Νικόλ Παπαντωνίου – “Δικαιοσύνη πέρα από τα σύνορα”
Η Νικόλ Παπαντωνίου είναι μια δυναμική και φιλόδοξη δικηγόρος, που ενσαρκώνει τέλεια το φαινόμενο του ελληνικού «brain drain», έχοντας φύγει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να σπουδάσει Νομικά και συνεχίζει με μια επιτυχημένη καριέρα στο Λονδίνο.
Οραματίζεται την επιστροφή της στην Ελλάδα και τη δική της Δικηγορική Εταιρία, αλλά όχι πριν χτίσει μια δυνατή καριέρα στο εξωτερικό. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Κεντ (LLB), έκανε το Bar Professional Training Course στο City, University of London και ορκίστηκε ως δικηγόρος στην Αγγλία και την Ουαλία το 2022, επιβεβαιώνοντας την αφοσίωσή της στο νομικό επάγγελμα. Γνωστή για την επιμονή και το σθένος της στην υπεράσπιση, έχει αφιερώσει την καριέρα της στην υποστήριξη περιθωριοποιημένων κοινοτήτων.
Σε αυτή τη συνέντευξη, εξερευνούμε το πάθος της για δικαιοσύνη και ισότητα.
Συνέντευξη: Fotini Androulaki
Φωτογραφίες: Math Studio/Marios Theologis
Make-up: Maria Vougiatzi
Έπιπλα: Marmaridis Furniture/Posidonos Avenue
Τι σας ενέπνευσε να σπουδάσετε νομικά;
Πάντα είχα μια βαθιά αίσθηση δικαιοσύνης. Η περιθωριοποίηση ανθρώπων με βάση την ταυτότητά τους δεν μου φαινόταν ποτέ σωστή. O ενθουσιασμός μου με το ποινικό δίκαιο και τις άλυτες υποθέσεις έγινε βαθύτερος κατά τη διάρκεια του Bar Course, ιδιαίτερα όταν έπεισα έναν δικαστή να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του πελάτη μου στην τελική μου εξέταση υπεράσπισης. Η απόκτηση Διάκρισης στην Ποινική Υπεράσπιση ήταν καθοριστική στιγμή, που εδραίωσε την πορεία μου. Η υπεράσπιση στο ποινικό δίκαιο είναι το αληθινό μου κάλεσμα. Είμαι αφοσιωμένη στην υπεράσπιση αυτών που το χρειάζονται περισσότερο και να κάνω τη διαφορά.
Τι βρίσκετε πιο συναρπαστικό σχετικά με τη ζωή στο Λονδίνο και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζετε σε μια τόσο πολυάσχολη πόλη;
Η ζωή στο Λονδίνο είναι συναρπαστική με τη ζωντανή του κουλτούρα, τις ποικιλόμορφες κοινότητες και τις ατελείωτες ευκαιρίες. Ωστόσο, προκλήσεις όπως η αστική ανισότητα και η συστημική διάκριση παραμένουν. Η επίδραση του Brexit έχει επιδεινώσει τις οικονομικές ανισότητες, καθιστώντας πιο δύσκολη την ευημερία για τους πολλούς. Παρ’ όλα αυτά, το Λονδίνο απογειώνει καριέρες όταν είσαι αποφασισμένη να πετύχεις, κι εγώ είμαι!
Τι σας αρέσει περισσότερο στην καριέρα σας ως δικηγόρος;
Η καριέρα μου είναι εξαιρετικά ικανοποιητική από κάθε άποψη. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση προέρχεται από το να βοηθώ τους πελάτες να αντιμετωπίσουν μερικές από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής τους—είτε πρόκειται για διαζύγιο, επιμέλεια παιδιού ή άλλες καταστάσεις. Αυτές οι προκλήσεις συχνά τους αφήνουν μπερδεμένους από τη νομική ορολογία, και το να μπορώ να ξεκαθαρίσω τα πράγματα και να τους προσφέρω διαβεβαίωση είναι πολύ ανταποδοτικό. Το να γνωρίζω ότι είχα πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή τους με παρακινεί. Επίσης, απολαμβάνω ότι γνωρίζω ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα μαθαίνοντας από τις ιστορίες τους. Κάθε υπόθεση, κάθε άνθρωπος, φέρνει κάτι νέο, διατηρώντας τη δουλειά μου δυναμική και γεμάτη νόημα.
Παρατηρείτε εντυπωσιακές αλλαγές στο Νομικό χώρο;
Η νομική βιομηχανία υφίσταται σημαντικές αλλαγές, ιδιαίτερα όσον αφορά την έμφυλη και φυλετική ποικιλομορφία. Παρόλο που οι γυναίκες τώρα αποτελούν πάνω από το μισό των δικηγόρων, οι αριθμοί τους μειώνονται δραματικά σε ανώτερα επίπεδα, με μόλις 32% ως πλήρεις συνέταιροι. Τομείς όπως το ποινικό και το εταιρικό δίκαιο παραμένουν ανδροκρατούμενοι. Η φυλετική ποικιλομορφία βελτιώνεται, αλλά η πρόοδος είναι αργή. Η δημόσια προκατάληψη εξακολουθεί να ευνοεί τους άνδρες, λευκούς δικηγόρους έναντι των γυναικών και των μειονοτήτων, αναδεικνύοντας βαθιά ριζωμένες ανισότητες. Για να εξελιχθεί ουσιαστικά ο κλάδος, η αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων δεν είναι μόνο σημαντική—είναι ζωτικής σημασίας.
Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, ποιες ήταν οι κοινές φιλοδοξίες και ανησυχίες των Ελλήνων φοιτητών σχετικά με τις μελλοντικές τους καριέρες;
Στα δεκαεννιά ή είκοσι, δεν ήμασταν αρκετά ώριμοι για να αποφασίσουμε το μέλλον μας. Αν ρωτούσατε αυτούς τους ίδιους φοιτητές σήμερα, τα όνειρά τους πιθανότατα να είναι πολύ διαφορετικά. Τότε, όλα αφορούσαν το να ζούμε στο Λονδίνο και να εστιάζουμε στις σπουδές μας. Σήμερα, οι φιλοδοξίες μου έχουν αλλάξει, διαμορφωμένες από τα μαθήματα και την προσωπική μου εξέλιξη.
Ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης. Ποιες πτυχές της κοινωνίας σας ανησυχούν περισσότερο και πώς ελπίζετε να συμβάλετε σε θετικές αλλαγές;
Ο κόσμος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Για μένα, η ανισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι τα πιο πιεστικά ζητήματα. Ως Διευθύντρια του Συνδικάτου Εργαζομένων Φροντίδας, εργάζομαι στενά με μετανάστες και έχω δει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες τους. Μέσω του Συνδικάτου, διοργανώνω διαδικτυακά σεμινάρια για να τους ενημερώνω για τα δικαιώματά τους και να παρέχω καθοδήγηση στον τομέα της φροντίδας. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο ενημερωμένος διάλογος μπορεί να γεφυρώσει διαφορές και να μειώσει την πόλωση. Στόχος μου είναι να ενδυναμώσω τα άτομα, βοηθώντας τα να κατανοήσουν σύνθετα ζητήματα και ανοίγοντας τον δρόμο για συλλογικές, ουσιαστικές λύσεις.
Έχει γίνει πολλή συζήτηση για το «Brain Drain» στην Ελλάδα. Έχετε σκεφτεί να επιστρέψετε στην Ελλάδα;
Όταν μετακόμισα για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήμουν πεπεισμένη ότι δεν θα επέστρεφα ποτέ. Τώρα, το βλέπω διαφορετικά. Είμαι αποφασισμένη να χτίσω την καριέρα μου εδώ, αλλά ο μακροπρόθεσμος στόχος μου είναι να δημιουργήσω μια μοναδική δικηγορική εταιρεία στην Ελλάδα που θα γεφυρώνει το ελληνικό και το αγγλικό δίκαιο, εξυπηρετώντας τόσο Έλληνες όσο και διεθνείς πελάτες.
Έχετε χόμπι που αγαπάτε από μικρή ηλικία;
Το πάθος μου είναι η ιππασία. Μαγεμένη, αφοσιώθηκα στο Ιππικό Άλμα, περνώντας αμέτρητες ώρες στους στάβλους και δημιουργώντας βαθιά σχέση με το άλογό μου. Οι επαγγελματικοί αγώνες τόσο στο Ιππικό Άλμα όσο και στη Ιππική Δεξιοτεχνία, διαμόρφωσαν την προσωπικότητά μου, διδάσκοντάς μου ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και ακόμη… διαχείριση κρίσεων. Αυτές οι εμπειρίες ενίσχυσαν την αυτοπεποίθησή μου και βελτίωσαν την ικανότητά μου να αλληλοεπιδρώ ευέλικτα με τους άλλους—δεξιότητες που με βοηθούν σε όλους τους τομείς της ζωής μου.
Ανάμεσα στις γλώσσες που μιλάτε είναι και τα τουρκικά. Έχετε κάποια σύνδεση με τη χώρα;
Απολύτως, υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση! Η οικογένειά μου βρίσκεται στη ναυτιλία για πάνω από τριάντα χρόνια, και τα τελευταία δεκαπέντε, η ALNIC Investment Group, με έδρα στην Ελλάδα και την Κύπρο, επεκτάθηκε με γραφεία στην Κωνσταντινούπολη. Ερωτεύτηκα τον πολιτισμό, και έμαθα την τουρκική γλώσσα εύκολα.
Νικόλ έχεις σκεφτεί να ασχοληθείς με τη ναυτιλία;
Η ναυτιλία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικογενειακής μας ιστορίας και ο πατέρας μου με παροτρύνει. Σίγουρα ο συνδυασμός της δικηγορίας με τον χώρο της ναυτιλίας είναι κάτι που μπορώ να δω στο άμεσο μέλλον.
Ευχαριστώ, Νικόλ! Σου ευχόμαστε τα καλύτερα!