Demium Founder Stories: Doreen Toutikian, CEO και συνιδρύτρια της omgyno
Το Founder Stories μας φέρνει σε επαφή με επιχειρηματίες και την πορεία που έχουν διανύσει για να δημιουργήσουν μια startup εταιρεία. Αυτή τη φορά μαζί μας είναι η Doreen Toutikian, CEO και συνιδρύτρια της omgyno. Η εταιρεία της με αντικείμενο την τεχνολογία υγείας της γυναίκας (femtech) διαμορφώνει ένα προϊόν επόμενης γενιάς στην αγορά.
Πες μας για σένα και το επιχειρηματικό σου background
Τελείωσα το πανεπιστήμιο με πτυχίο στον Σχεδιασμό Επικοινωνίας και τελικά επικεντρώθηκα στην έρευνα σχεδιασμού και την εμπειρία χρήστη. Μου αρέσει πολύ η ιδέα να δημιουργώ κάτι που έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μια επιχείρηση βασισμένη στις θεμελιώδεις ανάγκες των ανθρώπων. Το επίκεντρό μου ήταν πάντα ο χρήστης. Όταν ο κόσμος με ρωτά τι είδους designer είμαι, πάντα λέω ότι είμαι ανθρωποκεντρική, καθώς ό,τι δημιουργώ, είτε είναι προϊόν, υπηρεσία ή εμπειρία, είναι όλα μέρος ενός συστήματος όπου ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο.
Μετά τις σπουδές μου στη Γερμανία και τη Σκωτία, επέστρεψα στον Λίβανο, από όπου και κατάγομαι, και συνειδητοποίησα ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο επειδή ο κόσμος δεν γνωρίζει πραγματικά για τις ανθρωποκεντρικές μεθοδολογίες σχεδιασμού. Στήσαμε έναν οργανισμό, το Κέντρο Έρευνας Σχεδιασμού MENA, που συνεργάστηκε κυρίως με διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς όπως η UNICEF και επίσης με οργανισμούς που έχουν ως επίκεντρο την ανάπτυξη και την αναδόμηση υποδομών. Υπήρξε μια περίοδος όπου άρχισε να φαίνεται η αξία του σχεδιασμού ως μια μεγάλη οργανωτική διαδικασία. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει την τάση να πιστεύει ότι ένας designer απλώς κάνει κάτι να φαίνεται όμορφο, κάτι με το οποίο εγώ και οι συνάδελφοί μου στον σχεδιασμό διαφωνούμε.
Αποφασίσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα ήταν να οργανώσουμε το Beirut Design Week. Η όλη ιδέα βασίστηκε στο να μπορέσει ο κόσμος να έρθει, να δει και να το ζήσει. Για επτά χρόνια είχα αναλάβει την όλη διοργάνωση του φεστιβάλ. Τότε συνειδητοποίησα ότι ήθελα να δημιουργήσω έναν αντίκτυπο, όχι μόνο με τη διδασκαλία και τη δικτύωση, αλλά με το να κάνω κάτι μόνη μου. Έτσι αποφάσισα να στήσω την omgyno αφού έγινα μέλος στη Demium. Με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο να δημιουργήσω μια λύση και κάτι βιώσιμο παρά τα χρήματα που θα βγάλω.
Πες μας για την omgyno
Η omgyno ως επωνυμία ακούγεται αστεία, το ξέρω. Είναι κάτι σαν λογοπαίγνιο αυτό που μου ήρθε στο μυαλό όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά στη Demium. Ήθελα να είναι πιασάρικο αλλά και με νόημα. Είναι ένα προσωπικό ζήτημα για όλες τις γυναίκες, καθώς η σεξουαλικότητά τους και η (σεξουαλική) υγεία τους μπορεί να αποτελέσουν θέμα ταμπού. Έκανα μια έρευνα όταν μπήκα στη Demium για πρώτη φορά και συνειδητοποίησα ότι τα προβλήματα που είχα αντιμετωπίσει εγώ με τους γυναικολόγους ήταν συνηθισμένα, παρ’ όλο που είμαι πολύ ανοιχτός άνθρωπος και πολυταξιδεμένη. Είδα τη δυνατότητα επανασχεδιασμού της omgyno ως υπηρεσία. Θέλουμε πραγματικά να αναθεωρήσουμε πώς μπορεί να βελτιωθεί αυτή η εμπειρία της υγειονομικής περίθαλψης με τη χρήση της τεχνολογίας και του σχεδιασμού. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στην άποψη του χρήστη σε αντίθεση με μια πιο συμβατική ιατρική προσέγγιση. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό. Το δίκτυο αποτελείται από επαγγελματίες, γιατρούς σε αυτήν την περίπτωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι οι γιατροί είναι σε θέση να κατανοήσουν τις ανάγκες των ασθενών.
Στην περίπτωσή μας, ακούμε τους ασθενείς και βλέπουμε τι μπορούμε να κάνουμε για αυτούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι κατά κύριο λόγο ένα εγχείρημα με επίκεντρο τον χρήστη. Προσφέρουμε διάφορες υπηρεσίες, όπως τηλεϊατρική και home test kits. Διαθέτουμε επίσης ένα online κατάστημα όπου προσφέρουμε προϊόντα από εταιρείες που διευθύνονται από άλλες γυναίκες, σε μια προσπάθεια να λυθούν αυτά τα ζητήματα μέσω της τεχνολογίας και άλλων μεθόδων. Γνωρίζουμε καλά ότι αυτές οι μικρές εταιρείες δεν θα μπορούσαν να επεκταθούν στον υπόλοιπο κόσμο επειδή δεν έχουν βγει σε διεθνείς αγορές και δεν έχουν τα μέσα να κάνουν κάτι τέτοιο. Πρόκειται για την ανάπτυξη μιας κοινότητας που κατανοεί την αξία αυτού του είδους της εργασίας και όπου ο ένας βοηθά τον άλλον κατά κάποιον τρόπο. Το επίκεντρό μας είναι η συνεργασία με άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες και μας ενδιαφέρει η συμπεριληψιμότητα τους. Αξίες που πιστεύουμε ότι πραγματικά έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις σήμερα.
Πως σας βοήθησε το incubation πρόγραμμα της Demium;
Η Demium σε ωθεί να μην σταματάς. Δεν νομίζω ότι θα είχα κάνει κάτι τέτοιο αν ήμουν μόνη μου. Ήθελα έναν συνεργάτη με πολυετή και διεθνή εμπειρία για να δημιουργήσω την εταιρία μου. Η ομάδα της Demium στην Ελλάδα και διεθνώς ήταν υποστηρικτική από την αρχή. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Μπορεί να έχεις ένα σωρό ιδέες, αλλά αν δεν υπάρχει κάποιος να σε ενθαρρύνει να τις πας ένα βήμα παραπέρα ή να σου δώσει feedback και προτάσεις για ό,τι κάνεις, οι ιδέες σου δεν θα γίνουν ποτέ πράξη. Οφείλω σίγουρα στη Demium το γεγονός ότι με ενδυνάμωσαν, με στήριξαν και με ενθάρρυναν να το τολμήσω.
Ποια θα ήταν η συμβουλή σου για τους επιχειρηματίες που ξεκινούν την πορεία τους;
Πρώτον, νομίζω ότι όποιος αποφασίσει να γίνει επιχειρηματίας, θα πρέπει να έχει δουλέψει για άλλους. Ξέρω ότι όλα αυτά τα χρόνια που δούλευα για άλλους, έμαθα πώς να διαχειρίζομαι μια ομάδα. Μπορεί να έχεις τη τέλεια ιδέα, αλλά αν οι σχέσεις σου με τους συνεργάτες σου δεν λειτουργούν σωστά, είναι πολύ πιθανό να διαλυθεί το όλο εγχείρημα. Είναι ένα πολύ αγχωτικό ταξίδι. Η επιτυχία είναι συνυφασμένη με την εύρεση κατάλληλων συνεργατών και να ξέρεις πώς να τους παρακινήσεις και να τους ενθαρρύνεις. Το δεύτερο είναι η αμφιβολία που όλοι νιώθουμε κάποιες στιγμές για τον εαυτό μας. Όλοι ανησυχούν υπερβολικά για «τι θα γίνει αν αποτύχω;». Το να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου μπορεί να σε έχει στην τσίτα, αλλά δεν θα σε βοηθήσει να βρεις τον δρόμο σου. Έχω πάρα πολλούς συναδέλφους που δεν πήγαν ποτέ παραπέρα γιατί ανησυχούσαν για το τι θα έλεγαν οι άλλοι. Ειλικρινά, έχω αποτύχει τόσες πολλές φορές στη ζωή μου που πλέον αναμένω μικρές αποτυχίες μια στο τόσο. Η συμφιλίωση με την αποτυχία είναι το κλειδί για κάθε επιχειρηματία. Μην φοβάσαι να αποτύχεις. Μην προσπαθήσεις να το κρύψεις. Ως εταιρεία, το να είσαι ειλικρινής με τις αποτυχίες σου είναι πραγματικά πολύτιμο.
Στη Demium στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε επιχειρηματίες και startups στο ξεκίνημα τους, από την αρχική τους ιδέα, στην εύρεση συνιδρυτών, στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού μοντέλου και του προϊόντος τους, στην αρχική επένδυση μέσω της Think Bigger Capital, εταιρίας venture capital της Demium που επενδύει αρχικά €100,000 και που με περαιτέρω επενδύσεις η συνολική επένδυση μπορεί να φτάσει μέχρι €500,000. Η Demium ξεκίνησε το 2013 στη Βαλένθια της Ισπανίας και από τότε έχει δημιουργήσει περισσότερες από 200 εταιρίες, 1,000 θέσεις εργασίας σε πέντε χώρες και οκτώ πόλεις στην Ευρώπη.
Δημιούργησε και εσύ την επιχείρησή σου. Κάνε αίτηση σου για το επόμενο Demium AllStartup Weekend στην Αθήνα στις 2 Ιουλίου 2021: demium.com/locations/athens