Εκδήλωση του Μουσείου Φιλελληνισμού
Το Μουσείο Φιλελληνισμού παρουσιάζει το θεατρικό έργο του 1826, της Ευανθίας Καΐρη, Νικήρατος, με τη μορφή αναλογίου. Ένα έργο μανιφέστο προς τους Φιλέλληνες της εποχής.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Μουσείου Φιλελληνισμού στις 9 Ιουνίου 2021, και ώρα 19.30, και θα μεταδοθεί ζωντανά (live) από το κανάλι του Μουσείου στο YouTube https://www.youtube.com/watch?v=FIOc9eVfV48 και στο Facebook https://www.facebook.com/events/759341404731686/?ref=newsfeed
Εισαγωγική ομιλία: Ειρήνη – Ευανθία Καΐρη, απόγονος της Ευανθίας Καΐρη και του αδελφού της Φιλόσοφου Θεόφιλου Καΐρη, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και του Μουσείου Φιλελληνισμού.
Ο «Νικήρατος» είναι το πρώτο ελληνικό θεατρικό έργο για την Ελληνική Επανάσταση. Γράφτηκε από την Ευανθία Καΐρη το 1826, μόλις τρεις μήνες μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου, και παραστάθηκε στο Ναύπλιο, την Ερμούπολη, την Αθήνα, το Μεσολόγγι και την Άνδρο. Το σημαντικό αυτό έργο λειτούργησε ως μανιφέστο προς τους Φιλέλληνες της εποχής. Το έργο αναφέρεται στο πολιορκημένο Μεσολόγγι. Ο Νικήρατος είναι Έλληνας στρατηγός που προσπαθεί να φυγαδεύσει τα παιδιά του. Συζητά την κατάσταση με τον Επτανήσιο Λυσίμαχο, εκπρόσωπο των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, ενώ τα γυναικόπαιδα κάνουν δέηση στο Θεό. Τελικά, αποφασίζεται η Έξοδος. Οι άρρωστοι και οι υπερήλικες μένουν πίσω, για να τιναχθούν στον αέρα με τον κατακτητή. Ο Νικήρατος σχεδιάζει τη φυγή της κόρης και του γιου του. Όμως η κόρη του αποφασίζει να μείνει και επιλέγει να θυσιασθεί.
Το θεατρικό έργο, υπό μορφήν αναλογίου, παρουσιάζει ομάδα μαθητών του 1ου Πρότυπου ΓΕΛ Αθηνών – «ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΥ», σε σύμπραξη (για τη μουσική πλαισίωση του έργου), με το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Παλλήνης.