Ψυχολογία: Χαμογελάστε
Ένα χαμόγελο μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε ελκυστικότεροι, αξιόπιστοι και προσιτοί. Είναι ένας απλός τρόπος για να ενισχύσετε τη διάθεσή σας. Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να ξεκινήσετε μια συζήτηση. Κάθε φορά που βρίσκεστε σε μια αγχωτική κατάσταση, με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας, μπορείτε να έχετε κάποια από τα πολλά οφέλη που το χαμόγελο έχει να σας προσφέρει.
Tο χαμόγελο συμβαίνει χωρίς πολύ σκέψη, είναι μια πολύ φυσική αντίδραση με την οποία μοιραζόμαστε τις ευτυχισμένες, χαρούμενες ή αστείες στιγμές μας με τους άλλους. Χαμογελάμε όταν αναγνωρίζονται οι καλές επιδόσεις μας στον ακαδημαϊκό ή εργασιακό χώρο, όταν δούμε ένα φίλο μας να κάνει κάτι ανόητο, ή όταν «ξεφεύγουμε» χωρίς κλήση γιατί έχουμε διπλοπαρκάρει.
Εσείς, πόσο συχνά χαμογελάτε σε μια ημέρα; Το πρόσωπό μας έχει 44 μύες που μας επιτρέπουν να κάνουμε πάνω από 5.000 διαφορετικούς τύπους εκφράσεων, πολλές από τις οποίες είναι χαμόγελα. Τι συμβαίνει όμως στον εγκέφαλό μας όταν χαμογελάμε; Το χαμόγελο διεγείρει τους «μηχανισμούς ανταμοιβής» του εγκεφάλου μας με μοναδικό τρόπο. Όταν συμβαίνει κάτι θετικό στη καθημερινότητά μας τότε ο εγκέφαλος μας ενεργοποιείται και στέλνει σήμα στους μύες του προσώπου και έτσι χαμογελάμε. Καθώς όμως οι μύες ενεργοποιούνται στέλνουν εκ νέου σήμα στον εγκέφαλό μας, ανατροφοδοτώντας και ενισχύοντας το αίσθημα χαράς. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλός μας λαμβάνει ένα χαρμόσυνο μήνυμα και μας λέει να χαμογελάσουμε, και ταυτόχρονα καθώς χαμογελάμε ενημερώνουμε τον εγκέφαλό μας πως κάτι χαρμόσυνο συμβαίνει και αισθανόμαστε καλά.
Μπορεί να συμβαίνουν πολλά και όχι ευχάριστα γύρω μας, τα οποία δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια να νιώθουμε χαρούμενοι ή να θέλουμε να χαμογελάμε από καρδιάς. Παρόλα αυτά πολλές επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως το χαμόγελο κάνει καλό στην υγεία μας, αναζωογονεί πνεύμα και σώμα και ενισχύει την κοινωνική μας ζωή.
Ας μην ξεχνάμε τα λόγια της Μητέρας Τερέζας: «Ας γνωριζόμαστε οι άνθρωποι πάντα με χαμόγελο. Ποτέ δεν ξέρουμε όλα τα καλά που φέρνει ένα απλό χαμόγελο. Το χαμόγελο είναι η αρχή της αγάπης».
Χαμογελάστε!
- Το χαμόγελο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες. Το χαμόγελο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άγχος. Σηματοδοτεί στον εγκέφαλό σας ότι αισθάνεστε χαρούμενοι (ακόμα και αν δεν ισχύει), και στη συνεχεία το σώμα σας επιβραδύνει την αναπνοή, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό και σας βοηθάει να χαλαρώσετε. Γενικώς το χαμόγελο βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, γιατί όταν χαμογελάτε είσαστε πιο ήρεμοι και τα επίπεδα των ορμονών που ελέγχουν το στρες μειώνονται. Την επόμενη φορά λοιπόν που νιώσετε έντονο στρες, π.χ. για την δουλειά σας ή τις καθημερινές υποχρεώσεις, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και χαμόγελο!
- Το χαμόγελο μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα (ακόμη και όταν δεν είσαστε). Όπως προαναφέρθηκε υπάρχει άμεση σύνδεση μυαλού-σώματος. Ήδη από τη δεκαετία του ’80 μελέτες έδειξαν πως όταν οι άνθρωποι μιμούνται διαφορετικές συναισθηματικές εκφράσεις, το σώμα τους παράγει φυσιολογικές αλλαγές που αντανακλούν και το συναίσθημα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν χαμογελάτε, γι’ αυτό και το χαμόγελο μπορεί να αλλάξει την διάθεσή σας. Η απλή πράξη του χαμόγελου στέλνει ένα μήνυμα στον εγκέφαλό σας ότι είστε χαρούμενοι. Και όταν είστε χαρούμενοι, το σώμα σας εκκρίνει ενδορφίνες (τις ορμόνες που μας κάνουν ευτυχισμένους) ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο τα ευχάριστα συναισθήματα χαλάρωσης και ευεξίας.
- Το χαμόγελο μπορεί να κάνει τους ανθρώπους που αγαπάμε πιο χαρούμενους. Έρευνες δείχνουν ότι το χαμόγελο είναι μεταδοτικό. Δείχνουν ότι κάτι τόσο απλό, όσο το να βλέπει κάποιος ένα χαμόγελο, μπορεί να ενεργοποιήσει τους μύες στο πρόσωπό του ώστε να μιμηθεί την ίδια έκφραση, χωρίς καν να γνωρίζει ότι συμβαίνει! Ένα χαμογελαστό πρόσωπο φέρνει χαρά, την οποία μπορεί να μεταδώσει και σε άλλους. Σκεφτείτε για παράδειγμα, όταν κάποιος χαμογελά μπορεί να φτιάξει την διάθεση των γύρω του και έτσι όλα να γίνονται με περισσότερο κέφι, ή όταν κάποιος φίλος ή αγαπημένος συγγενής είχε μια ευτυχισμένη στιγμή, είναι σχεδόν αδύνατο να μη χαμογελάσουμε με τη χαρά τους.
- Χαμογελάστε! Σας χαρίζει αυτοπεποίθηση. Έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι που χαμογελούν εμπνέουν ενδιαφέρον, εμπιστοσύνη και σεβασμό. Και όταν γίνεται αυτό κατ’ εξακολούθηση μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη στόχων όπως να έχει κάποιος μια πετυχημένη συνέντευξη για δουλειά. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι που χαμογελούν εκπέμπουν περισσότερο δυναμισμό, φαίνονται να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να έχουν μια πιο πετυχημένη ζωή.
- Χαμογελάστε! Σας κάνει πιο ελκυστικούς. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί πάντα προσπαθούμε να χαμογελάμε στις φωτογραφίες; Όταν οι άνθρωποι χαμογελούν συνήθως φαίνονται πιο συμπαθητικοί και ελκυστικοί στους άλλους, αλλά και στο αντίθετο φύλο. Το χαμόγελο «μειώνει» τις αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων. Βοηθάει στο να κάνουμε φίλους και να κοινωνικοποιηθούμε πιο εύκολα όπου και αν βρισκόμαστε.
Μην χαμογελάτε μόνο…
Γελάστε δυνατά!
Οι πανεπιστημιακές έρευνες δείχνουν ότι το γέλιο είναι μια ισχυρή μορφή «καθημερινής θεραπείας» –ένας τρόπος ζωής– για την τόνωση της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας. Είναι ένα «φυσικό αντικαταθλιπτικό» το οποίο μπορεί να μειώσει δραστικά τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η θλίψη, το άγχος και η μελαγχολία.
Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι σωματικά και ψυχικά, τότε το γέλιο μπορεί να μας ανανεώσει. Μας βοηθάει να βλέπουμε να γεγονότα με μια πιο αισιόδοξη και θετική ματιά ενισχύοντας τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων δημιουργώντας μια νέα προοπτική στο πως βλέπουμε τα πράγματα.
Προωθεί την καλύτερη επικοινωνία και βελτιώνει τη συνεργασία και την ενσυναίσθηση των ανθρώπων.
Παρέχει σημαντικές φυσικές άμυνες και ενεργοποιεί όλο μας το σώμα. Για παράδειγμα, 1 λεπτό αληθινού γέλιου ισοδυναμεί με 45 λεπτά εσωτερικής ηρεμίας, και 100 φορές δυνατού γέλιου ισοδυναμούν με τα οφέλη που έχει το σώμα μας με 10 λεπτά αερόβιας γυμναστικής!
Όσο μεγαλώνουμε, οι υποχρεώσεις, το άγχος και η καθημερινότητα, μας κάνουν να ξεχνάμε να χαμογελάμε και να γελάμε από καρδιάς. Σκεφτείτε πως ένας ενήλικας γελάει 15 φορές μέσο όρο τη ημέρα, ενώ ένα παιδί 400!
«Να μετράς την ηλικία σου με τους φίλους, όχι με τα χρόνια. Να μετράς τη ζωή σου με τα χαμόγελα, όχι με τα δάκρυα» – John Lennon, 1940-1980