέρειν” είναι μία πρόκληση για να μάθουμε να σχετιζόμαστε με το καινούργιο ή το ξένο, γιατί ο βασικός σκοπός είναι η προσωπική ανάπτυξη, η αυτοεξέλιξη και η αυτογνωσία και όχι η απώλεια του εαυτού.

Επειδή λοιπόν ο χρόνος μετράει, οι έντιμοι βομβαρδισμοί ερωτήσεων για τους ελεύθερους αναζητητές συντροφικότητας τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην πραγματικότητα επιζητεί ειλικρινείς απαντήσεις.

Σκοπός πάντα είναι η επίτευξη δημιουργικών σχέσεων που συντίθενται από τη μαγιά της τιμιότητας, της αυθεντικότητας και της ενσυναίσθησης ώστε να οδηγηθούμε στην αγάπη. Εφόσον υπάρχει το θεμέλιο και η ρίζα για να ευοδωθεί ο αρχικός σκοπός που ενώνει την ύπαρξη και το νόημα της ζωής, ο δρόμος προς τη σύγκλιση χαρακτήρων τώρα είναι πιο ανοιχτός από ποτέ.

Το 1985 ο ψυχολόγος Robert Sternberg έβαλε τον έρωτα στο μικροσκόπιο μέσα από τρεις αρχές. Η πρώτη αφορά την εγγύτητα, που περιλαμβάνει τα συναισθήματα της οικειότητας, της αίσθησης κοινότητας με το άλλο άτομο, του δεσίματος και της ουσιαστικής επαφής. Η δεύτερη αρχή αφορά στον ερωτικό πόθο και περιλαμβάνει φαντασιώσεις γύρω από το άλλο άτομο, σκέψεις ειδυλλίου αλλά και σεξουαλικής ολοκλήρωσης. Η τελευταία αρχή συνδέεται με την αποδοχή ή απόφαση για δέσμευση και εδώ περιλαμβάνεται η αίσθηση του ανθρώπου πως είναι ερωτευμένος και δεσμεύεται στον εαυτό του αλλά και στον σύντροφό του να κρατήσει αυτόν τον έρωτα.

See Also

Φυσικά η απόλυτη ειλικρίνεια ίσως κι αυστηρότητα στον τρόπο του επικοινωνούμε με κάθε ταίρι μπορεί να επιφέρει κι αρνητικές συνέπειες. Πολλές φορές ο βομβαρδισμός ευθέων ερωτήσεων μπορεί να μας κάνει πιο δυσάρεστους διότι δεν επιτρέπει στον άλλο τον ρομαντισμό.

Η τιμιότητα είναι η νέα πρόκληση αλλά συγχρόνως δίνει προοπτική για ουσιώδεις και βαθιές γνωριμίες.

Η νέα τάση που αφορά το ”honesty bombing” χτίζεται στο μη φτιασίδωμα της εκάστοτε προσωπικότητας, οπότε δεν θα είναι ενεργή η απομυθοποίηση διότι ξέρεις τι παίρνεις εξ αρχής.

Αυτό είναι και το μεγαλειώδες στη νέα εποχή. Η απόλυτη ειλικρίνεια και η αυθεντικότητα στην επικοινωνία από τη μία τρομάζει αλλά από την άλλη σε βγάζει από δακρύβρεχτα σενάρια εξαπάτησης.  Αφήνεις πίσω σου τις περιστασιακές γνωριμίες ή αρνητικές εμπειρίες που είναι εξαιρετικά δαπανηρές για την ψυχική σου υγεία. Γλυτώνεις χρόνο και τελικά αυτό που θα μείνει είναι οι αληθινές σχέσεις και ένας σύντροφος που τον επιθυμείς και σε επιθυμεί γι’ αυτό που είσαι.

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
1
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.