Στα 99 του χρόνια πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος
Στα 99 του χρόνια πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος
H Μεγάλη Βρετανία έχει να αντιμετωπίσει μία δυσάρεστη είδηση, με το official account της royal family να ανακοινώνει πώς ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 99 ετών.
Με βάση την ανάρτηση του επίσημου account της βασιλικής οικογένειας, o Πρίγκιπας άφησε την τελευταία του πνοή, σήμερα Παρασκευή, 9 Απριλίου, το πρωί στο Windsor Castle. O ίδιος φαίνεται ότι αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα υγείας, ενώ παρά την απομόνωσή του εξαιτίας της πανδημίας, πέρασε μεγάλο μέρος των προηγούμενων ημερών στο νοσοκομείο.
Πρόκειται για μια είδηση που σίγουρα έχει στεναχωρήσει μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι μόνο. Ενώ τώρα αναμένουμε να μάθουμε νεότερα, για το αν θα πραγματοποιηθεί δημόσια η κηδεία του, αλλά και τις επίσημες ανακοινώσεις των υπόλοιπων μελών της βασιλικής οικογένειας, αλλά και του Πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle.
Ποιος ήταν ο πρίγκιπας Φίλλιπος
Ο πρίγκιπας και σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου, γεννήθηκε στην Ελλάδα και παππούς του ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος Α’. Ο τίτλος που είχε μέχρι να γίνει Δούκας του Εδιμβούργου ήταν πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας. Ο Φίλιππος ήρθε στη ζωή το 1921 στην Κέρκυρα, στο Μον Ρεπό. Ο μοναχογιός και πέμπτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ γεννήθηκε τη στιγμή που ο πατέρας του βρισκόταν στη Μικρά Ασία με το στρατό. Βαπτίσθηκε ως Ελληνορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας, Αλέξανδρο Κοκοτό.
Όταν ο πόλεμος ολοκληρώθηκε με την ήττα της Ελλάδας ο θείος του Φιλίππου, βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το θρόνο, ενώ ο πατέρας του συνελήφθη από το στρατιωτικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην Αθήνα και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς αποφασίστηκε η εξορία του πρίγκιπα Ανδρέα και της οικογένειάς του από την Ελλάδα. «Πόσα παιδιά έχετε;» τον ρώτησε ο Πάγκαλος. «Τι λυπηρό σύντομα που θα μείνουν ορφανά» του είπε, καθώς η αρχική απόφαση ήταν να εκτελεστεί. Η πριγκίπισσα Αλίκη ταξίδεψε στην Αθήνα να παρακαλέσει για το αντίθετο, ωστόσο δεν της επέτρεψαν ούτε να τον δει και ζήτησε βοήθεια από τους Άγγλους συγγενείς της. Το βρετανικό πολεμικό πλοίο Calypso παρέλαβε τελικώς την οικογένεια, με τον Φίλιππο να μεταφέρεται μέσα από ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από καφάσι φρούτων.
Αρχικά η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι σε ένα σπίτι που τους παραχωρήθηκε από την πλούσια θεία του Φιλίππου και φοίτησε αρχικά σε ένα αμερικανικό σχολείο, όπου ο διευθυντής του τον περιέγραφε ως «τραχύ, άγριο αγόρι, αλλά πάντα εξαιρετικά ευγενικό».
Δέκα χρόνια αργότερα εστάλη στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ενταχθεί στο σχολείο Τσιμ, μένοντας μαζί με τη γιαγιά του, πριγκίπισσα Βικτώρια της Έσσης–Ντάρμσταντ στο Παλάτι του Κένσινγκτον και το θείο του Γεώργιο Μαουντμπάτεν στο Μπρέι του Μπέρκσαϊρ. Τα επόμενα τρία χρόνια, οι τέσσερις αδελφές του παντρεύτηκαν και μετακόμισαν στη Γερμανία, η μητέρα του μεταφέρθηκε σε άσυλο, καθώς είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ενώ ο πατέρας του μετακόμισε σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μόντε Κάρλο. Οι επαφές με τη μητέρα του ήταν πλέον ελάχιστες και η περιπλάνησή του συνεχίζεται, καθώς λίγο αργότερα εστάλη σε σχολείο στη Γερμανία. Αμέσως μετά και αφού είχε περάσει δύο χρόνια εκεί, ο έφηβος Φίλιππος πηγαίνει στο σχολείο Γκόρντονστουν της Σκωτίας. Ο ίδιος δεν είχε κανέναν να τον φροντίζει, έπρεπε να το κάνει εκείνος για τον εαυτό του. Φίλος του θυμάται να κάνουν έρανο για να μαζέψουν χρήματα, ώστε να μπορέσει να αγοράσει μανικετόκουμπα για να πάει στο γάμο της εξαδέλφης του Μαρίνας με τον δούκα του Κεντ. Ο χειμώνας του 1937 τον έκανε πιο μοναχικό από ποτέ. Παράλληλα, η αγαπημένη του αδελφή και ο σύζυγός της σκοτώθηκαν μαζί τα παιδιά τους σε αεροπορικό δυστύχημα. Ο Φίλιππος πήγε μόνος του στις κηδείες στη Γερμανία. Το επόμενο έτος απεβίωσε και ο θείος του Γεώργιος Μαουντμπάτεν από καρκίνο στο μυελό των οστών.
Μετά την αποφοίτησή του από το Γκόρντονστουν, το 1939, ο πρίγκιπας κατατάχθηκε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και αποφοίτησε ένα χρόνο αργότερα από το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Μπριτάνια ως ο καλύτερος δόκιμος της σειράς του.
Η μοιραία συνάντηση με την Ελισάβετ
Η Ελισάβετ σε ηλικία 13 ετών επισκέφθηκε το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο με την οικογένειά της. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί, η βασίλισσα και ο θείος του Φιλίππου, ζήτησαν από εκείνον να συνοδεύσει τις δύο κόρες του βασιλιά, την Ελισάβετ και την Μαργαρίτα, οι οποίες ήταν μακρινές εξαδέλφες του. Η Ελισάβετ, τον ερωτεύθηκε κεραυνοβόλα και ξεκίνησε να αλληλογραφεί μαζί του. Επτά χρόνια αργότερα, ο Φίλιππος ζήτησε και πήρε την άδεια από το βασιλιά Γεώργιο προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Ο βασιλιάς ενέκρινε το αίτημα του, υπό τον όρο ότι οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση έπρεπε να καθυστερήσει μέχρι τα 20στά γενέθλια της. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 10 Ιουλίου 1947 και ο Φίλιππος εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και υιοθέτησε το επώνυμο της οικογένειας της μητέρας του, Μαουντμπάτεν, ενώ απέκτησε και την βρετανική υπηκοότητα. Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ παντρεύτηκαν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, και εκείνος έπειτα απέκτησε τον τίτλο Δούκας του Εδιμβούργου, Κόμης του Μέριονεθ και Βαρώνος Γκρίνουιτς. Η τελετή μεταδόθηκε τηλεοπτικά από το BBC και την παρακολούθησαν πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι. Το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο Κλάρενς Χάουζ, ενώ μετά το μήνα του μέλιτος ο Φίλιππος επέστρεψε στο ναυτικό. Με την βασίλισσα Ελισάβετ απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Πρίγκιπα Κάρολο, την Πριγκίπισσα Άννα, τον Πρίγκιπα Ανδρέα και τον Πρίγκιπα Εδουάρδο. Σήμερα, έχει οκτώ εγγόνια και πέντε δισέγγονα.