Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος

View Gallery

Άριστος είναι η μόνη λέξη που μπορώ να βρω για να περιγράψω στο σύνολό του, τον Δρ. Βασίλη Αποστολόπουλο. Με σπουδές στο London School of Economics και στο Cambridge, είναι ο άριστος συνεχιστής του έργου του Γιώργου Αποστολόπουλου, και σήμερα διοικεί με απόλυτη επιτυχία τον Όμιλο του Ιατρικού Αθηνών με 3000 εργαζόμενους και 2500 συνεργαζόμενους ιατρούς. Με μία ηθική κλίμακα αξιών που σπανίζει, ευγενής και μαχητικός, δεν πετά πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού. Δεν είναι ένας “κλασσικός” επιχειρηματίας, αλλά προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο του επιχειρείν και βρίσκεται στο τιμόνι της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (E.EN.E) αγωνιζόμενος να συμβάλλει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων της χώρας μας. Πιστεύει στη δύναμη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και δηλώνει υπερήφανος αν μια από τις δύο κόρες του ανέλθει κάποτε στην ηγεσία του Ομίλου.

Ο πατέρας σας οραματίστηκε, δημιούργησε και εσείς το πολλαπλασιάσατε.  Πως είναι να συνεργάζεσαι με τον Γιώργο Αποστολόπουλο και να επιχειρείς;
Ο Γιώργος Αποστολόπουλος αποτελούσε για εμένα πάντοτε το πρότυπό μου. Αν θα μου επιτρεπόταν η έκφραση, θα έλεγα πως πάντα αντιλαμβανόμουν τη σχέση μου μαζί του ως «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση». Η σχέση που μας διέπει, ήταν ανέκαθεν ξεχωριστή και μοναδική σε όλες τις εκφάνσεις της. Στον επαγγελματικό τομέα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, λειτουργούμε μαζί και με τον αδερφό μου, ως «η ισχύς εν τη ενώσει». Το πάντρεμα και δη, σε ισότιμη βάση μεταξύ του παλιού, καταξιωμένου και εμπειρίας μιας ζωής στην πρώτη γραμμή του επιχειρείν από τη μία, καθώς και της σύγχρονης τεχνοκρατικής αντίληψης και προσέγγισης από την άλλη, δημιουργούν ένα μοναδικό μείγμα, το οποίο και δίνει στον Όμιλό μας ένα ασυναγώνιστο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Δημιουργήσατε μία κάρτα προνομιακών παροχών για τους Έλληνες της διασποράς ώστε να διασφαλίσουν οτιδήποτε τους συμβεί στην Πατρίδα. Πως μπορεί κάποιος να την αποκτήσει;
Είναι ακράδαντη πεποίθησή μου ότι οι Έλληνες και ο Ελληνισμός της διασποράς αποτελούν τεράστιο εθνικό και ύψιστης σημασίας κεφάλαιο για την πατρίδα μας. Οφείλουμε πολλά στον απόδημο ελληνισμό τόσο για τη σύγχρονη, όσο και για τη διαχρονική του συμβολή στο εθνικό συμφέρον. Η βαθιά αγάπη των ανθρώπων αυτών για την πατρίδα, τις παραδόσεις και τα έθιμα – τα οποία συχνά τιμούν περισσότερο από εμάς που ζούμε στην Ελλάδα, είναι πραγματικά συγκλονιστική.

Στην οικογένειά μας έχουμε μία βαθύτατη, άμεση σύνδεση με την Ελληνική διασπορά, καθώς ο παππούς μου, Βασίλης Αποστολόπουλος, ξενιτεύτηκε στην Αμερική στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, εργάστηκε σκληρά, έκανε προκοπή και επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κόρινθο. Δημιούργησε οικογένεια και έβαλε τα θεμέλια για τις επόμενες γενιές, σφυρηλατώντας τα παιδιά του με σωστές αρχές και αξίες.

Ως ελάχιστη αναγνώριση, της προσφοράς της Ελληνικής ομογένειας και διασποράς στον τόπο μας, στον Όμιλο Ιατρικού, δημιουργήσαμε την κάρτα ‘Υγεία στην Πατρίδα’. Μία κάρτα που ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό που είχαμε διαπιστώσει – την έλλειψη μίας γέφυρας ασφάλειας για ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, όταν ομογενείς και Έλληνες που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό επισκέπτονται την χώρα μας. Όπως μας έλεγαν, «δεν ήξεραν που έπρεπε να πάνε και ποιον αριθμό να καλέσουν στην ώρα της ανάγκης». Έτσι, θεσπίσαμε την κάρτα αυτή, η οποία είναι πλούσια σε προνόμια, και μεταξύ των άλλων παρέχει έναν ειδικό αριθμό που είναι διαθέσιμος 24/7 για την εξυπηρέτησή τους και για τον ορισμό ιατρικών ραντεβού, που μάλιστα είναι δωρεάν.

Συμβολικά, δώσαμε πέρυσι τις πρώτες κάρτες στις ΗΠΑ, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη στο πλαίσιο των εορτασμών της 25ης Μαρτίου, με πρώτους κατόχους τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και τον Γενικό Πρόξενο, οι οποίοι προσφέρθηκαν να συμβάλλουν στην επικοινωνία της κάρτας σε όλη την Ελληνοαμερικανική ομογένεια. Την κάρτα μπορεί να μας τη ζητήσει και να την προμηθευτεί κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας που ζει μόνιμα στο εξωτερικό.

Ποιες είναι οι ποιότητες που χαρακτηρίζουν τον επιχειρηματία του 21ου αιώνα;
Ο επιχειρηματίας του 21ου αιώνα, καλείται να συνδυάζει το όραμα για το αύριο σεβόμενος το σήμερα, να χτίζει με ορίζοντα βιωσιμότητας και αειφορίας, να έχει σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, να δημιουργεί χωρίς να καταστρέφει, να παράγει πλούτο και κέρδος, αναλαμβάνοντας ρίσκο και επενδύοντας αποφασιστικά, αλλά, παράλληλα, να ανταποδίδει γενναιόδωρα στους συνεργάτες του, τους εργαζομένους του και την κοινωνία.

Η επιχειρηματική πρακτική και η ηθική στην επιχειρηματικότητα, δεν μπορεί παρά να είναι πλέον έννοιες ταυτόσημες. Λέξεις-κλειδιά η προσαρμοστικότητα, η διαρκής εξέλιξη και αναζήτηση, η διορατικότητα και η σύνθετη αντίληψη, ώστε να αποκωδικοποιεί έγκαιρα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται με τα διαρκή άλματα της τεχνολογίας και την πολυεπίπεδη ψηφιοποίηση, προκειμένου, όπως λέμε στον Όμιλο Ιατρικού – «να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά».

Ως Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών, πως πιστεύετε πως θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη και η προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων;
Ως Πρόεδρος της ΕΕΝΕ, καταρχάς, πιστεύω πρωτίστως στην ανάγκη κινητοποίησης του εγχώριου επιχειρηματικού κεφαλαίου και την ανάγκη να επενδύσει εκείνο πρώτα στη χώρα του, είτε αυτοτελώς, είτε συνεπενδύοντας σε μεγαλύτερα επενδυτικά σχήματα. Αυτή άλλωστε θα είναι και η καλύτερη σήμανση προς τους διεθνείς επενδυτές.

Μιλώντας τώρα για τις ξένες επενδύσεις, θα ήθελα να κάνω έναν σαφή διαχωρισμό. Ως επένδυση δεν νοείται η βραχυπρόθεσμη τοποθέτηση κεφαλαίων με στόχο την εντός της πενταετίας αποεπένδυση και αποκομιδή κερδών και υπεραξιών. Αυτή η προσέγγιση δε φέρνει κανένα ουσιαστικό πολλαπλασιαστικό όφελος στην ελληνική οικονομία.

Αντιθέτως, αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι, από στρατηγικές και μακροχρόνιες επενδύσεις, που δημιουργούν θέσεις εργασίας, παράγουν πλούτο και συμβάλλουν στη δημιουργία σύγχρονων άμεσων και έμμεσων υποδομών για τη χώρα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι όσο το ελληνικό κράτος εκσυγχρονίζεται και αποκτά φιλοεπενδυτικό πρόσωπο, οι ξένες επενδύσεις στη χώρα θα αυξάνονται σημαντικά στα επόμενα χρόνια.

Το Economist δημοσίευσε μια σειρά από υποθετικά σενάρια για διάφορους τομείς της επιχειρηματικής δράσης. Ανάμεσα σε αυτά υπήρχε και το εξής: «τι θα γινόταν αν το 50% των CEOs παγκοσμίως ήταν γυναίκες;» Τι θα άλλαζε άραγε;
Πιστεύω πολύ στο ρόλο και τις δυνατότητες των γυναικών στο λεγόμενο corporate world. Οι γυναίκες, και δη αυτές που έχουν στόχο και φιλοδοξία να φτάσουν ψηλά, όχι μόνο το καταφέρνουν, αλλά ενδεχομένως και να υπερτερούν των αντίστοιχων ανδρών, αφού έχουν πρόσβαση σε ένα ειδικό «οπλοστάσιο», με το οποίο η φύση τις έχει προικίσει. Αναφέρομαι κυρίως στο ένστικτο, τη διαίσθηση και τη δυνατότητα στην παραγωγή σύνθετων και συνδυαστικών σκέψεων, καθώς και στην ικανότητα να πείθουν και να χρησιμοποιούν τη γυναικεία γοητεία τους. Αναμφίβολα μπορεί να είναι πιο αποφασιστικές και ενίοτε πιο σκληρές και αποτελεσματικές από τους άνδρες. Θα μου άρεσε πολύ και θα ήμουν ιδιαίτερα υπερήφανος για αυτό, αν μία ή και οι δύο κόρες μου επέλεγαν αυτό το δρόμο και προφανώς θα τις αντιμετώπιζα ισότιμα με τους δυο αδερφούς τους.

Τι θα λέγατε σε κάθε γυναίκα που έχει μια καλή ιδέα αλλά διστάζει να μπει στον χώρο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα;
Αρχικά, θέλω να σημειώσω με χαρά πως το «gender balance» έχει αρχίσει να ισορροπεί σταδιακά στην Ελλάδα, παρόλο που υπολειπόμασταν σημαντικά από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως φάνηκε και από πρόσφατη έρευνα.

Κάθε γυναίκα που θέλει να μπει στο επιχειρείν και έχει καλές ιδέες ή όρεξη για δημιουργία, θα την ενθάρρυνα, γιατί πιστεύω βαθιά πως και ο χώρος του επιχειρείν θα ήταν πολύ καλύτερος αν είχε περισσότερες γυναίκες.

Τα τελευταία χρόνια, που παρακολουθώ και θεσμικά την επιχειρηματικότητα ως Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, έχω παρατηρήσει πως η ενίσχυση και η υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας εντάσσεται σε πολλές πρωτοβουλίες και προγράμματα, και αποτελεί κεντρικό στόχο σημαντικών φορέων στήριξης της επιχειρηματικότητας της χώρας. Αυτό είναι θετικό, καθώς δείχνει μία νέα αντίληψη στα κέντρα λήψης αποφάσεων, που αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή που μπορούν να έχουν οι γυναίκες στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

Πέραν των κεντρικών πρωτοβουλιών, όμως, σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και παραδείγματα επιτυχίας τόσο από το χώρο της ώριμης επιχειρηματικότητας, με γυναίκες-επιχειρηματίες που έχουν λάμψει στο τιμόνι σημαντικών εταιριών και ομίλων, όσο και των startups, όπου γυναίκες με εξαιρετικές ιδέες οδήγησαν ανατρεπτικά επιχειρηματικά σχήματα στην επιτυχία. Όλο και περισσότερες Ελληνίδες- ηγέτες λάμπουν σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής και αυτό είναι ευχάριστο. Αυτά τα παραδείγματα επιτυχίας είναι ίσως η καλύτερη απάντηση τελικά στην ερώτησή σας – κανένα εμπόδιο δεν μπορεί πλέον να σταματήσει μία καλή ιδέα και μία γυναίκα που είναι αποφασισμένη να πετύχει.

See Also

Πως αλλάζει η πανδημία Covid-19, την παροχή υπηρεσιών υγείας; 
Η ειρωνεία της ζωής είναι ότι αν με ρωτούσατε ένα χρόνο πριν ποιο είναι το μέλλον στην παροχή υπηρεσιών υγείας, θα σας απαντούσα ότι αυτό σχετίζεται με τη μακροζωία και την ευζωία που η σύγχρονη επιστήμη υπόσχεται.

Χωρίς αυτό να έχει αλλάξει, η πανδημία του Covid-19 ήρθε να μας υπενθυμίσει και να αναδείξει την άλλη πλευρά του νομίσματος, ότι εκτός από εν δυνάμει υπεράνθρωποι στο μέλλον, παραμένουμε ταυτόχρονα εξίσου ευάλωτοι σαν άνθρωποι, όπως εκείνοι του 1918 στην εποχή της Ισπανικής Γρίπης. Όσο εξελιγμένη, πρωτοποριακή και υποσχόμενη και αν είναι η ιατρική επιστήμη, ο άνθρωπος παραμένει τελικά το ίδιο ευάλωτος στο ενδεχόμενο μίας νέας πανδημίας, που σημαίνει ότι ακόμα και όταν με το καλό ξεμπερδέψουμε με τον Covid-19, δεν ξέρουμε πότε και πως θα χτυπήσει η επόμενη.

Άρα αυτό που θα αλλάξει σίγουρα είναι ο σχεδιασμός στην παροχή υπηρεσιών υγείας από τα εθνικά συστήματα υγείας, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα και βάζοντας σαν πρώτη τους προτεραιότητα την ασφάλεια, την επάρκεια και τη διαθεσιμότητα.

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών απέσπασε τη Silver διάκριση, στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης των εταιρειών που συμμετείχαν στο Δείκτη CR Index 2019-2020. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη για τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, αλλά και για εσάς, είναι μια μορφή «ηθικής», «υπευθυνότητας» και «ευγνωμοσύνης»;
Όλα αυτά που προαναφέρατε, αποτελούν σταθερές αξίες μέσα στο χρόνο και αυτονόητες αρχές, επάνω στις οποίες βασίζεται η πορεία του Ομίλου, εδώ και 36 χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος, που όπως κάνουν οι περισσότερες εταιρίες σήμερα, δε χρειάστηκε ποτέ να εισέλθουμε στη φάση του μετασχηματισμού των εταιρικών αξιών μας, καθώς ήταν πάντα σαφές σε εμάς, ότι η κοινωνικά υπεύθυνη λειτουργία αποτελεί μονόδρομο και πεδίο στο οποίο κάθε εταιρεία θα έπρεπε εμπράκτως να επενδύει. Η «επιταγή» μας ήταν και θα είναι πάντα μονοσήμαντη: «να γυρίζουμε, πάντα, πίσω στην κοινωνία, ένα μικρό κομμάτι από αυτό που, εκείνη μας προσφέρει», όπως, συνηθίζει να λέει, ο ιδρυτής, Πρόεδρος και πατέρας μου, Γεώργιος Αποστολόπουλος.

Έχοντας αυτό ως πυξίδα, χαράσσουμε την πορεία μας προς την επιχειρηματική αριστεία, η οποία περνάει αδιαπραγμάτευτα, μέσα από την εταιρική υπευθυνότητα. Μία δυναμική που αποπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη, σε όλους αυτούς που καλούνται να την υπηρετήσουν, το έμψυχο δυναμικό του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Η διάκριση «Silver», στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης των ελληνικών εταιρειών που συμμετείχαν στον CR Index 2019, αποτελεί για εμάς, ένα δείγμα αναγνώρισης της επιτυχημένης μας διαδρομής στον τομέα αυτό.

Είναι η «ευτυχία» σας ταυτόσημη με την «επιτυχία»;
Αν και η επιτυχία δεν φέρνει πάντοτε την ευτυχία, η ευτυχία συναρτάται με την επιτυχία. Για να είναι ένας άνθρωπος επιτυχημένος και ευτυχισμένος θα πρέπει να έχει βρει την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική, οικογενειακή και προσωπική του ζωή.

Στο επαγγελματικό κομμάτι με γεμίζει ιδιαίτερα το να μπορώ με την επιτυχία της επιχειρηματικής μου δράσης, να ανταποδίδω στην κοινωνία, τόσο μέσα από οργανωμένα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όσο και με ad hoc ενέργειες, όποτε νιώσω μια ανάγκη προσφοράς.

Σε προσωπικό επίπεδο η ευτυχία είναι πρωτίστως συνδεδεμένη με τα τέσσερα παιδιά μου, τα οποία μεγαλώνουμε με πολύ αγάπη και προσωπικό χρόνο με τη σύζυγό μου, τη Ρόη. Αυτά με γεμίζουν ευτυχία, και έτσι, έχω ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και ορμή στο επιχειρηματικό μου ταξίδι, πιο έτοιμος για τις ανηφόρες, πιο υπομονετικός στις δυσκολίες και πάντα με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, ή όπως μου αρέσει να λέω, «στην άλλη πλευρά του λόφου».

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.