Now Reading
Χαρά Τζιουβάρα: Πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας»

Χαρά Τζιουβάρα: Πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας»

+5
View Gallery

Δυναμική, αεικίνητη, βρίσκεται παντού για να μιλήσει για τον εθελοντισμό, να προσφέρει, να εμπνεύσει, να επηρεάσει και να φέρει εις πέρας την μεγάλη αποστολή που έχει αναλάβει. Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά από Έλληνες γονείς, οικονομικούς μετανάστες.

Εκεί, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με μια κοινωνική κουλτούρα όπου ο εθελοντισμός έχει ουσιαστική θέση στην ζωή των ανθρώπων. Παιδίατρος-νεογνολόγος, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή της Αθήνας και έχει το ιδιωτικό της ιατρείο στη Γλυφάδα.

Γνώρισε την Οργάνωση το 2011 και μιλάει με ενθουσιασμό για το δίκτυο των Médecins du Monde το οποίο ενώ είναι παγκόσμιο με 17 αντιπροσωπείες, κάθε χώρα διατηρεί την αυτονομία της στις δράσεις που επιλέγει. Με αποστολές σε όλη την Ελλάδα και στην Αφρική, μας διηγείται ιστορίες που καταλήγουν στην ευγνωμοσύνη που πρέπει να έχουμε για όλα τα καλά στη ζωή μας. Σήμερα, από τη θέση της Προέδρου στην οποία βρίσκεται από το 2019, αγωνίζεται με την ίδια πυγμή να προσφέρει μαζί με όλους τους εθελοντές γιατρούς αλλά και απλούς ανθρώπους, το αγαθό της υγείας για μια ζωή με την αξιοπρέπεια που δικαιούνται όλοι.

Πότε ξεκινήσατε τον εθελοντισμό;

Η σχέση μου με τον εθελοντισμό ξεκίνησε πολύ νωρίς, αρχικά μέσα από το σχολείο και στη συνέχεια μέσα απ’ όλους τους τομείς του δημοσίου βίου. Οπότε, πάντα ήμουν εξοικειωμένη με την εθελοντική προσφορά και πόσο σημαντικό είναι να βάζεις κυριολεκτικά την καρδιά και το μυαλό σου σε αυτό που προσφέρεις. Κάποια στιγμή στην πορεία των ιατρικών σπουδών μου, συνειδητοποίησα με έκπληξη ότι είχα επιλέξει την Ιατρική όχι μόνο σαν αγαπημένη επιστήμη, αλλά και σαν τη γέφυρα για τον εθελοντισμό που επιθυμούσα να κάνω. Ο εθελοντισμός είναι μια ανάγκη πηγαία, μια ψυχική έκφραση αγάπης, όπου ο εθελοντής γίνεται ανθρώπινος κρίκος σε μια αλυσίδα αλληλεγγύης. Μόνο τότε έχει αξία. Αν δεν το αισθάνεσαι μην το κάνεις. Αν όμως το αισθάνεσαι μην το χάνεις. Πριν 11 χρόνια λοιπόν, επέλεξα τους ΓτΚ. Για την αξιοπιστία, τη δέσμευση και την αποτελεσματικότητά τους. Για τα Πολυϊατρεία και τα εκατοντάδες προγράμματα. Για την άμεση προσαρμοστικότητά τους, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του κόσμου που εξυπηρετούν. Για την αυτονομία τους, παρά το γεγονός ότι αποτελούν μέρος του παγκόσμιου δικτύου των Médecins du Monde, με 17 αντιπροσωπείες. Για το ζεστό και φιλόξενο καλωσόρισμα που ένιωσα εκείνο το πρωί που κάλεσα στην Οργάνωση, αποφασισμένη να γίνω εθελόντρια. Και για πολλούς άλλους λόγους, που συνεχίζω ακόμα και ανακαλύπτω καθημερινά και δικαιώνομαι για την επιλογή μου.

«Επέλεξα και αγάπησα την Ιατρική όχι μόνο σαν επιστήμη αλλά και σαν το επόμενο βήμα μου για τον εθελοντισμό»

Σήμερα από τη θέση της Προέδρου ποιο είναι το όραμά σας;

Κάθε άνθρωπος να έχει δικαίωμα και πρόσβαση στο υπέρτατο αγαθό της Υγείας, ψυχικής και σωματικής, χωρίς διακρίσεις. Κάθε ευάλωτος και περιθωριοποιημένος άνθρωπος, να έχει δικαίωμα σε βασικά ανθρωπινά αγαθά και να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να το διασφαλίσουμε. Να μην είναι κανείς “αόρατος”.

Η ελληνική κοινωνία έχει ευαισθησία και φιλότιμο. Υπάρχει ανταπόκριση εθελοντών;

Η οικονομική κρίση και το προσφυγικό ζήτημα, κάποιους μας ευαισθητοποίησαν ακόμα περισσότερο. Βγήκαμε στο δρόμο και κάναμε ότι έπρεπε για να συμβάλλουμε στην επαναφορά μιας κάποιας ισορροπίας. Το φιλότιμο επίσης, είναι ένα δυνατό συναίσθημα το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί και να εκκολάψει σημαντικούς εθελοντές. Το θετικό είναι ότι τα νέα παιδιά επιδιώκουν τον εθελοντισμό ολοένα και περισσότερο. Οι ΓτΚ, από την ίδρυση τους ήταν και παραμένουν μια εθελοντική Οργάνωση, για αυτό καλούμε τους νέους εθελοντές κοντά μας, να γνωρίσουν τους ΓτΚ και τις δράσεις μας, να νιώσουν την ομορφιά της προσφοράς. Βέβαια, ο εθελοντισμός έχει πολλές μορφές και το υπέροχο είναι ότι δεν απαιτεί πάντα φυσική παρουσία. Κάθε δωρεά για τη στήριξη των δράσεων, είναι εξίσου σημαντική. Όλοι είμαστε εν δυνάμει εθελοντές.

Ο επιχειρηματικός κόσμος ανταποκρίνεται με χορηγίες; Τι έχετε περισσότερο ανάγκη;

Εδώ και 31 χρόνια, έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση των επιχειρήσεων που μας στήριξαν με πίστη και αφοσίωση, μοιραζόμενοι το κοινό μας όραμα για έναν καλύτερο κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, η πολιτική χορηγιών των ιδιωτικών επιχειρήσεων αφορά χορηγίες σε είδος, σε υπηρεσίες, δωρεές ή χρηματοδότηση δράσεων μας, αλλά και συνεργασίες που ενώνουν το πολύτιμο ανθρώπινο και οικονομικό δυναμικό τους μαζί μας. Η κοινωνία των πολιτών έχει ανάγκη τη συνεργασία με την κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων καθώς   συνεισφέρουν ουσιαστικά με την στήριξή τους, τόσο σε έκτακτες κρίσεις, όσο και στην καθημερινή λειτουργία της Οργάνωσης. Η ευελιξία και η αμεσότητα που έχουν οι επιχειρηματικές χορηγίες είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Δυστυχώς όμως, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μια μείωση των πόρων, λόγω των οικονομικών δυσχερειών του ιδιωτικού τομέα και παράλληλα μια ραγδαία αύξηση των ανθρώπων που ζητούν οικονομική και κοινωνική στήριξη. Με τις νέες προκλήσεις της πανδημίας, ίσως τώρα και περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειαζόμαστε τη δυναμική υποστήριξη του επιχειρηματικού κόσμου στη φροντίδα των ευάλωτων συνανθρώπων μας.

See Also

Covid-19. Πως βιώσατε την μεγάλη αυτή κρίση;

Η πανδημική κρίση αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για τους ΓτΚ όπως και για όλο τον κόσμο. Μπορώ όμως να καμαρώσω και να πω ότι εμείς σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Καταρχάς σαν Ιατρική Ανθρωπιστική Οργάνωση παραμείναμε ανοιχτοί και μάχιμοι. Συνεχίσαμε την λειτουργία των Πολυϊατρεία μας, κάνοντας πιο ασφαλείς τις συνθήκες για εργαζομένους, ασθενείς και εθελοντές. Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, σταθήκαμε στο πλευρό της Πολιτείας, προστατεύοντας από κοινού τις ευάλωτες ομάδες. Κάναμε δράσεις street-work, παρέχοντας kit ατομικής προστασίας και ενημερωτικό υλικό σε ευάλωτες, περιθωριοποιημένες ομάδες. Πήγαμε πόρτα-πόρτα μεταφέροντας φάρμακα, τρόφιμα και παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες σε απομονωμένα άτομα. Διαδικτυακά, παρείχαμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ανθρώπους που βίωναν κατάθλιψη, απομόνωση, φόβους θανάτου και απώλειας και σε ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες λόγω των lockdowns. Οργανώσαμε μια διαδικτυακή συντροφιά ηλικιωμένων μέσω tablet και τους εκπαιδεύσαμε να επικοινωνούν μαζί μας για ιατρικούς και συντροφικούς λογούς, αλλά και μεταξύ τους. Αξίζει να αναφέρω ότι το 2020, στο σύνολο των δράσεων μας εξυπηρετήσαμε πάνω από 25.000 ανθρώπους και έλαβαν φροντίδα υγείας πάνω από 7.000 ασθενείς στα Πολυϊατρεία μας, το οποίο θεωρώ ότι συνέβαλλε σημαντικά στην αποφόρτιση των δομών και υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος.

Ποια άλλα προγράμματα έχετε σε προτεραιότητα;

Προτεραιότητα μας είναι να συνεχίσουμε με αυξημένου επιπέδου υπηρεσίες, να βοηθάμε συνανθρώπους μας που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά καθημερινά αγαθά και που περνούν δύσκολα, σε ιδιαίτερες και ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας που είναι περιθωριοποιημένες και “ξεχασμένες”. Είναι επίσης προτεραιότητά μας, η ανάπτυξη νέων καινοτόμων προγραμμάτων με έμφαση στα παιδιά και τους νέους σε κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού σε ένα πλαίσιο πρόληψης τόσο της σχολική διαρροής όσο και της νεανικής Παραβατικότητας, ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός στον Τομέα της Υγείας και Πρόνοιας και Προώθησης της απασχόλησης των νέων, η πρόληψη της Υγείας των Αστέγων. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσουμε ένα καινοτόμο κοινωνικό πρόγραμμα υποστήριξης ατόμων 60+ εντάσσοντας τη χρήση ψηφιακών μέσων καθώς τα άτομα της τρίτης ηλικίας αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους υγείας και αυξημένες ψυχοκοινωνικές ανάγκες.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.