Αποκαλύπτοντας την Ντίβα – Εξερευνώντας το Μουσείο της Μαρία Κάλλας στην Αθήνα


Το Μουσείο Μαρία Κάλλας, στεγασμένο σε ένα επιβλητικό τριώροφο νεοκλασικό κτίριο 1.070τ.μ. στην οδό Μητροπόλεως 44, είναι το πρώτο μουσείο παγκοσμίως αφιερωμένο στην εμβληματική σοπράνο Μαρία Κάλλας. Ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει την καλλιτεχνική προσωπικότητα και το έργο της Κάλλας σε αυτούς που την λατρεύουν και ιδιαίτερα σε εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την όπερα.


Το Mουσείο προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία μέσα από μια ποικιλία μέσων, όπως κείμενα, αντικείμενα, βίντεο και σπάνια ηχητικά αποσπάσματα. Αυτή η προσέγγιση οδηγεί τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι μέσα από τη ζωή της Κάλλας, από τα πρώτα της βήματα, την καριέρα της στην Ελλάδα, την διεθνή καριέρα της και τους διάσημους ρόλους της, μέχρι τον κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής της, την προσωπικότητά της και την κληρονομιά της. Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου αναπτύσσεται στους πρώτους δύο ορόφους, ενώ ο τρίτος όροφος φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes, μικρές συναυλίες και εκδηλώσεις. Το ισόγειο του κτιρίου διαθέτει το πωλητήριο και το καφέ/εστιατόριο La Divina, προσφέροντας στους επισκέπτες έναν χώρο χαλάρωσης και αναψυχής.
Η Συλλογή
Η δημιουργία της συλλογής του Δήμου Αθηναίων με αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας ξεκίνησε το 2000, όταν ο Δήμος απέκτησε τα πρώτα αντικείμενα μέσω διεθνούς πλειστηριασμού στο Παρίσι. Από τότε, η συλλογή εμπλουτίστηκε με δωρεές από πολλούς φορείς και ιδιώτες, όπως ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας και το ζευγάρι Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού.

Σήμερα, η συλλογή αριθμεί περίπου 1.000 τεκμήρια, συμπεριλαμβανομένων ηχογραφήσεων, δίσκων, CDs, βιντεοσκοπήσεων και συνεντεύξεων της Κάλλας. Τον Οκτώβριο του 2022, το ζευγάρι Πυλαρινού δώρισε στον Δήμο Αθηναίων 50 μοναδικά αντικείμενα από την προσωπική τους συλλογή. Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας προσέφερε επίσης σημαντικά κειμήλια στο Μουσείο. Αυτές οι δωρεές και οι συνεχείς εμπλουτισμοί από ιδιώτες συλλέκτες, φορείς και ιδρύματα, ενισχύουν τη συλλογή. Tο Μουσείο διαχειρίζεται η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Η Μόνιμη Έκθεση
Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου έχει ως στόχο να αναδείξει τα στοιχεία της τέχνης και της τεχνικής της Κάλλας που την έκαναν μοναδική. Επίσης, στοχεύει να φωτίσει την προσωπικότητά της πέρα από τους μύθους που καλλιεργήθηκαν γύρω της, να εξηγήσει τι την καθιστά εξαιρετική και να προσφέρει αισθητική απόλαυση και έμπνευση στους επισκέπτες.

Η έκθεση ξεκινά στον δεύτερο όροφο με μια βιωματική προσέγγιση, βυθίζοντας τους επισκέπτες στη φωνή και τις ερμηνείες της Κάλλας. Οι επισκέπτες κινούνται διαδοχικά σε δωμάτια που αναπαριστούν σκηνικά από εμβληματικές παραστάσεις της, όπως η Norma, η Tosca και η La Traviata, και παρακολουθούν την Κάλλας να διδάσκει στα masterclasses της στη Juilliard School της Νέας Υόρκης.

Στον πρώτο όροφο, η έκθεση ακολουθεί μια χρονολογική και θεματική προσέγγιση, παρουσιάζοντας τη ζωή και την καριέρα της Κάλλας. Οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν την Κάλλας να ερμηνεύει διάσημες άριες, να δουν προσωπικά της αντικείμενα, να παρακολουθήσουν βίντεο με συνεντεύξεις της και να διαβάσουν μαρτυρίες για αυτήν.

Επίσης, μπορούν να ανακαλύψουν πληροφορίες κρυμμένες σε συρτάρια ή πίσω από ανακλινόμενες επιφάνειες και να φυλλομετρήσουν αποκόμματα Τύπου σε tablets.

Η έκθεση συνδυάζει μια ουδέτερη και αποστασιοποιημένη οπτική με μια προσωπική και βιωματική ματιά, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα γεγονότα και τους σταθμούς της ζωής της Κάλλας με τον δικό τους ρυθμό και βαθμό.
Τα εκθέματα
- Προσωπικά αντικείμενα της Κόλλας (παρτιτούρες, κοστούμια παραστάσεων, αξεσουάρ, φορέματα, κ.ά.)
- Προγράμματα και αφίσες παραστάσεων
- Πρωτότυπες επιστολές προς την Κάλλας ή της ίδιας προς τρίτους
- Φωτογραφίες / Τηλεγραφήματα / Αποκόμματα Τύπου
- Εικαστικά έργα εμπνευσμένα από την Κάλλας
- Πλούσιο οπτικο-ακουστικό υλικό (βιντεοσκοπημένες παραστάσεις, συνεντεύξεις, ντοκυμαντέρ, κ.λπ.).
