Social Media: Ένας Οδηγός για Γονείς με παιδιά και εφήβους


Tα social media είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας για παιδιά και εφήβους. Είτε μιλάνε με φίλους, είτε ανακαλύπτουν καινούρια πράγματα, ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους συμβαίνει online. Παρόλο που αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργικότητα, τη μάθηση και την επικοινωνία, μπορούν επίσης να φέρουν πίεση, μη ρεαλιστικές προσδοκίες και συναισθηματικές δυσκολίες. Ο ρόλος σου ως γονιός είναι πολύ σημαντικός – είσαι εκεί για να τους στηρίξεις, να τους καθοδηγήσεις και να τους βοηθήσεις να πλοηγηθούν στον ψηφιακό κόσμο με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια.
Ξεκίνα τη Συζήτηση από Νωρίς
Το να μιλάτε για το ίντερνετ και τα social media πρέπει να γίνεται φυσικά, όπως για οτιδήποτε άλλο στην καθημερινότητά σας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν όρια.
✓ Άνοιξε τη συζήτηση αλλά καθοδήγησέ την: Μίλα για το τι κάνουν online όπως θα ρωτούσες π.χ. πώς πέρασαν στο σχολείο. Αν κάτι σε ανησυχεί, πες το.
✓ Ρώτα με σκοπό: Μη ρωτάς μόνο όταν κάτι πάει στραβά. Μάθε τι τους αρέσει online, με ποιους μιλάνε, αν κάτι τους ενόχλησε.
✓ Δώσε το καλό παράδειγμα: Αν εσύ δεν κοιτάς το κινητό στο τραπέζι ή κάνεις διαλείμματα από τις οθόνες, το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά.
Μείνε Ενημερωμένος και Ενεργός
Δεν χρειάζεται να είσαι “ειδικός της τεχνολογίας”, αλλά το να ξέρεις τι βλέπει ή χρησιμοποιεί το παιδί σου είναι σημαντικό για την ασφάλειά του.
✓ Ζήτα να σου δείξει τι του αρέσει: Μίλα μαζί του για τις εφαρμογές και τα παιχνίδια που χρησιμοποιεί, και εκμεταλλεύσου την ευκαιρία για να βάλετε κάποια όρια.
✓ Ψάξτε μαζί: Αν δεν ξέρεις τι είναι κάποια εφαρμογή, ψάξτε μαζί. Έτσι του δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι και κερδίζεις εμπιστοσύνη.
Βάλτε Όρια Μαζί
Τα παιδιά χρειάζονται όρια, ακόμα κι αν διαμαρτύρονται. Τα όρια τα κάνουν να νιώθουν ασφαλή.
✓ Να είστε ξεκάθαροι και σταθεροί: Συμφωνήστε σε ώρες για οθόνες και τηρήστε τις. Π.χ. χωρίς κινητά στο τραπέζι ή πριν τον ύπνο.
✓ Οθόνες σε κοινόχρηστους χώρους: Έτσι βλέπεις τι κάνουν χωρίς να γίνεσαι παρεμβατικός.
✓ Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων: Αν καταλαβαίνουν το “γιατί”, είναι πιο εύκολο να δεχτούν τους κανόνες. Κάποια πράγματα όμως πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα.
✓ Χρησιμοποίησε τα γονικά φίλτρα ως βοήθημα, όχι ως λύση: Το πιο σημαντικό είναι η ανοιχτή επικοινωνία.
Στήριξέ τα Συναισθηματικά
Μπορεί να δουν κάτι στενάχωρο ή να νιώσουν πίεση online. Το σημαντικό είναι να ξέρουν ότι μπορούν να σου μιλήσουν χωρίς να φοβούνται.
✓ Μείνε ψύχραιμος: Αν σου πουν κάτι σοβαρό, ευχαρίστησέ τα που μίλησαν και λύστε το μαζί.
✓ Βοήθησέ τα να καταλάβουν τι βλέπουν: Μίλα για τα «ψεύτικα» που κυκλοφορούν online, όπως οι τέλειες ζωές ή τα προσβλητικά σχόλια.
✓ Δεν χρειάζεται να είναι συνέχεια διαθέσιμα: Πες τους ότι είναι ΟΚ να κλείσουν το κινητό και να κάνουν ένα διάλειμμα.
Δίδαξέ τα σεβασμό και υπευθυνότητα online
Το να είναι κανείς σωστός online είναι εξίσου σημαντικό με το να είναι σωστός στον «πραγματικό» κόσμο.
✓ Σκέψου πριν ποστάρεις: Αν δεν θα το έλεγαν σε κάποιον από κοντά, τότε δεν πρέπει να το γράψουν.
✓ Μίλα για την ιδιωτικότητα: Τι σημαίνει προσωπική πληροφορία και γιατί δεν πρέπει να τα μοιράζονται όλα, ακόμα και με φίλους.
✓ Μίλα για τη συναίνεση: Ποτέ δεν ανεβάζουμε φωτογραφίες άλλων χωρίς να τους ρωτήσουμε πρώτα.
✓ Υπενθύμισε ότι τίποτα δεν “εξαφανίζεται”: Ό,τι ανεβαίνει μπορεί να αποθηκευτεί ή να κυκλοφορήσει.
Χτίσε την Αυτοπεποίθησή τους εκτός Οθονών
Η αυτοεκτίμηση δεν χτίζεται με ‘likes’ – χτίζεται από αληθινές εμπειρίες, φιλίες και προσπάθεια.
✓ Ενθάρρυνε τα ενδιαφέροντά τους: Βοήθησέ τα να βρουν κάτι που αγαπούν και τους δίνει χαρά, εκτός οθονών.
✓ Δώσε βάση στις διά ζώσης φιλίες: Βοήθησέ τα να βλέπουν φίλους και από κοντά, όχι μόνο online.
✓ Φτιάξτε στιγμές χωρίς κινητό: Π.χ. στο τραπέζι, στη βόλτα ή όταν τα πας σχολείο.
✓ Δείξε ότι δεν πειράζει να είσαι offline: Αν δουν εσένα να το κάνεις, θα το μάθουν και αυτά.
Το να βοηθήσεις το παιδί σου να είναι καλά στον ψηφιακό κόσμο δεν σημαίνει να το παρακολουθείς συνέχεια. Σημαίνει να είσαι δίπλα του, να συζητάτε, να βάζετε μαζί όρια και να του δείχνεις με τη στάση σου πώς να χειρίζεται τον κόσμο γύρω του – και τον πραγματικό και τον ψηφιακό.
What's Your Reaction?

Dr. Danai Serfioti | Dr D | Chartered Psychologist Senior Lecturer in Clinical & Occupational Psychology, UK Discover more and work with me: https://www.drdserfpsychology.com/ https://linktr.ee/drdserfpsychology Δρ Δανάη Σερφιώτη | Dr D | Ψυχολόγος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου στην Κλινική & Εργασιακή Ψυχολογία Ανακάλυψε περισσότερα & συνεργάσου μαζί μου: https://www.drdserfpsychology.com/el https://linktr.ee/drdserfpsychology