Ο αυθεντικός μαραθώνιος της Αθήνας
Ο αυθεντικός μαραθώνιος της Αθήνας
Ο αυθεντικός μαραθώνιος της Αθήνας
Ο 38ΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ 13 ΚΑΙ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021, ΣΤΙΣ 9.00 Π.Μ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΒΑΛΚΑΝΙΟΝΙΚΗ, ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΣΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ. ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΠΟΥ ΦΕΤΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.
Mε τη δυναμική συμμετοχή αθλητών από τον τόπο µας αλλά και από κάθε γωνιά της γης αναμένεται διεξάγεται και φέτος ο «Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός», όπως ονομάστηκε, ένας θεσμός που έχει διεθνή ακτινοβολία και είναι ένα σημαντικό γεγονός για τη χώρα µας, σε αθλητικό, πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο. Η γέννηση της ιδέας του Μαραθωνίου Δρόμου είναι ταυτισμένη µε το έπος της Μάχης του Μαραθώνα το 490 π.Χ.
Η διαδρομή των 42.195 μέτρων την οποία διήνυσε ο ηρωικός οπλίτης – Φειδιππίδης, για να φέρει το χαρμόσυνο νέο της νίκης του Μαραθώνα στους Αθηναίους και να αναφωνήσει «Νενικήκαµεν», προτού ξεψυχήσει, αναδεικνύει το μεγαλείο της ανθρώπινης δύναμης, ψυχικής και σωματικής. Παράλληλα, γίνεται αφορµή για συνάντηση αθλητών από όλο τον κόσμο που έρχονται σήμερα στην Ελλάδα για να αγωνιστούν µε ευγενή άμιλλα, διανύοντας τα ίδια χιλιόμετρα! Η ένταξη του Μαραθωνίου Δρόμου ως αγώνισμα του κλασικού αθλητισμού ήταν ιδέα που είχε ο Γάλλος γλωσσολόγος, διανοούμενος και ελληνιστής Michel Breal, φίλος του βαρόνου Πιερ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος του πρότεινε, κατά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 στην Αθήνα, να επαναληφθεί η απόσταση που έτρεξε ο γενναίος ηµεροδρόµος Φειδιππίδης από τους σύγχρονους ήρωες του κλασικού αθλητισμού. Το ξεκίνημα της ιστορίας του Μαραθωνίου Δρόμου χρονολογείται στις 10 Μαρτίου του 1896, καθώς τότε διεξάγονταν οι Πανελλήνιοι Προκριματικοί Αγώνες, κατά τους οποίους θα κρίνονταν οι έξι αθλητές που έπαιρναν μέρος στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στη σύγχρονη εποχή. Η διαδρομή του Μαραθωνίου Δρόμου που ακολουθήθηκε στους πρώτους Αγώνες του 1896 και η οποία χαράχθηκε στην πορεία του ηµεροδρόµου του Μαραθώνα, αποτέλεσε το πρότυπο για τον Μαραθώνιο ανά τον κόσμο και καθιερώθηκε να ονομάζεται «Κλασική Διαδρομή».
Αφιερωμένος στην ειρήνη…
Με απόφαση του ΣΕΓΑΣ, το 1983, ο λαϊκός Μαραθώνιος πήρε το όνομα «Διεθνής Μαραθώνιος Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης», προς τιμήν του μεγάλου αθλητή, βουλευτή, Βαλκανιονίκη, γιατρού και ειρηνιστή, ο οποίος στις 21 Απριλίου 1963 πραγματοποίησε µόνος του µια Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, κατά τη διάρκεια της οποίας δέχθηκε απειλές για τη ζωή του, εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων και στο τέλος συνελήφθη. Για το γεγονός αυτό η διοργάνωση του Μαραθωνίου Δρόμου είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και πάντα ο Μαραθώνιος φέρει το μήνυμα ειρήνης.
Στόχος ο τερματισμός!
Ως σημείο εκκίνησης του Μαραθωνίου Δρόσου ορίστηκε το μνημείο που εγκαινιάστηκε µε τον Μαραθώνιο των Πανευρωπαϊκών Αγώνων του 1969 και διατηρήθηκε ως το 2003, οπότε έγινε και η ανακαίνισή του µε αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η διαδρομή των 42.195 μέτρων που διανύουν οι αθλητές και θεωρείται η δυσκολότερη στον κόσμο, για να καταλήξουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου γίνεται ο τερματισμός. Σε αυτόν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, που δεν είναι µόνο κλασικός, αλλά και μοναδικός στον πλανήτη, γιατί ξεκινά από τον Μαραθώνα και καταλήγει στην Αθήνα, ο ΣΕΓΑΣ καλεί τους Έλληνες αθλητές, αλλά και όλους τους δρομείς του κόσμου να τον τρέξουν, έστω και για µία φορά στη ζωή τους.
Είναι εμπειρία που αξίζει να τη ζήσουν.