Now Reading
Γιάννης Φαράκλας – Ειδικός σε ναυτιλιακά θέματα, συγγραφέας και ναυτιλιακός αναλυτής

Γιάννης Φαράκλας – Ειδικός σε ναυτιλιακά θέματα, συγγραφέας και ναυτιλιακός αναλυτής

+6
View Gallery

Νωρίς κάποιο καλοκαιρινό βράδυ στην Μαρίνα της Φαλιφόρνιας – που μοιάζει με την ακτή της Καλιφόρνιας, στον Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου, είχα την χαρά να συναντήσω τον κύριο Γιάννη Φαράκλα, ειδικό σε ναυτιλιακά θέματα, συγγραφέα και ναυτιλιακό αναλυτή με μεγάλη εμπειρία ως ναυλομεσίτης με έδρα το Λονδίνο τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Μετά από μια σύντομη συζήτηση στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο στις 17 Ιανουαρίου στην εναρκτήρια εκδήλωση των βραβείων GIWA, μου υποσχέθηκε ότι με την πρώτη ευκαιρία στην Ελλάδα, θα μιλήσει στο Volta για τη Ναυτιλιακή βιομηχανία, τα πολιτικά θέματα της χώρας μας, την οικονομική κρίση και την συνεχιζόμενη πανδημία του κορονοϊού.

Ο Γιάννης Φαράκλας προέρχεται από Ναυτική και Ναυτιλιακή οικογένεια από το Βροντάδο της Χίου, απόγονος τεσσάρων οικογενειών- Γεωργαντή, Κωστάλα, Μαργαρώνη και Φαράκλα – οι οποίες για επτά περίπου αιώνες, ποικιλοτρόπως υπηρετούν την ελληνική Ναυτιλιακή βιομηχανία. Είναι παντρεμένος με την Άννη Ζαδέ η οποία μαζί με τους συνεταίρους της και άλλα μέλη της οικογένειας διαχειρίζονται το www.allaboutshipping.co.uk όπου και γράφει θέματα για τις ναυτιλιακές αγορές και την γεωπολιτική.

Έχει δώσει πάνω από 50 διαλέξεις για ναυτιλιακά θέματα και υποστηρίζει ότι το πιο δυνατό χάρισμα της ελληνικής ναυτιλίας είναι ότι προσαρμόζεται στην κάθε καθημερινή πραγματικότητα.

Ο λόγος που η Ελλάδα διατηρεί την ύψιστη θέση στη ναυτιλία βασίζεται στην καλή διαχείριση, στη ναυτοσύνη και τη διαπραγματευτική ικανότητα των Ελλήνων καραβοκυραίων που διαφεντεύουν τις επτά θάλασσες του πλανήτη μας!

Μας εξηγεί πως η ελληνική ναυτιλία επηρεάστηκε σημαντικά από τη Βρετανική λόγω των αβεβαιοτήτων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον ελληνικό εμφύλιο που ανέβασε τις “μετοχές” του Λονδίνου και τα πλεονεκτήματα του στην ναυτιλία. Στο παρελθόν το Λονδίνο έδειξε την υπεροχή του διατηρώντας την γλωσσική, νομική και ασφαλιστική εξειδίκευσή του. Προσβλέπουμε να διαβάσουμε περισσότερα για τον Γιάννη Φαράκλα στα απομνημονεύματα και στις περιπέτειες του στο «Mανούβρες και Περιπέτειες στην Μαύρη Θάλασσα» όπου περιγράφει την ιστορία της πολύ μεγάλης και εξαπλωμένης στον πλανήτη οικογένειας του, από τις μέρες που εκδιώχθηκε το 1917 από την Αζοφική Θάλασσα, (Μαιώτιδα-Μαύρη θάλασσα) μέχρι σήμερα.

Η ζωή και η οικογένειά του
Ο Γιάννης Φαράκλας γεννήθηκε στον Πειραιά και μετά από λίγο, το 1953, μαζί με την μητέρα του ταξίδεψαν στις μακρινές Ινδίες για να συναντήσουν τον πατέρα του, πλοίαρχο τότε στο Liberty s/s “SantaDespo”. Ο πατέρας του Γιάννη, ο καπετάν Νικόλας, ήταν ένα από τα έξι παιδιά της οικογένειας του καπετάν Μιχάλη Φαράκλα. Ταξιδεύοντας μαζί του ο Γιάννης έμαθε πολλά για την ναυτιλία και θεωρεί πολύ τυχερό τον εαυτό του που είχε έναν τέτοιο πατέρα και έμαθε τόσα πολλά.

Τα μάτια του λάμπουν όταν λέει: «οι συμμαθητές μου στις Σπέτσες σχεδόν με ζήλευαν όταν τους έλεγα γι’ αυτή τη φιλική σχέση πατέρα και γιου, κάτι σπάνιο εκείνες τις μέρες της νεότητας και εποχής μας». «H μητέρα μου στάθηκε ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μου, ο φάρος της ζωής μου, μια μοναδική γυναίκα και ηρωίδα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», λέει. Η Μαρκέλλα καταγόταν από τις οικογένειες Κωστάλα και Μαργαρώνη. Πολέμησε εναντίον των Ναζί στη Χίο, εργαζόμενη στο αρχηγείο της Γκεστάπο στο τμήμα λογοκρισίας. Ήταν μέλος της Ελληνικής Αντίστασης και μαζί με τον αδελφό της διατηρούσαν στο υπερώο της οικίας του παππού της Παντελή Μαργαρώνη, τον συμμαχικό ασύρματο. Για τον αγώνα της αυτό το 1949 της απονεμήθηκε το Μετάλλιο Θάρρους του Βασιλέως Γεωργίου της Αγγλίας στη οικία του Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα. Η συμβουλή της στον Γιάννη ήταν ποτέ του να μην ασχοληθεί με την πολιτική. Ο Γιάννης ταρακουνήθηκε και επηρεάστηκε πολύ από την μητέρα του και σε μεταγενέστερο στάδιο έδωσε όλη του την στήριξη στις γυναίκες και στην WISTA.

Τα χρόνια στην Αναργύριο και Κοργιαλένιο Σχολή Σπετσών (ΑΚΣΣ)
Μου διηγείται για τα έξι αξέχαστα χρόνια στη Σχολή των Σπετσών. Ο κύριος Φαράκλας είναι υπερήφανος που αποφοίτησε από την Αναργύριο και Κοργιαλένιο Σχολή Σπετσών – 1964/70, ένα από τα καλύτερα κολέγια όχι μόνο της Ελλάδας και της Ευρώπης αλλά, πιθανώς, και ολοκλήρου του κόσμου, όπως λέει. «Ο ιδρυτής της Σωτήριος Ανάργυρος, ένας ζάμπλουτος Έλληνας από τις Σπέτσες, ίδρυσε αυτό το σχολείο για να δώσει στους Έλληνες την μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα καλύτερα οργανωμένο έθνος», λέει.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος ειδωλοποιώντας τους Βρετανούς ηγέτες, θέλησε να ενθαρρύνει μια γενιά Ελλήνων ηγετών οι οποίοι θα σταθεροποιούσαν την χώρα στο εσωτερικό της και θα οδηγούσε την Ελλάδα στη δόξα εναντίον των Τούρκων Οθωμανών. Η σχολή είχε ως πρότυπο το Harlow και Eton τους ομολόγους Βρετανούς ηγέτες με στόχο να πετύχει ακαδημαϊκή υπεροχή. Μετά την 50η επέτειο της αποφοίτησης του φέτος το καλοκαίρι, ο Γιάννης Φαράκλας ισχυρίζεται ότι η ΑΚΣΣ μπορεί να γίνει μια ακαδημία πολλαπλών σπουδών, ναυτιλιακών, αθλητικών και πολιτιστικών καθώς επίσης ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο. Πρωταρχικό θέμα είναι η σωτηρία της έπαυλης του Ανάργυρου.

See Also

Η σταδιοδρομία του
Σπούδασε στη Σχολή Ναυτιλιακών Σπουδών Πειραιώς και στο City του Λονδίνου, στο City of London Polytechnic, γνωστό σήμερα ως Metropolitan University. Θυμάται όταν εργαζόταν στο γραφείο του νονού του, τα δικηγορικά γραφεία Χριστοφόρου Μαργαρώνη, εκεί που όλα ξεκίνησαν, μαθαίνοντας διαχείρηση πλοίων. «Eκεί έμαθα πως δουλεύει η νομική ναυτιλιακή επιστήμη σε τοπικό επίπεδο, εννοώ τον Πειραιά άλλα και παγκοσμίως». Μετά την στρατιωτική του θητεία διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος μιας μικρής ναυτιλιακής εταιρίας συγγενών του -διαχειριζόμενος τα πλοία τους- και έχοντας προηγουμένως εκπαιδευτεί σε παρόμοιου μεγέθους πλοία.

Χαμογελώντας, μας λέει γι’ αυτό το θέμα: «Η απόλυτη τρέλα, για το καλό της μελλοντικής μου καριέρας όπου ακόμα και τα 22 μου γενέθλια τα γιόρτασα πάνω στο m/v ‘Byzantine Monarch’ στα σημερινά Docklands του ανατολικού Λονδίνου».

Brexit
“Το Brexit θα ταρακουνήσει τα πάντα’’, αρκετά υπέφερε η Ευρώπη από την γερμανική κυριαρχία και χρειάζονται μεταρρυθμίσεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί δεν πρέπει να κατηγορούν τ’ άλλα κράτη για τα λάθη τους όταν εκείνοι είναι γεμάτοι από αυτά. Είναι οι πολιτικοί που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα. Υποθέτει ότι είναι ασφαλές για την Βρετανία να μην επηρεάζεται καθόλου από εξωτερικούς παράγοντες/ κράτη όπως η Γερμανία.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Γιάννης τονίζει ότι “είναι μια κατάσταση όπου η Τουρκία πιέζει την Ελλάδα έχοντας τις πλάτες επιχειρηματιών ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος μέχρι πρότινος δεν είχαν. Εάν σε αυτές τις πιέσεις ανταπαντήσει η ελληνική στρατιωτική ηγεσία θα εξευτελίσουν και την Τουρκία και τους υποστηρικτές της’’.

Covid-19
Πιστεύει ότι ο Κορονοιός είναι και τρομερός και απάνθρωπος. Δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει συνοχή στο θέμα της υγείας να καταπολεμήσει τον ιό και πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσει κανείς την εξάπλωσή του είναι μέσω της πειθαρχίας άλλα και της ειλικρίνειας από πλευράς των πολιτικών προσώπων.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.