Γιατί μια γυναίκα παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση
Το θέμα των ημερών είναι αναμφισβήτητα οι καταγγελίες γνωστών γυναικών του αθλητισμού, του θεάτρου αλλά και του δημοσιογραφικού κόσμου, για ψυχολογική, λεκτική, σωματική και σεξουαλική βία. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί τώρα; Γιατί δεν έφυγαν αμέσως; Γιατί μένει μια γυναίκα σε μια κακοποιητική σχέση; Οι λόγοι είναι αρκετοί. Ας δούμε κάποιους από αυτούς παρακάτω.
– Δεν αναγνωρίζει τον εαυτό της ως θύμα.
– Φόβος αντίποινων. Φοβάται την εκδίκηση σε βάρος της ή σε βάρος των παιδιών της.
– Ελαχιστοποίηση. Πείθει τον εαυτό της ότι ενδεχομένως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα εάν αποχωρούσε από τη σχέση.
– Άρνηση (μηχανισμός άμυνας). Οι κακοποιημένες γυναίκες, όπως και τα θύματα από τραυματικά γεγονότα, πολύ συχνά κινούνται μεταξύ της άρνησης και της συνειδητοποίησης της πραγματικότητας.
– Οικονομική εξάρτηση.
– Θρησκευτικές και κοινωνικές αντιλήψεις.
– Απώθηση (ασυνείδητος μηχανισμός). Επώδυνα γεγονότα απωθούνται πολύ μακριά από το συνειδητό στο ασυνείδητο.
– Αυτοενοχοποίηση. Φόβος ότι μπορεί να κατηγορηθεί ότι προκάλεσε την κακοποίησή της. Τα θύματα δικαιολογούν το θύτη πιστεύοντας ότι αυτά ευθύνονται για τη κακοποίησή τους από αυτόν.
– Φόβος ότι δεν θα γίνει πιστευτή.
– Πιστεύει ότι είναι αδύναμη, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και φοβάται την αλλαγή.
– Νιώθει ντροπή, ενοχές και έλλειψη εμπιστοσύνης.
– Διάσχιση (ασυνείδητος μηχανισμός άμυνας). Το θύμα νιώθει ότι το περιστατικό βίας συμβαίνει σε κάποιο άλλο άτομο και όχι στο ίδιο.
– Γνωστική σύγχυση. Η προσπάθεια του θύματος να συγκεράσει ή να συμβιβάσει την πεποίθηση που έχει ότι ο θύτης ασκεί βία λόγω καλών προθέσεων και επομένως δικαιολογεί τις πράξεις του.
– Γνωστική δυσλειτουργία. Η κακοποιημένη γυναίκα δυσκολεύεται να οργανώσει τη σκέψη της και να πάρει μια απόφαση με τρόπο ρεαλιστικό. Διαθέτει πολλές φορές μειωμένο μνημονικό και ελλιπή αυτοσυγκέντρωση.