Now Reading
Ημέρες Δελφικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Ημέρες Δελφικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Διεθνές Φεστιβάλ «Άγγελος Σικελιανός»11 Ιουνίου-11 Ιουλίου

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Άγγελου Σικελιανού (1884-1951).Mε αφορμή την σημαντική αυτή επέτειο, θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ «Άγγελος Σικελιανός»στο πλαίσιο ενός νέου, φιλόδοξου πολιτιστικού θεσμού που τιτλοφορείται Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στοχεύει να γίνει ένα Διεθνές Πνευματικό Φόρουμ. Οι Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 θα διεξαχθούν από τις 11 Ιουνίου έως και τις 11 Ιουλίου 2021σε έξι περιοχές όπου έζησε και έδρασε ο ποιητής: Δελφούς, Συκιά, Λευκάδα, Σαλαμίνα, Αίγινα και Αθήνα. H είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Οι δράσεις αφιερώνονται στον Άγγελο Σικελιανό και το έργο του, ενώ προσεγγίζουν και τον καθοριστικό ρόλο της συζύγου του Εύας Πάλμερ στο κοινό όραμά τους για τις Δελφικές Εορτές. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου η οποία θα παρευρεθεί στους Δελφούς στην έναρξη των εκδηλώσεων (11-13 Ιουνίου 2021) και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Οι εκδηλώσεις απλώνονται σε υπαίθριους χώρους μοναδικής φυσικής ομορφιάς και ιστορικής αξίας: από το Ανοιχτό Θέατρο Φρύνιχος, την Αυλή του Μουσείου Δελφικών Εορτών Εύας και Άγγελου Σικελιανού και την Κασταλία Πηγή στους Δελφούς (11-13 Ιουνίου), μέχρι τη Βίλα του Άγγελου Σικελιανού στη Συκιά (17-19/6). Και από το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού –Κηποθέατρο στη Λευκάδα (25-27/6)και τηνΟικία Άγγελου Σικελιανού (Μοναστήρι Φανερωμένης) στη Σαλαμίνα (2-4 Ιουλίου),μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας στην Αίγινα (9-10 Ιουλίου).Αλλά και σε θέατρα, πύργους, αυλές σχολείων και παλιών ξενοδοχείων, αρχαιολογικές τοποθεσίες και χώρους του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Ο κύκλος εκδηλώσεων θα ολοκληρωθούν στην Αθήνα, στο Ζάππειο, την Κυριακή 11 Ιουλίου. Ο ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ Ο Άγγελος Σικελιανός (1884-1951), ποιητής, συγγραφέας και δραματουργός, υπήρξε μια από τις εμβληματικές μορφές της πνευματικής ζωής της χώρας μας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Ο εθνικός μας ποιητής, τιμήθηκε με πέντε υποψηφιότητες για Νόμπελ  Λογοτεχνίας(τη δεύτερη, από κοινού με τον στενό του φίλο Νίκο Καζαντζάκη), ενώ υπήρξε χαρισματική και πληθωρική προσωπικότητα. Αξέχαστη υπήρξε η στιγμή στην κηδεία του Κωστή Παλαμά κατά τη διάρκεια της Κατοχής, που με την βροντερή φωνή του απήγγειλε το επικήδειο ποίημα «Ηχήστε οι σάλπιγγες…», πρώτη μαζική διαδήλωση κατά των κατακτητών.” Ο Σικελιανός γεννήθηκε στη Λευκάδα. Μάλιστα ο Άγιος Νικόλαος, στην είσοδο της Λευκάδας, λέγεται πια «Το νησάκι του Σικελιανού» καθώς στο ερημικό και πανέμορφο αυτό μέρος, σε μια σκηνή, ο ποιητής έζησε για ένα μεγάλο διάστημα με την σύζυγό του Εύα Πάλμερ, μια ζωή ροβινσώνων. Ο μεγάλος έρωτας του ζευγαριού άνθισε και στην περίφημη Βίλα τους στην Συκιά Κορινθίας, σε έναν πευκώνα δίπλα στη θάλασσα, όπου φιλοξενήθηκαν σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Καζαντζάκης, ο Παλαμάς και ο Καρυωτάκης. Εκεί περνούσαν τα καλοκαίρια τους με τον μοναχογιό τους Γλαύκο.

Η παράξενη οικογένεια με τις αρχαιοελληνικές ενδυμασίες ήταν αδύνατον να μην τραβήξει την προσοχή των κατοίκων, οι οποίοι διηγούνται ιστορίες γι’ αυτή μέχρι σήμερα. Παρά τη φήμη και την αναγνώρισή του, στο τέλος της ζωής του ο Άγγελος Σικελιανός πάλεψε με τη φτώχεια και τις αρρώστιες. Στις 4 Ιουνίου 1951 από λάθος της οικιακής βοηθού του αντί για το φάρμακό του ήπιε απολυμαντικό, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα στα αναπνευστικά του όργανα. Στις 19 Ιουνίου 1951 άφησε την τελευταία του πνοή στην κλινική «Η Παμμακάριστος» της Αθήνας.«…Σαράντα χρόνια φιλία ακατάλυτη μ’ έσμιγε με το Σικελιανό, ήταν ο μόνος άνθρωπος που μπορούσα ν’ αναπνέω, να μιλώ, να γελώ και να σωπαίνω μαζί του. Τώρα η Ελλάδα άδειασε…» είχε πει ο Καζαντζάκης μετά το θάνατο του Σικελιανού. Με το έργο του εμπλούτισε τα ελληνικά γράμματα, ενώ καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στη διαμόρφωση του γενικότερου πνευματικού κλίματος εκείνης της εποχής, ο απόηχος του οποίου φτάνει έως τις μέρες μας. Η ΔΕΛΦΙΚΗ ΙΔΕΑΗ αρχαιοελληνική πνευματική κληρονομιά απασχόλησε βαθιά τον Σικελιανό και συνετέλεσε στη σύλληψη της ιδέας να δημιουργηθεί στους Δελφούς ένας παγκόσμιος πνευματικός πυρήνας, που θα αξιοποιούσε δημιουργικά τις αντιθέσεις των λαών, η «Δελφική Ιδέα». Με τη συμπαράσταση και την οικονομική αρωγή της Αμερικανίδας γυναίκας του Εύας Πάλμερ, προετοίμασαν το έδαφος, δίνοντας πλήθος διαλέξεων και δημοσιεύοντας μελέτες και άρθρα για το θέμα αυτό. Το 1927, έμπλεοι ενθουσιασμού, προέβησαν στη διοργάνωση των Πρώτων Δελφικών Εορτών, που συμπεριελάμβαναν μεταξύ άλλων την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου. Το 1930 επιχείρησαν τη συνέχιση του εγχειρήματός τους με τις Δεύτερες Δελφικές Εορτές, όπου αναπαραστάθηκε το δράμα «Ικέτιδες» του Αισχύλου. Η «Δελφική Ιδέα», εκτός από τις παραστάσεις αρχαίου δράματος, συμπεριελάμβανε και τη «Δελφική Ένωση», μία παγκόσμια ένωση για τη συναδέλφωση των λαών, όπως επίσης και το «Δελφικό Πανεπιστήμιο», στόχος του οποίου θα ήταν να ανασυνθέσει σε έναν ενιαίο μύθο τις παραδόσεις όλων των λαών. Για τις πρωτοβουλίες αυτές, η Ακαδημία Αθηνών το 1929 του απένειμε αργυρό μετάλλιο για τη γενναία προσπάθεια αναβίωσης των δελφικών αγώνων. Από το φιλόδοξο αυτό αρχικό σχέδιο το μόνο που πραγματοποιήθηκε τελικά ήταν οι δύο Δελφικές Εορτές.

See Also

Ανατρέχοντας στο έργο και την προσφορά του Άγγελου Σικελιανού στην περιοχή των Δελφών (Δελφική Ιδέα, Δελφικές Εορτές) και θεωρώντας ότι του οφείλεται όχι απλώς ένα αφιέρωμα μνήμης, αλλά κυρίως η διαιώνιση της μεγάλης πνευματικής παρακαταθήκης του και, γιατί όχι, η επαναπροσέγγιση των ιδεών του στον 21ο αιώνα, επιχειρείται η δημιουργία ενός πλέγματος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο για το 2021 εντάσσεται το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Άγγελος Σικελιανός στους Δελφούς, καθώς και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ η ιδρυτική αυτή προσπάθεια θα είναι αφιερωμένη στις ιδέες και το έργο του, φιλοδοξώντας να καταστεί το όλο εγχείρημα ένας μόνιμος θεσμός, που θα προάγει τη σύγχρονη Δελφική Ιδέα και θα αποτελέσει σημείο συνάντησης ανθρώπων του πνεύματος από όλα τα μέρη της γης : Οι «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.