Εκείνη στα 40 & Εκείνος στα 30! Κακό είναι;
Θα έλεγε η μαμά μου «παιδί μου 10 χρόνια διαφορά με ένα άνδρα είναι καλή και απαραίτητη στη σχέση». Κι εγώ θα της απαντούσα «Ναι βέβαια! Η Κώστας που είναι 10 χρόνια μικρότερός μου, είναι καταπληκτικός. Ταιριάζουμε σε όλα».
Μπορεί να λέει «ο έρως χρόνια δεν κοιτά» αλλά η μανούλα μου (όπως και άλλες μανούλες) τέτοιες σχέσεις τις λοξοκοιτά. Κατακριτέο κοινωνικά για τις παλαιότερες γενιές δεδομένου ότι για την σύναψη οποιασδήποτε σχέσης με άνδρα, εκείνος έπρεπε να είναι αρκετά ώριμος και «φτιαγμένος οικονομικά». Οι γυναίκες έπρεπε να είναι ακόμη και παιδούλες, πάντα έτοιμες ανεξαρτήτως ηλικίας να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά.
Οι ανατροπές όμως είναι συχνό φαινόμενο στη σύγχρονη δική μας κοινωνία και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι γυναίκες από επιλέξιμες έγιναν επιλεκτικές. Επιπλέον έγιναν και εκλεκτικές.
Αφού επένδυσαν στην μόρφωσή τους και στην ομορφιά τους, εξέλιξαν το είδος και έτσι δημιουργήθηκε η πάντα-νέα «αυτόνομη» γυναίκα. Κόντρα στα στερεότυπα και στην κοινωνική τυπολατρεία αποφάσισαν να ζήσουν όχι ως μοιραίες και βασανισμένες αλλά ως ευτυχισμένες και ολοκληρωμένες υπάρξεις.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική σε 50000 γυναίκες άνω των 30 ετών έδειξε ότι πάνω από το ένα τρίτο, ενδιαφερόταν για άνδρες τουλάχιστον πέντε χρόνια νεότερους από εκείνες. Άλλη έρευνα με περισσότερες από 3500 γυναίκες, ηλικίας 40 έως 69 ετών, έδειξε ότι το 34% των γυναικών είχε σχέση με άνδρες τουλάχιστον κατά 10 χρόνια νεότερους.
Αυτό επιβεβαιώνει τις υποθέσεις που μπορεί να κάναμε. Οι γυναίκες με οικονομική αυτονομία, δυναμικότητα και αυτοπεποίθηση επιλέγουν νεότερους άνδρες. Οι άνδρες τείνουν να αποδεχτούν χωρίς κόμπλεξ ότι η γυναίκα της ζωής τους μπορεί να έχει οικονομικά και επαγγελματικά πλεονεκτική θέση, εφόσον η συναισθηματική πλευρά της σχέσης είναι εξίσου καλή.
Διαρκούν οι σχέσεις ώριμη γυναίκα/νεότερος άνδρας;
Παρότι το ευτυχισμένο σενάριο με το happy end αυτής της σχέσης, πολλοί θα ήθελαν να το εξοβελίσουν στο πυρ το εξότερον, η απάντηση είναι: Ναι! μπορούν να ευτυχίσουν αυτά τα ζευγάρια και να δημιουργήσουν είτε ισορροπημένες οικογένειες ή απλώς δύο ικανοποιημένους ενήλικες που συνεχίζουν να είναι χρ΄ήσιμοι στην κοινωνία.
Η διαφορές ηλικίας εδιαφέρουν περισσότερο τους έφηβους διότι σ΄αυτές τις ηλικίες ακόμη και 2 με 3 χρόνια διαφορά φαντάζει στα μάτια των εφήβων χαώδες, λόγω της έλλειψης εμπειριών ζωής. Επίσης, η κοινωνική κατακραυγή σχέσεων ενηλίκων με εφήβους είναι τεράστια και όχι αδικαιολόγητα, δεδομένων των μεγάλων διαφορών στην ωριμότητα.
Όμως, όσο μεγαλώνεις και ενηληκιώνεσαι,οι εμπειρίες της ζωής αλλά και η συναισθηματική ωριμότητα εξισώνεται ανάμεσα στους ανθρώπους.Αυτό που αποκτάει σημασία είναι η καλή επικοινωνία με τον σύντροφο, η κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και βεβαίως η αμοιβαιότητα των συναισθημάτων που δημιουργούν και ενισχύουν την επιθυμία των ανθρώπων για σχέση.
Σ΄αυτή την περίπτωση,το ζευγάρι δεν ενδιαφέρεται για τα κοινωνικά πικρόχολα σχόλια που μπορεί να γίνονται ούτως ή άλλως γιατί οι άνθρωποι έχουν μια τάση να μην αντέχουν την ευτυχία των συνανθρώπων τους.
Το κατά πόσο είναι υγιής η σχέση, δεν καθορίζεται από την ηλικία αλλά από την συμμετοχή των ανθρώπων μέσα σ’ αυτήν. Η αγάπη, ο σεβασμός και η αυτογνωσία που μπορεί να έχουν δύο άνθρωποι είναι τα κύρια συστατικά επιτυχίας άρα και διάρκειας της σχέσης.
Είναι σημαντικό να επισημάνω ότι στη σχέση άνδρα-γυναίκας με διαφορά ηλικίας, σημαντικό ρόλο παίζουν τα κίνητρα. Δηλαδή, δεν είναι υγιές κίνητρο να επιδιώκω σχέση με νεότερό μου για να νιώσω προσωρινά νεότερη . Είναι όμως υγιές να νιώθω ήδη νεότερη σε σχέση με άλλες βαριεστημένες ή βαθιά συντηρητικές γυναίκες, και τολμώ να ερωτευτώ και να μπω σε μια σχέση με κάποιν νεότερό μου.
Άλλωστε η χρονολογική ηλικία δεν αντανακλά πάντα την ίδια φυσική κατάσταση και την ίδια συναισθηματική ωριμότητα για όλους τους ανθρώπους.
Ας αποδεκτούμε λοιπόν αυτές τις σχέσεις γιατί αυτό που μπορεί να δημιουργήσει μια ωραία ρομαντική σχέση είναι η συναισθηματική ένωση, κι αυτό είναι νομοτελειακά φυσικό, ανθρώπινο και…ωραίο.