Now Reading
Η κακοποίηση σταματάει όταν η γυναίκα φύγει από το σπίτι ή όταν μείνει και σταματάει ο θύτης να την κακοποιεί;

Η κακοποίηση σταματάει όταν η γυναίκα φύγει από το σπίτι ή όταν μείνει και σταματάει ο θύτης να την κακοποιεί;

Όταν μία γυναίκα αποφασίσει να φύγει από το σπίτι, πολλοί θεωρούν ότι αυτομάτως θα σταματήσει και η βία που υφίσταται. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται και αυτό, αλλά στις περισσότερες ο θύτης θα προσπαθήσει να την ‘’φέρει’’ πίσω είτε με απειλές είτε μεταμορφώνοντας τον εαυτό του σε ‘’άγγελο’’ και δίνοντας υποσχέσεις για την αλλαγή του. Μία από τις πιο εντυπωσιακές διαπιστώσεις σχετικά με το φαινόμενο της κακοποίησης είναι ο κύκλος της βίας. Ο κύκλος της βίας έχει τρεις διακριτές φάσεις, που ποικίλουν σε χρόνο αλλά και σε ένταση. Αυτές οι φάσεις είναι κατά σειρά: α) η φάση δημιουργίας της έντασης, β) η  έκρηξη η το έντονο περιστατικό της κακοποίησης και γ) η φάση της ηρεμίας, συμφιλίωσης ή περίοδος αγάπης (μήνας του μέλιτος).

ΦΑΣΗ 1

Δημιουργία της έντασης

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης η γυναίκα μπορεί να ελέγχει με διαφόρους τρόπους κάποια μικρότερης σημασίας επεισόδια κακοποίησης. Συνήθως προσπαθεί να ηρεμήσει το θύτη, γίνεται περιποιητική και υποχωρητική, προλαβαίνει όλες τις ιδιοτροπίες που αυτός έχει, μπορεί να κρατήσει διακριτές αποστάσεις ή αφήνει το δράστη να νομίζει ότι δέχεται πως ο θυμός του είναι απολύτως δικαιολογημένος. Το θύμα μπορεί πολλές φορές να καλύψει το θύτη, να τον δικαιολογεί και γενικά να απομονώνει όλα εκείνα τα άτομα συγγενικά ή μη που θα μπορούσαν να το βοηθήσουν. Καθώς ο άντρας και η γυναίκα αισθάνονται την κλιμάκωση της έντασης στη πρώτη φάση, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να ελέγξουν την κατάσταση. Ο άνδρας αυξάνει την καταπίεσή του, η γυναίκα δεν μπορεί να κρατήσει κάποια ισορροπία. Είναι λιγότερο ικανή ν’ αμυνθεί στον πόνο και στα χτυπήματα, ενώ δυσκολεύουν και τα ψυχολογικά βασανιστήρια.

ΦΑΣΗ 2

Η έκρηξη ή έντονο περιστατικό κακοποίησης

Στη δεύτερη φάση η βία εξελίσσεται σε μένος, μανία και βαναυσότητα. Μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες σωματικές βλάβες ακόμη και το θάνατο. Η έλλειψη ελέγχου και τα σοβαρά επεισόδια κακοποίησης διαχωρίζουν αυτή τη φάση από την προηγούμενη. Τα επεισόδια της δεύτερης φάσης είναι τις περισσότερες φορές σοβαρότερα από αυτά της πρώτης και η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο. Το θύμα συνειδητοποίει ότι δεν μπορεί να συζητήσει λογικά και υπεύθυνα μαζί με το θύτη και ότι η όποια προβαλλόμενη αντίσταση θα χειροτερέψει την ήδη αρνητική κατάσταση. Αποστασιοποιείται λοιπόν από την επίθεση και το τρομερό πόνο που νοιώθει και πείθει τον εαυτό της ότι δεν είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα. Η διάρκεια αυτής της φάσης είναι η πιο μικρή. Συνήθως κρατάει μερικά λεπτά ή λίγες ώρες αλλά μπορεί να διαρκέσει και μέρες. Χαρακτηρίζεται ως η πιο βίαιη φάση της κακοποίησης. Η εν λόγω φάση μπορεί να δημιουργήσει στη γυναίκα σοβαρό ψυχολογικό στρες: γίνεται αγχώδης, αισθάνεται κατάθλιψη, έχει αϋπνίες, έλλειψη όρεξης ή και το αντίθετο. Πολλές γυναίκες υποφέρουν από πονοκεφάλους, υπέρταση, ταχυπαλμίες, στομαχόπονους, εκδήλωση αλλεργικών δερματικών συμπτωμάτων. Όταν η επίθεση τελειώσει ακολουθεί μια άρνηση για το τι έχει συμβεί. Οι δράστες και τα θύματα βρίσκουν τρόπους να δικαιολογήσουν τη σοβαρότητα τέτοιων επιθέσεων. Εάν υπάρχει σωματική βία, η γυναίκα ελαχιστοποιεί τον τραυματισμό της.

ΦΑΣΗ 3

Περίοδος συμφιλίωσης, αγάπης & ευγενικής συμπεριφοράς. (μήνας του μέλιτος)

Στη συνέχεια αρχίζει η τρίτη και τελική φάση του κύκλου της βίας. Η ένταση και η βία υποχωρούν σταδιακά και το ζευγάρι αισθάνεται ανακούφιση. Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει κάποιες ώρες, μέρες, ίσως ακόμα και μήνες. Ο θύτης μεταμορφώνεται σ’ έναν «άγγελο», δείχνει έμπρακτη μεταμέλεια, απολογείται για τις πράξεις του, ζητάει συγγνώμη, προσφέρει δώρα και υπόσχεται να μην επαναλάβει την κακοποιητική συμπεριφορά. Το θύμα στη διάρκεια της τρίτης φάσης επιθυμεί να διατηρήσει την ατμόσφαιρα της γαλήνης και της ηρεμίας. Πείθει τον εαυτό του ότι ο σύντροφός της δεν θα την κακοποιήσει ποτέ ξανά και ότι θ αλλάξει τη συμπεριφορά του προς το καλύτερο. Σε αυτή τη φάση της τρυφερής μεταμέλειας πραγματοποιείται το συμβιωτικό δέσιμο, το ζευγάρι εξαπατείται ότι μπορεί να αποκτήσει τελικά μία καλή σχέση και η κακοποιημένη γυναίκα καταλήγει να γίνεται πλέον το ψυχολογικό θύμα.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

•         Γυναίκες που υφίστανται σωματική κακοποίηση

•         Γυναίκες που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία

•         Γυναίκες που υφίστανται οικονομική βία

•         Γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού

•         Γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking

•         Γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση

ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ:

•         συμβουλευτική & ψυχοκοινωνική υποστήριξη

See Also

•         συνοδεία ή παραπομπή των θυμάτων (αστυνομικές, εισαγγελικές αρχές, ξενώνα, νοσοκομείο, κτλ.)

•         υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής & πληροφόρησης

•         ενημέρωση & ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με στόχο την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

•         17 Περιστατικά – Ενδοοικογενειακής Βίας – ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣΕΣ ΜΟΡΦΕΣ Ηλικίες: 25-60

•         Μορφωτικό επίπεδο: Από Δημοτικό έως ΑΕΙ

•         Κοινωνικοοικονομικό status: χαμηλό έως μέτριο (Άνεργες στην πλειοψηφία)

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Στελεχώνεται από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και τηρείται η ανωνυμία και το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων της γυναίκας που απευθύνεται σε αυτό.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.