Διαδικτυακές δράσεις Δήμου Π.Φαλήρου για τον εορτασμό 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821
Ο Δήμος Π.Φαλήρου και οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες, σε συνεργασία με την Δ΄Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης και το Μουσείο Σχολικής ζωής και Εκπαίδευσης, διοργανώνουν δύο δράσεις (εισήγηση και εργαστήριο) για εκπαιδευτικούς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο .
1η θεματική: Η Ελληνική Επανάσταση και η επιρροή της στο κίνημα του Φιλελληνισμού μέσα από την τέχνη , Πέμπτη 4/3/21 στις 6:00 μ.μ.
Εισηγητές: Ευαγγελία Κανταρτζή, Διευθύντρια Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης-Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας δημοσιογράφος, συνεργάτης Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
2η θεματική : Η Επανάσταση του 1821 μέσα από την Τέχνη , Πέμπτη 11/3/21 στις 6:00 μ.μ.
Εισηγητές: Έλλη Λαμπαδαρίδου, Μουσειοπαιδαγωγός, Πτυχιούχος Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών- συνεργάτης Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης-Ευαγγελία Κανταρτζή, Διευθύντρια Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Μπορείτε να παρακολουθήστε live τα σεμινάρια στο κανάλι You Tube: Δημοτικές Βιβλιοθήκες Π.Φαλήρου
https://www.youtube.com/channel/UCwXGgjR5RR2GOd5Rq_CFAMg?pbjreload=102
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ
1.Η Ελληνική Επανάσταση και η επιρροή της στο κίνημα του Φιλελληνισμού μέσα από την τέχνη (Πέμπτη 4/3/21 στις 6:00 μ.μ)
Στην ένδοξη πορεία του αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης ο Φιλελληνισμός και οι Φιλέλληνες πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες. Ανάμεσα στους μεγάλους Φιλέλληνες οι Λόρδος Βύρων, ο Ευγένιος Ντελακρουά, ο Βίκτωρ Ουγκώ. Μέσα από την αφήγηση θα ξεδιπλωθεί η ιστορία του Φιλελληνισμού και των Φιλελλήνων παράλληλα με την πορεία της εξέλιξης της Επανάστασης του 1821.
Πώς επηρέασε ο Φιλελληνισμός την εξέλιξη και την πορεία προς την ανεξαρτησία; Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι εκπρόσωποί του; Πώς αποτυπώθηκε στην τέχνη;
Στο πρώτο μέρος η αφήγηση διαπερνά την πορεία της εξέλιξης του Φιλελληνισμού και πώς εκφράστηκε μέσα από τα έργα, κυρίως Ευρωπαίων καλλιτεχνών. Ζωγράφοι όπως ο Eugene Delacroix, Peter Von Hess, L. Lipparini, Ary Sheffer, Karl Krazeisen αποτύπωσαν τον αγώνα για την ανεξαρτησία. Αλλά και άνθρωποι του πνεύματος έγραψαν έργα που επηρέασαν την κοινή γνώμη υπέρ της Ελλάδας όπως ο Λόρδος Βύρων, ο Αλφόνσος Λαμαρτίνος, ο Βίκτωρ Ουγκώ. Στο δεύτερο μέρος θα γίνει μια σύντομη σκιαγράφηση των σημαντικότερων γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης: η έναρξη της Επανάστασης σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, η πολιορκία των Αθηνών, οι σφαγές στη Χίο, το Μεσολόγγι, η Τριπολιτσά, η μάχη στο Φάληρο, ο θάνατος του Καραϊσκάκη.
Όλη η αφήγηση παρουσιάζεται μέσα από έργα τέχνης καλλιτεχνών που αποτύπωσαν με τα δικά τους εκφραστικά εργαλεία την ένδοξη αυτή πορεία.
2.Η Επανάσταση του 1821 μέσα από την Τέχνη (Πέμπτη 11/3/21 στις 6:00 μ.μ.)
Μια διαδρομή στην Επανάσταση μέσα από έργα τέχνης.
Μεγάλοι καλλιτέχνες, από τον Νικόλαο Γύζη και τον Θεόφιλο μέχρι τον Ντελακρουά αποτύπωσαν τον ηρωισμό των ανθρώπων που πολέμησαν, τα γεγονότα και την ιστορία, άλλοτε με ρεαλισμό και άλλοτε με συμβολικές αναφορές. Οι συμμετέχοντες θα ερευνήσουν και θα ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβονται σε σπουδαία έργα τέχνης, μαθαίνοντας παράλληλα να ερμηνεύουν και να παρατηρούν τα στοιχεία και τους τρόπους έκφρασης που χρησιμοποιεί ο κάθε καλλιτέχνης. Στη συνέχεια θα δουν μέσα από παραδείγματα πως μπορούν να δουλέψουν δραστηριότητες βασισμένες στην τέχνη με τους μαθητές τους.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα στον σύνδεσμο:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsztH6-X8L8f3wnzEHUuwcuOJ-9qAR207A69XgUAPqGhMpRw/viewform