Marina Hatsopoulos – An Inspirational and Influential Tech leader
Η Μαρίνα Χατσoπούλου είναι μια επιτυχημένη επιχειρηματίας, επενδύτρια, συγγραφέας, σύζυγος και μητέρα. Η συνεισφορά της στην Ελλάδα έχει αναγνωριστεί, και πέρυσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την τίμησε με τον προεδρικό τίτλο Αξιωματικός του Τάγματος της Ευποιΐας. Με σπουδές στα μαθηματικά και τη μουσική από τα Πανεπιστήμια Brown και MIT, ίδρυσε την Z Corporation, μια κορυφαία εταιρεία στην τρισδιάστατη εκτύπωση, και είναι μέλος διοικητικών συμβουλίων δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών. Είναι ενεργός «επενδυτικός άγγελος» και σύμβουλος σε πολλούς οργανισμούς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είχα τη χαρά να συναντηθώ και να μιλήσω μαζί της κατά τη διάρκεια του MIT Global Startup Workshop στην Αθήνα.
Μαρίνα, καθώς μεγάλωνες, ήθελες πάντα να γίνεις επιχειρηματίας;
Στην πραγματικότητα, ως παιδί, ήθελα να γίνω συγγραφέας. Ως έφηβη, ήθελα να ασχοληθώ με το πιάνο. Τελικά, αποφάσισα ότι ήθελα να γίνω επιχειρηματίας στο χώρο της τεχνολογίας. Ο πατέρας μου ήταν επιχειρηματίας στην τεχνολογία, οπότε είχαμε πολλές συζητήσεις γύρω από το τραπέζι σχετικά με αυτό.
Οι γυναίκες βρίσκονται σε ένα “φαύλο κύκλο” υποεκπροσώπησης στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες και να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα;
Αυτό ξεκινά με το να έχουμε περισσότερα κορίτσια στα μαθηματικά και στις φυσικές επιστήμες στο σχολείο και στη συνέχεια, να ενθαρρύνουμε περισσότερες νεαρές γυναίκες να επιλέξουν την τεχνολογία στο πανεπιστήμιο. Αυτό συμβαίνει ήδη στο MIT και το 50% των σπουδαστών στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών είναι γυναίκες. Πολλές από αυτές τις γυναίκες μετά την αποφοίτηση τους θα ακολουθήσουν τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσουν επιχειρήσεις.
Αντιμετώπισες προβλήματα στην εξέλιξη της καριέρας σου επειδή είσαι γυναίκα; Πώς τα ξεπέρασες;
Ήμουν τυχερή γιατί είχα εξαιρετικούς άνδρες μέντορες στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο και στην καριέρα που με προκάλεσαν, με ώθησαν και με υποστήριξαν. Νομίζω ότι εκτίμησαν το γεγονός ότι υπήρχε μια κοπέλα στην τάξη που αγαπούσε τα μαθηματικά, μια νεαρή γυναίκα στο εργαστήριο των Μηχανολόγων Μηχανικών και μια γυναίκα στον ανδροκρατούμενο κόσμο των χρηματοοικονομικών στη Wall Street.
Έχεις επιτύχει τόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα στη ζωή σου. Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζεις σήμερα;
Η συγγραφή είναι μια μεγάλη πρόκληση για μένα. Αγαπώ τη συγγραφή και έχει μεγάλη σημασία για μένα, αλλά η προσπάθεια να δημοσιεύσω κάθε έργο απαιτεί τεράστια αντοχή για να αντέξεις όλες τις απορρίψεις! Είναι πραγματικά μια δύσκολη διαδικασία, αλλά συνεχίζω να προσπαθώ.
Τα τελευταία 10 χρόνια, ο τομέας των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει σημαντική ανάπτυξη με τη δημιουργία εταιρών startup accelerator και Venture Capital, καθώς και επενδύσεις και εξαγορές από εταιρίες επενδύσεων και τεχνολογίας του εξωτερικού. Τι έπεται;
Στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα διεξάγονται εξαιρετικές έρευνες. Συνήθως ο στόχος των ερευνητών είναι η δημοσίευση της δουλειάς τους αντί της εμπορικής της αξιοποίησης. Το επόμενο βήμα για την Ελλάδα είναι οι καθηγητές και οι ερευνητές να αντιληφθούν τη δυνατότητα χρήσης της έρευνάς τους για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων στον κόσμο. Αυτό θα απαιτήσει από αυτούς να δημιουργήσουν ομάδες εκτός των πανεπιστημίων που θα αφιερώσουν πλήρως τον χρόνο τους στη δημιουργία προϊόντων για την αγορά. Η ανάπτυξη εταιριών “Deep Tech” απαιτεί περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερες επενδύσεις, αλλά επίσης έχει τεράστιες ευκαιρίες.
Ποια συμβουλή θα έδινες σε νεαρές γυναικείες επιχειρηματίες;
Μη φοβάστε την απόρριψη ή την αποτυχία. Επίσης, μη φοβάστε τη σύγκρουση. Η ανάπτυξη μιας επιχείρησης απαιτεί να είστε δυνατοί, να ακούτε και να μαθαίνετε, και μετά να χρησιμοποιείτε τη δική σας κρίση για να αποφασίζετε πώς να προχωρήσετε. Να είσαι ηγέτιδα σημαίνει ότι δεν μπορείς πάντα να ικανοποιείς όλους. Η εύρεση ενός μέντορα που είναι ίσως ένα ή δύο βήματα μπροστά (όχι πενήντα βήματα μπροστά!) μπορεί επίσης να είναι πολύ χρήσιμο. Τέλος, μπορείτε να μάθετε πολλά διαβάζοντας όλα τα κλασικά βιβλία για επιχειρηματικότητα, όπως το “Crossing the Chasm” και το “Innovator’s Dilemma”. Στο τέλος, αν προσπαθείτε να κάνετε κάτι πολύ καινοτόμο, θα αντιμετωπίσετε πολλούς ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν τι κάνετε ή που σας αμφισβητούν. Μάθετε από αυτούς, αλλά μην τους αφήνετε να κάμψουν το πνεύμα και το πάθος σας.