Now Reading
Γεωργία Λογγίτση Καρνέση – Μια οραματίστρια σε πορεία από το Ναυτικό Δίκαιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Γεωργία Λογγίτση Καρνέση – Μια οραματίστρια σε πορεία από το Ναυτικό Δίκαιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στη νομική σχολή Αθηνών και στο City University of London ίσως να μην είχε φανταστεί τον ρόλο που θα κληθεί να παίξει στην υλοποίηση της 25ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αθλητικής Ρομποτικής, από 15-20 Ιανουαρίου 2024 στην Αθήνα. Μια δεκαετία πριν, ήταν επιστημονική φαντασία να ασχολείσαι μ’ αυτόν τον τομέα.

Η Γεωργία Λογγίτση Καρνέση, είναι πολύ επιτυχημένη δικηγόρος, Eπικεφαλής της Δικηγορικής Εταιρείας “Λογγίτση & Συνεργάτες” και του Νομικού τμήματος της Ναυτιλιακής Εταιρείας MPK Shipping INC. Ως Νομική Σύμβουλος Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και διεθνών εταιρειών στη Ναυτιλιακή και Εμπορική Βιομηχανία και σε εταιρείες πλοιοκτησίας και διαχείρισης πλοίων στην Ελλάδα, την Αμερική, το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και τις Φιλιππίνες, κέρδισε τεράστια εμπειρία ώστε σήμερα να αναγνωρίζεται το κύρος της παρουσίας της από τη διεθνή νομική, ναυτιλιακή και τραπεζική κοινότητα. Σύζυγος του Μάριου Π. Καρνέση, εφοπλιστή δεύτερης γενιάς, και μητέρα δύο πανέμορφων κοριτσιών, είναι υποψήφια Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών και δεν σταματά να εξελίσσεται αλλά και να προσφέρει την αγάπη της στην οικογένεια και στην κοινωνία, έμπρακτα. Η δουλειά της είναι απαιτητική, τα ωράρια της εξουθενωτικά και η Διεθνής Ολυμπιάδα Αθλητικής Ρομποτικής στο κέντρο του ενδιαφέροντός της, την κάνει ακόμη πιο αεικίνητη και αποφασισμένη. Είναι μια Ελληνίδα πρότυπο από αυτά τα σπάνια που αναζητά η κοινωνία και ένα υπέροχο παράδειγμα έμπνευσης για το γυναικείο φύλο.

Γεωργία πως ξεκίνησαν όλα;
Όλα ξεκίνησαν όταν με επισκέφθηκαν στο γραφείο μου τα μέλη της Ομοσπονδίας Αθλητικής Ρομποτικής και Τεχνολογίας προκειμένου να συνδράμω στον γιγάντιο αγώνα της να φιλοξενηθεί στην χώρα της η 25η Διεθνής Ολυμπιάδα Ρομποτικής το 2024. Από την πρώτη μέρα που άρχισε να ανοίγεται μπροστά μου αυτό το υπέροχο μονοπάτι στην εξέλιξη, γοητεύτηκα από το αθλητικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό ιδεώδες, παρότι η κατεύθυνσή μου είναι θεωρητική. Στην προσπάθειά μου να στηρίξω την νεοσύστατη Ομοσπονδία με καθημερινή εργασία και αφοσίωση, μου έγινε η πρόταση να αναλάβω Νομική Σύμβουλος. Θεωρώ μεγάλη τιμή για την χώρα μας, τη φιλοξενία της 25ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αθλητικής Ρομποτικής, υπό την εποπτεία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Robot-Sports στην Κορέα. Πρόκειται για μία σπουδαία διεθνή διοργάνωση που πραγματοποιείται από το 1992 στην οποία θα συμμετέχουν πάνω από 2.500 εκπρόσωποι, παιδιά και νέοι από 6-18 ετών και καταφέραμε να φιλοξενηθεί για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό έδαφος, την Ελλάδα μας. Εποπτεύεται από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή IROC (International Robot Olympiad Committee) μέσα από ένα διεθνώς αποδεκτό δομημένο σύστημα κανονισμών, που διασφαλίζει το κύρος της. Το γεγονός ότι συνέπεσε χρονικά με την δημιουργία της Ομοσπονδίας, αποτέλεσε για μένα πρόκληση, να προσπαθήσω να συμβάλλω ουσιαστικά στην προώθηση της δημιουργίας Τμήματος Ρομποτικής στα αθλητικά σωματεία, ώστε να καταστεί η ενασχόληση με την Ρομποτική, προσβάσιμη σε κάθε παιδί, σε πόλεις και νησιά.

Έχεις κάποιο όραμα για την κοινωνία που σε κινητοποιεί να στηρίξεις μια τόσο μεγάλη διοργάνωση;
Η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη και ο αμείωτος ρυθμός εξέλιξης, ειδικά σε μία περίοδο απανωτών κρίσεων που διανύει η χώρα εξαιτίας των έντονων φαινομένων κλιματικής αλλαγής, των πυρκαγιών και άλλων κοινωνικών εν γένει γεγονότων, προκρίνει την ανάγκη να τονώσουμε τη δημιουργικότητα των μικρών και νέων εφευρετών και να βάλουμε την χώρα στο διεθνές προσκήνιο της Ρομποτικής & Τεχνολογίας που διαφαίνεται ότι είναι το μέλλον. Διανύοντας ήδη την 4η Βιομηχανική Επανάσταση χρειαζόμαστε ως χώρα ώθηση και κίνητρα, ώστε να σταθούμε αντάξιοι της εξέλιξης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έχεις υποστήριξη;
Η στήριξη και η συν-εργατικότητα είναι αξίες που με αντιπροσωπεύουν και δρουν ως καταλύτης στις σχέσεις μου τόσο κοινωνικά όσο και επαγγελματικά. Επομένως, τις προσφέρω στο περιβάλλον μου έτσι και τις αποζητώ πάντα με προτεραιότητα την εκπλήρωση του στόχου. Σε αυτό το κάλεσμα προσδοκώ την ανταπόκριση όλων των εμπλεκομένων φορέων για τη μακροπρόθεσμη προαγωγή του ιδεώδους. Η συνδρομή των αρμόδιων Υπουργείων, των εμπλεκομένων φορέων του κρατικού μηχανισμού και των επιχειρηματικών δυνάμεων του τόπου, ειδικά 3 μήνες πριν από τη διεξαγωγή της διεθνούς διοργάνωσης, κρίνεται άκρως απαραίτητη καθώς ακόμη παλεύουμε με τις αγκυλώσεις του συστήματος για την ολοκλήρωση των διαδικαστικών θεμάτων οργάνωσης και υλοποίησης. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε ΟΛΟΙ μαζί.

Τι είναι η Αθλητική Ρομποτική;
Η ρομποτική αποτελεί έναν επιστημονικό κλάδο, που παντρεύει την μηχανολογία με την ηλεκτρονική και την πληροφορική. Εκτός από ένα χόμπι και επάγγελμα, ο κλάδος της ρομποτικής φαίνεται πλέον να έχει εφαρμογές και ως εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών, ξεκλειδώνοντας πληθώρα δεξιοτήτων, γνωστικών, συναισθηματικών και τεχνολογικών για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Ειδικότερα, στην αθλητική ρομποτική μέσω του ανταγωνισμού δύο ή περισσότεροι αθλητές ή ομάδες, εφευρίσκουν, αναπτύσσουν και προγραμματίζουν ρομπότ.

See Also

Υπάρχουν ομάδες Ρομποτικής στα σχολεία ή ειδικά φροντιστήρια;
Ναι σε κάποια σχολεία. Το σημαντικό είναι ότι από τη στιγμή που ο μαθητής αντιμετωπίζει τη ρομποτική ως μια ευχάριστη δραστηριότητα καταφέρνει να αφομοιώσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τη γνώση που αυτή προσφέρει. Βεβαίως, υπάρχουν και ειδικά φροντιστήρια ρομποτικής, όπου τα παιδιά «βγάζουν» από μέσα τους έναν μικρό εξερευνητή που «διψάει» για μάθηση και γνώση. Με την σύσταση της Ομοσπονδίας, ο στόχος είναι η αθλητική ρομποτική να βρει τη θέση της μέσα από οργανωμένα αθλητικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα και όλα τα παιδάκια και οι νέοι να αποκτήσουν εύκολη πρόσβαση, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο μέρος.

Ποιες είναι οι προσδοκίες για το μέλλον;
Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα μάλλον δεν είναι εύκολη. Καλούμαστε να πάρουμε θέση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά. Από την εποχή που ο νεαρός Isaac Asimov διατύπωνε, το 1942, για πρώτη φορά, τους τρεις νόμους της ρομποτικής, στο διήγημα «Runaround», η συζήτηση για την ηθική πλευρά της τεχνολογικής εξέλιξης, κυρίως σε ό,τι αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, εμπεριέχει ουσιαστικά και το κρίσιμο φιλοσοφικό ερώτημα. Κατά την άποψή μου, αυτό γίνεται μόνο μέσα από μία κανονιστική προσέγγιση της συναρπαστικής αυτής σχέσης, ενώ απώτερος στόχος αναμφισβήτητα δεν είναι να επιλέξουμε μεταξύ ανθρώπων ή ρομπότ, αλλά να προχωρήσουμε στη συνεργασία αυτών των δύο, με τέτοιο τρόπο, ώστε τα ρομπότ να εξυπηρετούν τον άνθρωπο, εκτελώντας εργασίες που είναι επικίνδυνες ή ακατόρθωτες από αυτόν. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, έχει ξεκινήσει προ πολλού και περιλαμβάνει εξελίξεις σε προηγουμένως ασύνδετους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και η μηχανική μάθηση, η ρομποτική, η νανοτεχνολογία, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η γενετική και η βιοτεχνολογία. Θεωρώ ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι πάντα η εξυπηρέτηση των αναγκών του ανθρώπου και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι εάν η τεχνολογία και οι εφαρμογές της θα μπορέσουν κάποτε να αντικαταστήσουν την ικανότητα της κριτικής σκέψης, της εξαγωγής συμπερασμάτων και της λήψης αποφάσεων του εξελισσόμενου ανθρώπινου νου.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.