Now Reading
Μαρία Συρεγγέλα

Μαρία Συρεγγέλα

Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια

Όταν ήσασταν έφηβη και ως κορίτσι υπήρξε κάτι να πυροδοτήσει την επιθυμία σας να αγωνιστείτε για τα δικαιώματα της γυναίκας και την ισότητα των φύλων;

Από μικρή πίστευα ότι αξίζει να προσπαθούμε όλες και όλοι για να αλλάξουμε τον κόσμο μας προς το καλύτερο, να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας και την κοινωνία μας. Ξεκίνησα να δραστηριοποιούμαι στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς πριν από περίπου 25 χρόνια και τολμώ να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν ρόδινα. Συνάντησα πολλές φορές εμπόδια λόγω φύλου ή ηλικίας, αλλά δεν το έβαλα κάτω. Έχω μάθει πως πρέπει να αγωνιζόμαστε για τους στόχους μας και εγώ προσπαθώ να βάλω το δικό μου λιθαράκι στην επίτευξη της πραγματικής ισότητας των φύλων και στην καταπολέμηση των ανισοτήτων μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Σε μια χώρα με πολύ υψηλή υπογεννητικότητα, ποια θα ήταν αποτελεσματική κοινωνική πολιτική που θα διευκόλυνε τα ζευγάρια στη δημιουργία οικογένειας;

Το δημογραφικό αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας και γι’ αυτό η ελληνική πολιτεία λαμβάνει μέτρα. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων χαράσσει μία συνολική,  συγκροτημένη, εθνική δημογραφική πολιτική. Δρομολογούμε μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας, την προώθηση της ισότητας των φύλων, τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, καθώς και την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας, πρωτοβουλίες που θα επηρεάσουν θετικά τον δείκτη γονιμότητας.

Βία κατά των γυναικών: τι ευθύνεται περισσότερο; Η οικογένεια ή τα στερεότυπα των φύλων;

Η έμφυλη και η ενδοοικογενειακή βία αποτελούν φαινόμενα σύνθετα και πολυπαραγοντικά και δεν κάνουν εξαιρέσεις ανάμεσα σε οικονομικές, κοινωνικές, μορφωτικές ή ηλικιακές ομάδες. Για την εμφάνιση των περιστατικών βίας ευθύνονται αντιλήψεις και πεποιθήσεις που ενοχοποιούν τις γυναίκες και τις θεωρούν υποδεέστερες σε σχέση με τους άνδρες, γι’ αυτό οφείλουμε όλες και όλοι να  σταματήσουμε τη διαιώνιση των στερεότυπων ρόλων των δύο φύλων και να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας όσον αφορά στη βία με βάση το φύλο. Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας -τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι γονείς- τις αξίες του σεβασμού και της δημοκρατίας και να ισχυροποιήσουμε ακόμη πιο πολύ την κουλτούρα της μηδενικής ανοχής απέναντι στα περιστατικά βίας.

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει μία γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα;

Μπορεί το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα να έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση των γυναικών στην κοινωνία, ωστόσο, η ουσιαστική επίτευξη της ισότητας δεν έχει πραγματοποιηθεί. Γυναίκες και άνδρες δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα στην πράξη. Οι γυναίκες συναντούν πολλά εμπόδια στην καθημερινότητά τους, όπως ανισότητα στις ευκαιρίες λόγω φύλου, ανισότητα στις αμοιβές για την ίδια εργασία, εμπόδια στην προσπάθεια ανέλιξης στον χώρο εργασίας, συμπεριφορές βίας στον ιδιωτικό ή δημόσιο βίο. Οφείλουμε να βοηθήσουμε περισσότερο τις γυναίκες, να αλλάξουμε αντιλήψεις και νοοτροπίες που θέλουν τις γυναίκες υποδεέστερες των ανδρών και να προωθήσουμε την πραγματική ισότητα των φύλων.

Ελληνικό #metoo: η ελληνική κοινωνία στιγμάτιζε το θύμα και όχι τον θύτη. Πιστεύετε ότι αυτό έχει αλλάξει; Τι θα κάνατε γι’ αυτό;

See Also

Πολλές γυναίκες τολμάνε πλέον να καταγγείλουν συμπεριφορές σεξουαλικής βίας, κακοποίησης ή παρενόχλησης που είχαν υποστεί στο παρελθόν. Γυναίκες πήραν θάρρος από άλλες που μίλησαν ανοιχτά και μοιραστήκαν τις ιστορίες τους που έκρυβαν για χρόνια, στέλνοντας ισχυρά μηνύματα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Τα θύματα φοβόντουσαν να μιλήσουν γιατί αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία και νόμιζαν ότι αν αποκαλύψουν την αλήθεια, δεν θα τα πιστέψουν, θα στιγματίζονταν ή θα χάσουν την εργασία τους. Κάποιες γυναίκες έφθαναν στο σημείο να δικαιολογούν την πράξη του δράστη και να ενοχοποιούν τους εαυτούς τους. Αυτό, όμως, έχει αλλάξει. Η κοινωνία έχει ωριμάσει και είναι στο πλευρό των γυναικών – θυμάτων βίας. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της στον αγώνα κατά της βίας και καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας.

Οι γυναίκες πρέπει να ζουν με ασφάλεια και εμείς είμαστε εδώ για να τις βοηθήσουμε να ξεφύγουν από τον κύκλο της βίας. Όλες οι δομές της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι δίπλα στα θύματα και το επιστημονικό προσωπικό τόσο της τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900 που είναι δωρεάν και λειτουργεί όλο το 24ωρο, όσο και των 43 Συμβουλευτικών Κέντρων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, στηρίζουν τις γυναίκες, τις βοηθούν να σταθούν στα πόδια τους και να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους.

Επιθετικότητα στη διαφορετικότητα και bullying παντού. Τι μπορεί να γίνει σ αυτή την κατεύθυνση;

Τα θέματα της ισότητας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Σχεδιάζουμε πολιτικές που βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα, δίνουν προτεραιότητα στην ισότητα και καταπολεμούν τις διακρίσεις. Συγκεκριμένα, προωθούμε πρόγραμμα επιμόρφωσης εργαζομένων και εργοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την άρση των διακρίσεων στους εργασιακούς χώρους. Όλα τα άτομα ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, την καταγωγή, πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες και οφείλουμε να εξασφαλίσουμε στους πολίτες, χώρους εργασίας αλλά και μία κοινωνία με ανοχή στη διαφορετικότητα και χωρίς διακρίσεις.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.