Merci Chef – Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας 2025


Η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται την ίδια αγάπη για τη γαστρονομία, την παράδοση και τις μαγειρικές απολαύσεις, γύρω από τις τοπικές τεχνοτροπίες και την ανάδειξη των προϊόντων και των περιοχών τους.

Η σημασία της τέχνης του τραπεζιού για την κουλτούρα και την οικονομία των δύο χωρών είναι εξίσου ουσιώδης για τον τουρισμό, την ελκυστικότητα και την πολιτιστική κληρονομιά, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ελλάδα.

Είναι μια κοινή κληρονομιά, η οποία αναδεικνύεται και αναπτύσσεται και μέσω της UNESCO. Με στόχο την προώθηση αυτής της κληρονομιάς, η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά φέτος την Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας, 6 έως 21 Μαρτίου, με τίτλο «MERCI CHEF!».
Η Γαλλίδα Πρέσβειρα, Laurence Auer δήλωσε για το “MERCI CHEF!”:
«Είναι μία συνεργασία μεταξύ δύο χωρών και πολιτισμών. Οι γαστρονομικές εκδηλώσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνογαλλικής φιλίας»
Οι εννέα Γάλλοι σεφ που ήρθαν στην Ελλάδα για να μοιραστούν τις γνώσεις τους με το ελληνικό κοινό είναι:
- Ο John Argaud, Σεφ του ξενοδοχείου 5 αστέρων «Auberge Ostape», στα Πυρηναία όρη στη Νότια Γαλλία, Βραβευμένος με ένα αστέρι Michelin
- Η Ophélie Bares, Σεφ ζαχαροπλαστικής, ιδιοκτήτρια του ζαχαροπλαστείου «Encore – Atelier Baho»
- Ο Alain Chartier, Βραβευμένος με τον τίτλο M.O.F. (Meilleur Ouvrier de France Glacier) – Καλύτερος Τεχνίτης παγωτού της Γαλλίας
- Ο Gauthier Denis, Σεφ αρτοποιός του εστιατορίου 3 αστέρων «Oustau de Baumanière»
- Ο Julien Hennote, Σεφ του εστιατορίου «Pourquoi Pas» του ξενοδοχείου Castelbrac, στην Βρετάνη, βραβευμένος με 1 Αστέρι Michelin
- Ο Stéphane Jakic, Σεφ καθηγητής γαστρονομίας στη Σχολή Ferrandi, στο Παρίσι
- Ο Arnaud Larher, Σεφ Βραβευμένος με τον τίτλο M.O.F. (Meilleur Ouvrier de France) Pâtissier – Καλύτερος Τεχνίτης της Γαλλίας στην ζαχαροπλαστική
- Ο Gilles Marchal, Σεφ ζαχαροπλαστικής – σοκολατοποιός, ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου «Pâtisserie Gilles Marchal» στην Μονμάρτη
- Η Eulalie Rus, Βραβευμένη με τον τίτλο M.O.F. (Meilleur Ouvrier de France) en poissonnerie – Καλύτερος Τεχνίτης της Γαλλίας στον τομέα της αλιείας.
Η εβδομάδα «Merci Chef!» ήρθε για να ενισχύσει τις δύο χώρες μέσα από τα τοπικά προϊόντα και τις γαστρονομικες τους παραδόσεις. Υπό την καθοδήγηση του σεφ της Πρεσβείας, Jean-Marie Hoffmann, οι Γάλλοι και οι Έλληνες σεφ μαγείρεψαν μαζί τονίζοντας τη σημασία της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ γαλλικής και ελληνικής κουζίνας.
Jean-Marie Hoffmann
Ο Σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα Chef of the French Embassy in Greece

H εβδομάδα γαστρονομίας MERCI CHEF! είναι ιδέα του σεφ της πρεσβείας Ζαν Μαρί Χοφμάν. Γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στη Γαλλία από μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Γάλλο. Έτσι, άρχισε να μοιράζει την αγάπη του ανάμεσα στις δύο χώρες από μικρή ηλικία. Είναι ο σεφ της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα από το 2004. Σπούδασε στο Bordeaux και εργάστηκε σε εστιατόρια αναγνωρισμένα με αστέρια Michelin. Από το 2004 που ανάλαβε τις κουζίνες της Γαλλικής Πρεσβείας, συνεχίζει να δημιουργεί αλλά και να μοιράζεται με μαθητές την αγάπη του για την γαστρονομία και να τους ευαισθητοποιεί σε θέματα όπως η βιώσιμη αλιεία.
Dina Nikolaou
Σεφ και συνιδιοκτήτρια του «maison Evi Evane» στο Παρίσι – Ερευνήτρια γαστρονομικής Εθνικής κληρονομιάς – Συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής

Η παρουσία της σεφ Ντίνας Νικολάου στην Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας είναι ξεχωριστή. Το «maison Evi Evane», με ένα εστιατόριο και πέντε traiteurs (delicatessen), είναι το γευστικό της αποτύπωμα στο Παρίσι. Μαζί με την αδελφή της, η Ντίνα χτίζει μια γαστρονομική γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, προσφέροντας αυθεντικές γεύσεις με ελληνικά τοπωνύμια που συνδυάζουν την ελληνική παράδοση με την υψηλή Γαλλική γαστρονομία. Με γεύσεις και αρώματα της ελληνικής γης, αναδεικνύει τη μαγεία της ελληνικής κουζίνας στο παριζιάνικο κοινό. Μέσα από δράσεις όπως η παρουσίαση του βιβλίου της για την κρητική κουζίνα και συνεργασίες με κορυφαίους Γάλλους σεφ, φέρνει πιο κοντά τις δύο κουλτούρες, ενισχύοντας την πολιτιστική τους σύνδεση.
Stelios Parliaros
Pastry Chef / Ιδιοκτήτης του Sweet Alchemy – by Stelios Parliaros στο Κολωνάκι– Συγγραφέας

Ο διάσημος Έλληνας ζαχαροπλάστης Στέλιος Παρλιάρος μετράει πάνω από 40 χρόνια στον χώρο της ζαχαροπλαστικής. Η πορεία του στον κόσμο των γλυκών ξεκίνησε σε ηλικία 23 ετών. Η καριέρα του ακολούθησε μια εντυπωσιακή πορεία γεμάτη επιτυχίες, προσφέροντας στην ελληνική και διεθνή αγορά αμέτρητα γλυκίσματα που συνδυάζουν την τέχνη με την τεχνική. Στην διάρκεια της εβδομάδας για την Γαλλική Γαστρονομία συνεργάστηκε με τον Jean Marie Hoffmann σε διάφορες εκδηλώσεις, δημιούργησε macaron με τον Gilles Marchal και ένα buffet γλυκών επηρεασμένων από τη γαλλική ζαχαροπλαστική για την τελευταία βραδιά στη Γαλλική Πρεσβεία. Με τον Jean Marie έχουν γράψει το βιβλίο «Μαζί – Εnsemble». Για τον Στέλιο Παρλιάρο, η εξέλιξη του γλυκού ως μέρος του γεύματος, είναι μία ολοκληρωμένη εμπειρία, που συνδυάζει τη γεύση με την εικόνα και το συναίσθημα.
Eulalie Rus
Βραβευμένη με τον τίτλο M.O.F. (Meilleur Ouvrier de France) en poissonnerie – Καλύτερη Τεχνίτης της Γαλλίας στον τομέα της αλιείας

Η εμπειρία της Ολαλί Ρας στον κόσμο των θαλασσινών, σε συνδυασμό με τις γνώσεις της γύρω από τις τεχνικές προετοιμασίας και κοπής των ψαριών, την καθιστά μοναδική στο είδος της. Εστιάζει στην πλήρη αξιοποίηση κάθε μέρους του ψαριού, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να πετάμε τίποτα» από ένα ψάρι, και μ’ αυτά μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες γεύσεις. Στο Φεστιβάλ «Συμπόσιο» στην Βαρβάκειο Αγορά, παρουσίασε με ενθουσιασμό τα διάσημα γαλλικά στρείδια. Εκτίμησε ιδιαίτερα την ελληνική κουζίνα, αναφέροντας το ελληνικό ελαιόλαδο ως εξαιρετικό προϊόν, ενώ η γεύση του ελληνικού ταραμά την εντυπωσίασε, καθώς δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο γευστικός.
Julien Hennote
Σεφ του εστιατορίου «Pourquoi Pas» του ξενοδοχείου Castelbrac στη Βρετάνη – Βραβευμένος με 1 Αστέρι Michelin

Με καταγωγή από την κωμόπολη Ντινάν της Βρετάνης, ο Ζουλιέν Ενότ υπερασπίζεται την τοπική κουζίνα. Σύμφωνα με τον σεφ, ένα εστιατόριο πρέπει να αποτελεί έκφανση μιας δεδομένης περιοχής και να αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα. Ο ταραμάς και το ελαιόλαδο είναι προϊόντα που αγοράζει από την Ελλάδα. Στο εστιατόριο «Μακρής» παρουσίασε ένα από τα εμβληματικά πιάτα του εστιατορίου του στη Γαλλία, όπου βασικό υλικό είναι το λουκάνικο, κάνοντας μια πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή του, χρησιμοποιώντας αστακό Βρετάνης, συνδυάζοντας θάλασσα και στεριά. Πιστεύει ότι σίγουρα μπορεί να υπάρξει γάμος ελληνικής και γαλλικής κουζίνας στη βάση των θαλασσινών προϊόντων που μας ενώνουν, οπότε συνδυάζονται μια χαρά. Λάτρεψε τα εσπεριδοειδή μας, ενθουσιάστηκε με την έντονη μυρωδιά από τα λεμόνια μας και ανακάλυψε την μαστίχα.
Gilles Marchal
Βραβευμένος ζαχαροπλάστης και Ιδιοκτήτης της “Pâtisserie Gilles Marchal” στην Μονμάρτη – Συγγραφέας

Ο Ζιλ Μαρσάλ, με καταγωγή από τη Λωρραίνη της Γαλλίας, ως ζαχαροπλάστης με βαθιές ρίζες στην παραδοσιακή γαλλική ζαχαροπλαστική και πατέρα σοκολατοποιό, επιλέγει συχνά υλικά που ενσωματώνουν την αυθεντικότητα και τη λεπτότητα της γαλλικής παράδοσης. To καμάρι του είναι τα Madeleines, ένα μικρό, ελαφρύ κέικ, που μοιάζει με όμορφο κοχύλι, άλλοτε γεμιστό ή επικαλυμένο με σοκολάτα, άλλοτε αλμυρό και μυρωδάτο. Η ελληνική μαστίχα είναι αγαπημένη του αλλά και το ελληνικό λάδι και οι ελιές. Για τον Ζιλ Μαρσάλ, τα υλικά δεν είναι απλά συστατικά, αλλά εκφράζουν τη φιλοσοφία του για την αληθινή γαλλική ζαχαροπλαστική: μια τέχνη που συνδυάζει τη λεπτότητα, την παράδοση και την ποιότητα, με σεβασμό στο κάθε υλικό και την εποχή του.