40 Χρόνια Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Επιστήμη & τεχνολογία αιχμής στην υπηρεσία του Έλληνα ασθενή
Το στοίχημα είναι μεγάλο, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις φέρνουν σημαντική αναβάθμιση των διαγνωστικών και θεραπευτικών δυνατοτήτων και βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών στα νοσοκομεία, αλλά είναι τόσο ραγδαίες, που για να τις ακολουθήσουν οι πάροχοι υγείας και να τις αφομοιώσουν, μετατρέπονται σταδιακά, κατά μια έννοια, σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις, τόσο σε τεχνολογικό εξοπλισμό, όσο και σε επιστημονικό δυναμικό, που σε βάθος χρόνου ελάχιστοι πάροχοι στον κλάδο μπορούν να διασφαλίσουν.
Brain gain
Για τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, η πρωτοπορία έχει στο επίκεντρό της τον ανθρώπινο παράγοντα, λαμπρούς ιατρούς κι επιστήμονες που βρίσκονται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων, και τις αξιοποιούν για να προσφέρουν ολοένα και πιο αποτελεσματικές διαγνώσεις και θεραπείες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος Ιατρικού εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα επαναπατρισμού κορυφαίων Ελλήνων ιατρών που διαπρέπουν στο εξωτερικό, παρέχοντάς τους κίνητρα και τις απαραίτητες συνθήκες για να συνεχίσουν το κλινικό τους έργο στην Ελλάδα και να ενταχθούν στο κορυφαίο επιστημονικό δυναμικό που στελεχώνει τα νοσοκομεία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.
Τεχνολογική υπεροχή
Από ιδρύσεώς του, ο Όμιλος έχει ως διαχρονική δέσμευση και πρακτική να υιοθετεί πρώτος στην Ελλάδα, τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία, δημιουργώντας ουσιαστική προστιθέμενη αξία για τους Έλληνες ασθενείς και την ελληνική ιατρική κοινότητα. Τα παραδείγματα είναι πολλά κι εμβληματικά: από την έλευση του πρώτου στεφανιογράφου στη χώρα μας, το 1984, μια πραγματική επανάσταση για την εποχή του, και το πρώτο ρομποτικό σύστημα da Vinci, το 2006, με το οποίο εγκαινιάστηκε η ρομποτική χειρουργική στην Ελλάδα, μέχρι πιο πρόσφατα επιτεύγματα, όπως η πρώτη διαδερμική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας στον κόσμο, που έλαβε χώρα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, στοπλαίσιο ενός μεγάλου προγράμματος πρωτοποριακών και διεθνούς εμβέλειας κλινικών μελετών.
Σήμερα, στις υπερσύγχρονες ψηφιακές χειρουργικές αίθουσες του Ομίλου, φιλοξενούνται υβριδικές χειρουργικές επεμβάσεις με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, όπως η εικονική πραγματικότητα, παρέχοντας άνευ προηγουμένου διαγνωστικές και θεραπευτικές δυνατότητες για μεγάλο εύρος παθήσεων. Χρησιμοποιούνται πρωτοποριακός εξοπλισμός και υλικά, που συναντώνται στα κορυφαία κέντρα του πλανήτη, αξιοποιώντας τεχνολογίες, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, προκειμένου να παρέχονται εξατομικευμένες θεραπείες, προσαρμοσμένες στις ανατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή. Ο Όμιλος Ιατρικού διαθέτει προηγμένα ρομποτικά συστήματα, όπως το Da Vinci® Xi HD, έχοντας συμμετάσχει στην εξέλιξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας, ως Κέντρο Αναφοράς κι Εκπαίδευσης, το Focal One® HIFU (Υψηλής Συχνότητας Υπέρηχοι)και τοROSA®, ενώ έχει επενδύσει σε πανίσχυρους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, εξοπλισμένους με τεχνολογίες AI, καθώς κι ένα ολοκαίνουργο ψηφιακό σύστημα PET/CT, ψηφιακούς αγγειογράφους, καινοτόμο εξοπλισμό για στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, και ψηφιακής μαστογραφίας, που ενσωματώνουν τεχνολογίες 3D για προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού.
Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη
Η τεχνολογική υπεροχή του Ομίλου Ιατρικού βασίζεται όχι μόνο στην ενσωμάτωση της καινοτομίας, αλλά και την άμεση υιοθέτηση των πλέον σύγχρονων πρακτικών και τάσεων στο χώρο της ιατρικής φροντίδας διεθνώς. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαμόρφωση εξειδικευμένων κέντρων ανά ιατρική ειδικότητα, στα οποία θα προσφέρεται ολιστική φροντίδα στους ασθενείς.
Σύντομα, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο, πρότυπο Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, ένα ξεχωριστό και αυτόνομο κτίριο 12.000 τετραγωνικών μέτρων δίπλα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό. Το Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών είναι μια επένδυση εμβληματικού χαρακτήρα, καθώς ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογίες και τάσεις στο χώρο της υγείας, βασισμένη στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και σχεδιασμένη για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών όχι μόνο της Βορείου Ελλάδας, αλλά και γειτονικών χωρών και γενικότερα του εξωτερικού.