Now Reading
Κεφαλονιά – Ένας παράδεισος στην γη!

Κεφαλονιά – Ένας παράδεισος στην γη!

Στο νησί του ποιητή Λασκαράτου, δίπλα στην Ιθάκη την πατρίδα του ομηρικού Οδυσσέα, θα βρείτε τον επίγειο παράδεισο. Ο συνδυασμός των σμαραγδένιων νερών, του επιβλητικού Αίνου, τα καταπράσινα δάση, τους υπέροχους αμπελώνες, τα 365 χωριά της, την πλούσια ιστορία και τους αξιαγάπητους «ζουρλούς» και απέραντα φιλόξενους ανθρώπους της, θα σε γεμίσει αξέχαστες εμπειρίες που θα σε κάνει σίγουρα να θέλεις να επιστρέψεις! Η Κεφαλονιά παραμένει το αγαπημένο νησί πολλών ηθοποιών του Holywood και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στη λίστα των ιδανικότερων προορισμών για την διεθνή κινηματογραφία.

Η φύση την προίκισε με αστείρευτη ομορφιά. Τα βαθύσκιωτα δάση της με την Κεφαληνιακή ελάτη, οι αγέρωχες πλαγιές του Αίνου με τα άγρια άλογα, έχουν χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός και ανήκουν πλέον στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO λόγω της πλούσιας βιοποικιλότητας και τις γεωλογικές ιδιαιτερότητες.

Φημισμένη και για τις ακρογιαλιές της με τα κρυστάλλινα νερά και τα εξωτικά χρώματα, άλλες με κατάλευκη άμμο κι άλλες με βότσαλο, όπως η διάσημη παραλία του Μύρτου, ο Μακρύς και ο Πλατύς Γιαλός, η Άβυθος, οι Πετανοί, το Ξι, το Πόρτο Αθέρας, αλλά και η ξεχωριστή Αντίσαμος με το πράσινο να γλιστρά ως τη θάλασσα. Διόλου τυχαίο, ότι πρόσφατα το νησί διακρίθηκε από τους Βρεττανούς, ως ο κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός για την ηρεμία και τη γαλήνη που προσφέρει στους επισκέπτες της!

Η ιστορία

Μέχρι το 1500, η Κεφαλονιά βρισκόταν υπό την τουρκική κυριαρχία, αλλά αργότερα καταλήφθηκε από ισπανοβενετσιάνους στρατιώτες. Μετά την κατάκτηση της Βενετίας από τη Γαλλία το 1797, η Κεφαλονιά έγινε μέρος του Γαλλικού Τμήματος της Ιθάκης. Το 1809, οι Βρετανοί επέβαλαν αποκλεισμό στα Ιόνια νησιά και κατέλαβαν την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Η Συνθήκη του Παρισιού το 1815 κήρυξε το Ηνωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων ως βρετανική προστατευόμενη περιοχή. Η Κεφαλονιά, μαζί με τα άλλα νησιά, μεταβιβάστηκε στην Ελλάδα το 1864 ως ένδειξη καλής θέλησης, όταν ο Πρίγκιπας William της Δανίας, υποστηριζόμενος από τους Βρετανούς, έγινε ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’ των Ελλήνων.

Στο Αργοστόλι, την πρωτεύουσα…

Το ταξίδι μας ξεκινά από το Αργοστόλι, την πρωτεύουσα, χτισμένη στους λόφους γύρω από τη λιμνοθάλασσα του Κούταβου και το φυσικό ευρύχωρο λιμάνι της. Εδώ αξίζει να επισκεφθούμε το Ίδρυμα Φωκά – Κοσμετάτου, το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, τον εντυπωσιακό Φάρο, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου ψηλά στο λόφο με την υπέροχη θέα. Από το Αργοστόλι γρήγορα θα φθάσουμε ως το μοναστήρι του Αγίου Γεράσιμου του θαυματουργού πολιούχου του νησιού. Μια ανάσα από το Αργοστόλι, η Λάσση φημίζεται για τις κοσμοπολίτικες παραλίες της Μακρύς και Πλατύς Γιαλός και την νυχτερινή της ζωή. Στη Λάσση θα μπορέσετε να θαυμάσετε ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα και το Φανάρι των Αγ. Θεοδώρων.

Ίδρυμα Φωκά-Κοσμετάτου

Δύο χώροι, ως κιβωτοί για τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον του νησιού, και ως χώροι μαθησιακοί για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος, είναι οι Συλλογές, στο κέντρο της πόλης, και ο Βοτανικός Κήπος, πάνω από τη Βιομηχανική Περιοχή της πόλης. Οι Συλλογές στεγάζονται σε διατηρητέο κτίριο, και παρουσιάζουν αντικείμενα από τις προσωπικές συλλογές έργων τέχνης των ιδρυτών, αλλά και νομίσματα και χαρτονομίσματα, όλα άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία της Επτανήσου. Δύο σπάνια κειμήλια – οι σημαίες της Επτανήσου Πολιτείας και της Βρετανικής Προστασίας – καθώς και η πλήρης σειρά Απόψεις στα Ιόνια Νησιά του Joseph Cartwright, που απεικονίζει με μεγάλο πλούτο πληροφοριών την κοινωνική ζωή στα νησιά τις παραμονές της Επανάστασης.

Στα ξεχωριστά Κουρκουμελάτα…

Από τα πιο αρχοντικά χωριά της Κεφαλονιάς, με καλαίσθητα σπίτια και ολάνθιστους κήπους. Απέχουν 10 χλμ. από το Αργοστόλι, και έχουν υπέροχη θέα στην παραλία Άβυθος, με το νησάκι Δίας στον κόλπο της… Το 1953, τα Κουρκουμελάτα καταστράφηκαν εντελώς. Ωστόσο, ο εφοπλιστής Γεώργιος Βεργωτής, που κατάγεται από εδώ, αποφάσισε να στηρίξει οικονομικά την ανοικοδόμηση όλου του χωριού.

Στο Βοτανικό Κήπο…

Μόλις 2 χλμ. από το Αργοστόλι, δημιουργήθηκε ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Φωκά – Κοσμετάτου. Αξίζει μια βόλτα στα κατάφυτα μονοπάτια του, την ειδυλλιακή λίμνη με τα νούφαρα, τα αρωματικά βότανα, θάμνους, αυτοφυή, σπάνια και ενδημικά φυτά των Ιονίων Νήσων. Το μικρό υπαίθριο θέατρο, αλλά και το λιβάδι και η λίμνη, φιλοξενούν κάθε καλοκαίρι εκθέσεις ή εκδηλώσεις μουσικές και λόγου, συνδέοντας τη φύση με τον πολιτισμό. (Πληροφορίες: τηλ.: 26710-26595, www.focas-cosmetatos.gr)

Στο Ληξούρι «το 8ο επτάνησο»

Ταξιδεύοντας στη Δυτική Χερσόνησο, την Ομηρική Πάλη, ανακαλύπτουμε το Ληξούρι. Εδώ είναι η γενέτειρα του ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου, του Ηλία Μηνιάτη Επίσκοπου και Δάσκαλου στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, του ακαδημαικού ιατρού Αμίλκα Αλιβιζάτου, του ζωγράφου Νικόλαου Ξυδιά και άλλων πολλών διανοούμενων και ξεχωριστών ανθρώπων. Ανάλογα με την εποχή που θα έρθετε θα χαρείτε τοπικές εκδηλώσεις όπως είναι το Ληξουριώτικο καρναβάλι, η γιορτή της Βαρκαρόλας, το Φεστιβάλ Χορωδιών και Φιλαρμονικών και τη γιορτή του κρασιού στα Μαντζαβινάτα. Στα βόρεια του Ληξουρίου βρίσκεται το καταπράσινο λιμανάκι Πόρτο Αθέρας με την αμμουδερή παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά που βαθαίνουν αργά. Κατεβαίνοντας προς τα νότια της περιοχής του Ληξουρίου θα φθάσουμε στα Βάτσα, μια όμορφη αμμουδιά, με ένα ποτάμι που χύνεται στη θάλασσα.

1953-2023: 70 χρόνια από τον μεγάλο σεισμό

Ήταν Αύγουστος του 1953 όταν ο μεγάλος σεισμός άφησε ερείπια και πήρε μαζί του ένα κομμάτι πολιτισμού, ένα κομμάτι της νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής με τις τοπικές ιδιαιτερότητες και την αρχοντιά των παλαιών χρόνων, διηγείται ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Ληξουρίου Γεράσιμος Γαλανός. «Όμως η ζωή στα ρημαγμένα νησιά, αμετανόητη και πεισματάρα, ξανάπιασε το Σισύφειο κύκλο της, στήνοντας κι εδώ μια καινούρια πολιτεία…» γράφει ο Ληξουριώτης Μαθηματικός Γεράσιμος Λεγάτος.

Καλωσορίσατε στον Δήμο Σάμης! 

ΣΑΜΗ

Η ανατολική πλευρά της Κεφαλονιάς περιλαμβάνει την περιοχή της Σάμης, το δεύτερο μεγάλο λιμάνι του νησιού και έδρα του Δήμου Σάμης, από όπου μπορείς να επισκεφθείς την Ιθάκη, αλλά και να περάσεις στην Πελοπόννησο. Η Σάμη είναι διάσημη γιατί εκεί γυρίστηκε η ταινία “Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι” με τον Nicolas Cage και την Πενέλοπε Κρουζ. Στην περιοχή βρίσκεται η Αντίσαμος, με τα ήρεμα γαλαζοπράσινα νερά και το πράσινο να κατεβαίνει έως την ακρογιαλιά.

Στην Σάμη βρίσκονται και δύο θαυμαστά δημιουργήματα της φύσης:

Το λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης και το σπήλαιο Δρογκαράτης.

Η επίσκεψη στο εντυπωσιακό λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, προσφέρει στους επισκέπτες μία μοναδική εμπειρία με τις ακτίνες του ήλιου να καθρεφτίζονται στα νερά της υπόγειας λίμνης και να ξεδιπλώνουν σαν βεντάλια φαντασμαγορικούς ιριδισμούς.

Το σπήλαιο Δρογκαράτης, είναι μεγαλοπρεπές σαν ένα έργο γλυπτικής, από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Άλλα αξιοθέατα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σάμης, η αρχαία Σάμη στο λόφο των Αγίων Φανέντων όπου βρίσκεται και το ομώνυμο εκκλησάκι, η Μονή της Παναγίας των Αγριλίων και η λίμνη του Καραβόμυλου.

Δραστηριότητες στον Δήμο Σάμης:

Αλεξίπτωτο πλαγιάς, Σπηλαιολογικές περιηγήσεις, Θαλάσσιο καγιάκ, Φυσικά μονοπάτια, Hμερήσιες κρουαζιέρες, Αλιευτικός τουρισμός, Υποβρύχιες καταδύσεις, Πεζοπορία, Ποδηλασία.

Σας προτείνουμε να ζήσετε την εμπειρία…

•  Ξενάγηση με βάρκα στη σπηλαιολίμνη Μελισσάνη

See Also

•  Ηλιοβασίλεμα στον επίγειο παράδεισο του Μύρτου

•  Κρουαζιέρα για να ανακαλύψετε την παρθένα ομορφιά

•  Τραγουδήστε και χορέψτε με την καρδιά σας στα παραδοσιακά 

•  Ανακαλύψτε μυστικές παραλίες σε αχαρτογράφητα νερά καλοκαιρινά πανηγύρια. Ζήστε σαν ντόπιος.

•  Κάντε μια θρησκευτική περιήγηση και εμπνευστείτε από ταπεινά αλλά γεμάτα πνεύμα μοναστήρια.

ΕΡΙΣΟΣ

Μία από τις πιο αγαπημένες αγαπημένες περιοχές στην Κεφαλονιά είναι το βόρειο μέρος του νησιού, η Έρισος, ένα όμορφο μείγμα του παλιού με το νέο. Στην Έρισο βρίσκονται πολλά από τα πιο τουριστικά χωριά της Κεφαλονιάς, όπως το κοσμοπολίτικο Φισκάρδο και η γραφική χερσόνησος της Άσου με το περίφημο ενετικό Κάστρο της, από όπου η θέα κόβει την ανάσα. Τα μικρά χωριουδάκια της Ερίσου, Βασιλικάδες, Αντυπάτα, Μεσοβούνια, Κομιτάτα είναι χτισμένα μέσα στο πράσινο, ενώ δεν λείπουν οι γραφικοί κολπίσκοι και οι πανέμορφες ακρογιαλιές. Πιο γνωστές από όλες είναι το Φώκι, τα Χοργοτά, η Αγία Ιερουσαλήμ, η Έμπλυση και η Ευρετή. Χαρακτηριστικό της Ερίσου είναι ότι τα σπίτια είναι προσεισμικά, γεγονός που της δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα.

ΠΥΛΑΡΟΣ

Η περιοχή της Πυλάρου, γειτονεύει με την Έρισο και είναι μία κοιλάδα μεταξύ των βουνών Αγία Δυνατή και Καλόν όρος. Το ψαροχώρι της Αγίας Ευφημίας, είναι το πιο σημαντικό χωριό της Πυλάρου με όμορφη παραλία και τουριστικό αγκυροβόλιο. Τα κυριότερα χωριά που βρίσκονται στην Πύλαρο είναι τα Μακρυώτικα, τα Διβαράτα, τα Ποταμιανάτα και Φερεντινάτα. Στην Πύλαρο, την δεύτερη περιοχή της βόρειας Κεφαλονιάς, βρίσκεται και η διάσημη παραλία της Ελλάδας και μία από τις πιο όμορφες του κόσμου, ο Μύρτος. Πολλές μικρότερες και πεντακάθαρες παραλίες βρίσκονται σε όλη την ακτογραμμή της Πυλάρου!

Κεφαλονίτικη Γαστρονομία

Σε όλο το νησί θα βρούμε εξαιρετικά εστιατόρια, ουζερί και ταβερνάκια. Μερικές από τις πιο γνωστές συνταγές είναι η κρεατόπιτα, το κατσικάκι λαγωτό (με σκόρδο, δενδρολίβανο και λεμόνι), η βακαλαόπιτα, η αγκιναρόπιτα, τα τσιγαρίδια (χορταρικά τσιγαρισμένα) και το σοφιγάδο (μοσχάρι κοκκινιστό με μπαχαρικά, με μακαρόνια ή πατάτες). Αγαπημένο ορεκτικό είναι η καυτερή σκορδαλιά (από πατάτα) η οποία συνοδεύει ιδανικά τον τηγανητό μπακαλιάρο και τα βραστά κολοκυθάκια. Στις ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα θα απολαύσετε ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, όπως αστακομακαρονάδες, γαριδομακαρονάδες, λινγκουίνι με όστρακα, χέλι καπνιστό, γαύρο μαρινάτο, ψητό σκουμπρί, ή χταπόδι με αλιάδα (σκορδαλιά), ψάρι μπουργέτο και πολλά άλλα… Στην Κεφαλονιά θα δοκιμάσουμε και τα ντόπια τυριά, όπως η φέτα, το ξεροτύρι και η πρέτζα. Τέλος, προτού φύγουμε από το νησί, θα αγοράσουμε μάντολες, μαντολάτα, παστέλια και παστοκύδωνο, που αποτελούν τα παραδοσιακά γλυκά προϊόντα.

Το κεφαλονίτικο κρασί, ένα προαιώνιο κληροδότημα

Στη διάρκεια της ιστορίας, το κεφαλονίτικο κρασί αναγνωρίστηκε από διάφορους κατακτητές, συμπεριλαμβανομένων των Φράγκων, Βενετών, Γάλλων και Άγγλων, ως προϊόν μεγάλης αξίας. Σύμφωνα με τον “Κώδικα του 1264”, τα σταφύλια καλλιεργούνταν και τα εξήγαγαν συστηματικά όχι μόνο σε γειτονικά νησιά, αλλά και στη Βενετία, τη Κωνσταντινούπολη και ακόμη και στη Μαύρη Θάλασσα. Το Κεφαλονίτικο Μοσχάτο και η Μαυροδάφνη έγιναν γνωστά, ενώ η Ρομπόλα με τις εντυπωσιακές σοδειές της έγινε βασικό προϊόν.

Κατά τη Βενετική κυριαρχία, δημιουργήθηκαν πλούσιοι αμπελώνες που διατηρήθηκαν και κατά τη Γαλλική κυριαρχία. Ωστόσο, με την Βρετανική κατοχή ήρθε μια έκρηξη στη ναυτιλία και μια ώθηση για την αναβάθμιση. Το 1818 αποφασίστηκε να καλλιεργηθούν και να παραχθούν κρασιά υψηλής ποιότητας. Τριακόσιοι αγρότες από τη Μάλτα έφτασαν στο νησί το 1826 και, με τη βοήθεια του συμπατριώτη τους αγρονόμου Εντ. Κάρλινγκ, μετέτρεψαν άγονες περιοχές σε πρότυπους αμπελώνες. Το 1953, ο σεισμός κατέστρεψε όχι μόνο τα σπίτια των αγροτών, αλλά και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους. Παρά το αποτέλεσμα αυτό, η οινοποιία συνέχισε να ανθεί, με εγκαταστάσεις όπως η Οινοποιία Καλλιγά, η Manzavino, η Ένωση Παραγωγών Ρομπόλας και ιδιωτικές ετικέτες. Το κρασί παραμένει κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, αποδεικνύοντας την πλούσια ιστορία της Κεφαλονιάς και τη δέσμευσή της στην παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.